1. Lansare oficială a cursurilor pentru personalul offhsore, acreditate OPITO: BOSIET, FOET, HUET şi F-HUET
CERONAV a început organizarea cursurilor specifice pentru personalul de la bordul platformelor petroliere punând la dispozitie cele mai moderne facilităţi de instruire din Europa.
Cele patru cursuri de pregătire pentru care CERONAV a obtinut acreditarea din partea Organizatiei de standardizare a instruirii pentru industria petrol si gaze de tip offshore – OPITO sunt: BOSIET – Basic Offshore Safety Induction Emergency Training, FOET – Further Offshore Emergency Training, HUET – Helicopter Underwater Escape Training şi FHUET – Further Helicopter Underwater Escape Training.
Dezvoltarea recentă a industriei de petrol şi gaze din zona Mării Caspice, în special Azerbaidjan, Georgia sau Kazakhstan, dar şi din zona Mării Negre a dus la apariţia unei pieţe foarte importante în domeniul exploatării petroliere. De aceea este nevoie de personal pregătit care să asigure operarea instalaţiilor petroliere de tip offshore şi răspunsul în situaţii de urgenţă în condiţii optime de siguranţă. CERONAV a investit în infrastructura specifică şi în pregătirea resurselor umane necesare pentru a putea răspunde cerinţelor acestui segment de piaţă.
2. Bilanţ activitate semestrul II – 2012
Transformarea în Companie Naţională
Studiul de fezabilitate în vederea reorganizării CERONAV şi a identificării direcţiilor de dezvoltare pe plan naţional şi internaţional a fost finalizat. Proiectul de Lege privind aprobarea OG 19/2012 care prevede liberalizarea pieţei de instruire în domeniul transporturilor maritime şi pe căi navigabile interioare a trecut de comisiile specializate ale Parlamentului României urmând a fi supusă aprobării plenului. Prin aceeaşi lege, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii este mandatat să coordoneze transformarea CERONAV din instituţie publică în Companie Naţională.
Transformarea în centru internaţional de training
Conducerea CERONAV a identificat o serie de centre de pregătire din Europa cu care a iniţia o colaborare în sensul dezvoltării unui consorţiu internaţional de pregătire. Până în prezent au fost contactate centre din Turcia (Universitatea Tehnică din Istanbul), Marea Britanie (Warsash Maritime Academy), Serbia (School of shipping, shipbuilding and hydrobuilding).
Un acord de parteneriat între CERONAV şi Warsash Maritime Academy a fost deja întocmit, el urmând a se semna în următoarea perioadă. Acordul are patru puncte principale: promovarea şi susţinerea reciprocă, recunoaşterea reciprocă a calităţii serviciilor de instruire, schimburi de experienţă şi transfer de know-how, participări comune în cadrul proiectelor europene.
Reprezentarea CERONAV la conferinţe internaţionale: Comitetele şi Subcomitetele IMO privind siguranţa maritimă, transportul şi manipularea mărfurilor periculoase, siguranţa navigaţiei – Anglia, Conferinţa privind personalul maritim şi dezvoltarea echipajelor – Anglia, Small Scale LNG Forum – Turcia, Kongsberg Maritime Simulator Users Conference – Norvegia, Black Sea SAR Conference – Ucraina.
Politică de personal şi ameliorarea condiţiilor de muncă
• Mărirea salariilor cu 8% începând din luna iunie 2012 şi cu 7,4% începând cu luna decembrie 2012
• Creşterea fondului de salarii pentru anul 2013 cu 20% şi diminuarea decalajelor între salarii pentru funcţii similare
• Introducerea primelor de Paşte, Crăciun şi Sf. Maria
• Introducerea primei de vacanţă de 2500 lei
• Introducerea primei de în limita a 2% pentru performanţă şi stimularea angajaţilor
• Creşterea numărului de zile de concediu
• Au fost înfiinţate cantine pentru personal şi cursanţi în cele trei sedii din Constanţa
• Vor fi confecţionate ţinute de serviciu pentru personalul didactic
Politică flexibilă de atragere a cursanţilor
CERONAV a introdus o grilă de discount-uri, între 2% – 10%, în funcţie de numărul de cursanţi inscrişi prin agenţiile de crewing sau companiile de navigaţie. Reducerile se aplică atât la cursurile opţionale, cât şi la cele obligatorii. Noile tarife ale cursurilor obligatorii fiind deja publicate în Monitorul Oficial.
