Începând de joi, fumătorii nu vor mai putea să-şi aprindă ţigara în restaurant, în bar, în club sau în orice spaţiu public delimitat de doi pereţi şi care are acoperiş. Aşa spune legea antifumat, care intră în vigoare din 17 martie. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.
Efectele aplicării legii pot fi de două feluri. În primul rând, având în vedere că vine vremea caldă, acesta spune că vom vedea şi mai multe terase întinse pe spaţii şi mai mari, acestea fiind singurul loc public unde se va mai putea fuma, adică în spaţiu deschis. În al doilea rând, va scădea consumul de tutun. „Cred că terasele vor fi asaltate şi vom fuma mai puţin, nu vom mai aprinde ţigară după ţigară când ieşim în oraş. De asemenea, mă aştept ca, pe termen lung, să vedem că tot mai puţini tineri se apucă de fumat”, a spus expertul. El se aşteaptă ca în funcţie de efectele pe care le vom vedea, legea să mai fie modificată pe viitor. O soluţie pentru fumători, mai spune Bădulescu, ar putea fi cluburile private.
Deputatul Aurelia Cristea, cea care a iniţiat legea antifumat, spune însă că nu există nicio modalitate de ocolire. Practic, legea se aplică peste tot unde este spaţiu public închis, adică delimitat prin doi pereţi. Chiar dacă este vorba de un club privat, numai simplul fapt că sunt angajaţi care lucrează acolo înseamnă că acel club este loc de muncă pentru respectivele persoane, ori fumatul este categoric interzis în spaţiul închis considerat a fi loc de muncă.
Fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.
Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere. Săvârşirea unei noi abateri la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.