Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, în exercitarea rolului principal conferit prin Legea nr. 335/2007, de a susţine interesele agenţilor economici în raport cu autorităţile locale şi centrale, şi-a exprimat expres dezacordul cu privire la modul în care a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.
Vă comunicăm, spre publicare, punctul de vedere oficial, transmis de CCINA Constanţa către Primul ministru al României – domnul Victor Viorel Ponta, şi spre ştiinţa ministrului Finanţelor Publice, domnul Daniel Chiţoiu.
“Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa (CCINA Constanţa), având atribut fiscal RO 2756842, legal reprezentată prin Preşedinte – Mihai Daraban, în exercitarea rolului principal conferit prin legea nr. 335/2007, de a susţine interesele agenţilor economici în raport cu autorităţile locale şi centrale, îşi manifestă, pe aceasta cale, surprinderea şi, totodată, dezacordul expres cu privire la modul în care a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.
În data de 14 noiembrie 2013, Ministerul Finanţelor Publice a publicat, în sectiunea transparență decizională, proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale. Potrivit informaţiilor oficiale ce însoţeau acest proiect de OUG, propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice se puteau transmite la adresa de e-mail publicinfo@mfinante.ro, în termen de 10 zile de la publicare, deci până la data de 24 noiembrie 2013.
Proiectul de act normativ a fost aprobat de Guvern în ziua lansării acestui proiect spre dezbatere publică şi a fost publicat în Monitorul Oficial nr.703 din data de 15 noiembrie 2013, cu nerespectarea:
– dispoziţiilor cuprinse în art.6 din LEGEA 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, potrivit cărora “(1) În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administraţiei publice are obligaţia să publice un anunţ referitor la această acţiune în site-ul propriu[…] (2) Anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoştinţa publicului, în condiţiile alin. (1),cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare de către autorităţile publice. Anunţul va cuprinde: data afişării, […] precum şi termenul-limită, locul şi modalitatea în care cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ.[…]; (4) La publicarea anunţului, autoritatea administraţiei publice va stabili o perioadă de cel puţin 10 zile calendaristice pentru proiectele de acte normative prevăzute la alin. (2), pentru a primi în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice”.
– dispoziţiilor art. 4 alin.(1) Cod fiscal, potrivit cărora“ Prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia”.
Raţiunea textelor de lege enunţate reprezintă materializarea principiului comunitar al certitudinii fiscale, ce exprimă necesitatea asigurării unei stabilităţi legislative, în ceea ce priveşte domeniul dreptului fiscal. Datorită consecinţelor patrimoniale însemnate ce se vor răsfrânge asupra contribuabililor, s-a dorit ca orice măsură care ar avea drept efect completarea ori modificarea Codului fiscal ori a celui de procedură fiscală să fie supusă unei publicităţi corespunzătoare încă dinainte de momentul producerii efectelor unei astfel de măsuri, prin obligativitatea promovării proiectului de lege cu cel puţin 6 luni anterior intrării actului normativ în vigoare.
Or, modul în care a fost adoptată această OUG nu face decât să genereze incertitudine şi instabilitate, într-un domeniu ale cărui repere ar trebui să fie certitudinea şi stabilitatea pe termen lung.
Absenţa unei „situaţii extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată”, fapt confirmat de data intrării în vigoare a actului, respectiv 1 ianuarie 2014, va putea determina catalogarea ca fiind neconstituţională, a unei astfel de ordonanţe de urgenţă, pentru transgresarea art. 115, alin. (4) din Constituţia României, republicată.
Mai mult, având în vedere dispoziţiile art. 1 alin. (3), teza I din Constituţia României, republicată, considerăm că nerespectarea unui termen rezonabil de vocatio legis a normelor actului normativ ce intervine intempestiv asupra reglementării în materie fiscală, va determina sancţiunea neconstituţionalităţii, sau va determina modificarea conţinutului acesteia prin legea de aprobare, ori, chiar mai periculos, va putea fi respinsă, prin lege, de către Parlament, situaţie în care se pune problema delicată a efectelor juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei.
Nu în ultimul rând, având în vedere faptul că termenul până la care se puteau formula propuneri şi amendamente, CCINA Constanţa, în exercitarea rolului său activ, convocase, pentru data de 20 noiembrie a.c, reprezentanţii mediului de afaceri din judeţ, pentru a sintetiza şi înainta, către Ministerul Finanţelor Publice, propunerile acestora.
Faţă de toate considerentele ce preced, vă rugăm să dispuneţi adoptarea măsurilor necesare abrogării acestui act normativ”. Cu deosebită consideraţie, Mihai DARABAN Preşedinte Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa Vicepreşdinte Camera de Comerţ şi Industrie a României
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.