Promovare în cadrul conferinţelor şi întâlnirilor la nivel naţional şi internaţional.
Extindere, dezvoltare şi colaborări:
• Construcţia unui sediu nou la Galaţi pentru Centrul de Pregătire a personalului navigant fluvial
• Deschiderea unei filiale a CERONAV la Bucureşti, în colaborare cu Colegiul Nautic Român
• Încheierea unui Acord de colaborare cu Grup Servicii Petroliere şi Academia Navala Mircea cel Bătrân pentru instruirea personalului offshore şi activităţi de cercetare
Dezvoltarea de programe de pregătire noi şi adaptarea lor la cerinţele internaţionale:
Au fost dezvoltate şi introduse următoarele cursuri noi:
• Curs general de familiarizare navă – solicitat de Hasta Security pentru un număr de aproximativ 100 de cursanţi din Nigeria. Cursul are o durată de 9 luni astfel încât la finalizarea cursurilor personalul instruit sa fie capabil sa îndeplineasca atributiile specifice la bordul navelor maritime.
• ECDIS Type Specific (Electronic Chart Display Information System) pentru următoarele tipuri de echipamente: Northrop Grumman Sperry Marine, Raytheon Anschütz, ChartWorld Ltd., Imtech Marine Germany, Danelec Marine. CERONAV a încheiat un contract de colaborare cu MSG MarineServe din Germania prin care a aderat de ECDIS Training Consortium (ETC). ETC are contracte cu cei cinci producători de echipamente, pregatirea urmând să se facă în cadrul centrelor membre ETC din Germania, Italia, Grecia, Letonia, Lituania, Ucraina, India, Indonezia, Singapore, Filipine. CERONAV are exclusivitate pentru România. Dotarea spaţiilor de pregătire a constat în lucrări de reamenajare şi achiziţia de echipamente pentru a pune în funcţiune cele 10 posturi de instruire.
• Cursuri acreditate OPITO: BOSIET, HUET, FOET, F-HUET
• Familiarizare nave pentru transport produse petroliere, chimice – iniţial şi actualizare
• Familiarizare nave pentru transport gaze lichefiate – iniţial şi actualizare
• Curs de specializare privind acţiunile de prevenire a pirateriei şi jafului armat
• Curs de familiarizare privind acţiunile antipiraterie la bordul navelor
Crearea unui program managerial de formare postuniversitară conform cerinţelor STCW de promovare la brevetul managerial
CERONAV va organiza, din luna ianuarie a anului 2013, programe de instruire pentru promovarea la nivel managerial destinate ofiţerilor II şi III punte şi maşină. Cele două programe de pregătire au fost special concepute pentru a răspunde necesităţilor absolvenţilor de studii superioare de specialitate în sistem Bologna. Ele reprezintă o alternativă la programele universitare de masterat. Faţă de acestea, cursurile dezvoltate de CERONAV prezintă două mari avantaje: durata, între trei şi şase luni, participanţii nemaifiind blocaţi la uscat timp de un an şi jumatate şi faptul că cifra de şcolarizare a instituţiilor de învăţământ superior de specialitate nu acoperă necesarul pieţei. Programele de pregătire pentru trecerea la nivel managerial sunt structurate modular, permiţând participanţilor întreruperea pregătirii pentru efectuarea voiajelor pe mare. La finalizarea cursurilor de pregătire, cursanţii pot da examenele pentru brevetul managerial necesar promovării până la funcţia de comandant sau şef mecanic.
Proiecte noi de dezvoltare finalizate sau în curs de realizare:
• S-a finalizat procedura de achiziţii publice pentru construcţia sediului de la Galaţi (P + 3). Lucrările de construcţie sunt prevăzute să înceapă în decembrie 2012.
• S-au finalizat lucrările de asfaltare parcare şi reabilitare pe verticală şi împrejmuire la sediul din Baba Novac
• S-au finalizat lucrările de asfaltare parcare la baza de instruire şi antrenament.
• S-au finalizat lucrările de peisagistică în baza de instruire şi antrenament.
• S-au realizat lucrările de amenajare pentru sala ECDIS şi s-au facut achiziţiile de echipamente necesare derulării acestor cursuri.
Accesarea de fonduri europene şi implicarea CERONAV în proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile:
Proiectul PLATINA II – Platformă pentru implementarea NAIADES (Navigation and Inland Waterway Action and Development in Europe) a fost aprobat pentru finanţare. Proiectul va începe în ianuarie 2013. Buget CERONAV: 80.000 euro. Finanţare 100% Comisia Europeană.
Proiectul HINT – Harmonized Inland Navigation and Transport through education and information technology, este o continuare a proiectului NELI, finalizat în martie 2012 şi coordonat de CERONAV. Răspunsul Comisiei Europene privind finanţarea proiectului HINT este aşteptat până la sfârşitul anului curent. Buget CERONAv 400.000 euro. Finaţare 85% Comisia Europeană, 13% statul Român şi 2% co-finanţare CERONAV.
Încă două cereri de finanţare pentru proiecte în care CERONAV va fi partener (EBDIG – European Boat Design Innovation Group, condus de Universitatea Coventry din Marea Britanie şi Framework on the training of port workers in different fields of port activities, condus de STC Group, Olanda) au fost depuse la mijlocul lunii trecute.
CERONAV a fost de asemenea invitat să participe la alte două proiecte europene: Utilizarea simulatoarelor pentru navigaţia pe ape interioare, coordonat de STC Olanda şi Masterplan LNG Danube coordonat de ProDanube International, Austria. Acestea se află în faza de scriere a activităţilor şi distribuire a sarcinilor / responsabilităţilor între parteneri.
Rezolvarea situaţiei juridice patrimoniale
Cererile CERONAV depuse la Primarie pentru mai multe suprafeţe de teren (două în Str. Pescarilor cu o suprafaţă totală de 3309,5 mp şi patru în baza de instruire cu o suprafaţă totală de 4464,31 mp, din care 760 mp aparţine domeniului privat) sunt în faza de negocieri.
S-a realizat intabularea clădirilor din baza de instruire şi antrenament, inclusiv cheu şi poligon PSI.
3. Bilanţ financiar al anului 2012
Venituri realizate în 2011: 26.355.000 lei
Venituri realizate în perioada 1 ianuarie 2012 – 30 noiembrie 2012 + estimate pentru luna decembrie 2012: 27.704.000 lei
>> creştere de 5,12% faţă de anul 2011
În 2012 s-au înregistrat cele mai mari încasări din istoria CERONAV.
Nr. de cursuri organizate 01.01.2012 – 31.12.2012: 44.468
Nr. de cursuri organizate 01.01.2011 – 31.12.2011: 43.479
4. Proiecte pentru anul 2013
Proiecte de dezvoltare şi investiţii
• Construcţie complex nautic de instruire practică la Galaţi.
• Complex de birouri, săli de curs, cantine şi spaţii de cazare
• Construcţie clădire birouri pentru personalul didacţic în baza de instruire.
• Flotă tehnică de instruire practică (3 ambarcaţiuni: barcă freefall cu ansamblu de ridicare, barcă TEMPSC cu grui platformă, barcă fast rescue)
• Înnoirea parcului auto
• Reparaţii capitale, renovare şi reabilitare termică a clădirii din Baba Novac.
• Reabilitare poligon antrenament pentru mijloace de salvare, inclusiv reabilitare cheu, în baza de instruire.
• Investiţii în simulatoare noi (simulator maşini navale).
• Sistem integrat de management
• Afişaj electronic informaţii cursanţi
• Achiziţia de echipamente şi soft-uri pentru dezvoltarea programelor de training
Proiecte sectoriale în colaborare cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Autoritatea Navală Romănă
• Introducerea Statutului Expertului
• Participarea la înfiinţarea şi funcţionarea Maritime Training Board
• Participarea la realizarea metodologiei pentru examinare în vederea obţinerii brevetelor maritime şi portuare
Dezvoltarea de cursuri noi
• Sisteme electrice navale de media şi înaltă tensiune
• Escape chute
• Basic H2S Training
• Offshore Emergency Response Team – Member OERTM
• Offshore Emergency Response Team – Leader OERTL
• Offshore Emergency Helideck Team – Member HTM
• Helicopter Landing Officer HLO
• Offshore Lifeboat Coxswain COX
5. Semnare contract privind construcţia Centrului de instruire pentru personalul navigant fluvial la Galaţi
Obiectul contractului: lucrări de construcţie a obiectivului de investiţii CERONAV Constanţa – Sediu subunitatea Galaţi
Valoare contract: 5.742.471,47 lei, TVA inclus
Durată contract: 12 luni
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.