Luni 10 iunie, 2019, ora 18.00 la hotel Nyota din Mamaia, pe terasa de la etajul 7, cu vedere la Lacul Siutghiol, se va desfășura evenimentul ”Cină cu Eroi Pătați”, eveniment ce face parte din proiectul Experiențe Dobrogene.
Așa cum deja se știe, Experiențe Dobrogene nu este un simplu proiect turistic ci prezintă într-o formă interactivă și atractivă istoria socială și evoluția dezvoltării celor mai reprezentative comunități conlocuitoare, turci, tătari, armâni, lipoveni, cazaci,găgăuzi,bulgari etc și atracții, prin cele cinci dimensiuni unice si definitorii ale Dobrogei continentale: istoria, multiculturalitatea etnică, gastronomia dobrogeană, enologia și realitățile cultural-sociale ale Deltei Dunării.
Prin evenimente, se aduce, intr-o formă originală, în atenția publicului român de pretutindeni, locuitorilor Dobrogei și vizitatorilor străini, moștenirea culturală și istorică dobrogeană, ca “bastion” relavant pentru diversitatea culturală românească.
”Cină cu Eroi Pătați” prezintă literatura, arta plastică, istoria, gastronomia și tradițiile armânilor într-o experiență interactivă ce se desfășoară în jurul lansării romanului istoric ”Eroi Pătați” al autoarei Cornelia Golna, care are origini armâne dar a crescut și a studiat în Statele Unite, unde a obținut un masterat în limbile clasice.
Romanul ”Tainted Heroes” (2017) a fost tradus în limba română de Mircea Bucurescu ca ”Eroi pătați” și a apărut în luna mai 2019. Traducerea în limba armână, realizată de Maria Bara, va fi finalizată în toamna anului 2019, urmând a fi publicat și în format de audiobook.
”Eroi pătați” este mai mult decât un roman despre război și vărsare de sânge, reprezintă amintirea unui popor și a unei lumi care nu mai este, evocând viața dintr-un sat de munte, o societate arhaică care a supraviețuit în regiunile izolate ale Macedoniei. Cartea examinează moralitatea în spatele unor concepte cum ar fi loialitatea, ideologia, prietenia, eroism, și explorează mințile celor care au fost implicați într-o luptă care amenință nu mai puțin decât existența acestei lumi. Situat în anii zbuciumați, 1903-1908, ”Eroi pătați” descrie dezintegrarea unei lumi multietnice râvnită de vecinii săi și viziunile lor de orânduire nouă, naționalistă. Multe dintre personajele acestui roman se bazează pe participanți reali în conflict, și multe dintre acțiunile și atrocitățile descrise sunt, de asemenea, bazate pe evenimente adevărate.
Agathon Galan, personajul principal, inspirat de bunicul Corneliei Golna, este un armân din provincia otomană Macedonia, iar romanul ”Eroi pătați ”spune povestea acestui om, care încearcă să rămână fidel sieși și valorilor sale omenești. Este un om al lumii sale, al lumii vechi otomane multietnice, poliglote, un om care nu poate uita vechile legături și prietenii, un om prins între două tabere. ”Eroi pătați” povesteşte despre oameni prinși în strânsoarea istoriei, despre identitate ca sursă de conflict, unde asumarea sau abandonarea unei anumite identități ar putea determina soarta unui om.
”Cină cu Eroi Pătați” prezintă publicului muzică și dansuri tradiționale armânești prezentate de Ansamblul de Dansuri Tradiționale Armânești Iholu, un grup de tineri pasionați și motivați să ducă mai departe tradiția moștenită de la părinți și bunici.
Ansamblul de Dansuri Tradiționale Armânești Iholu este coordonat de peste 15 ani de Mirela Goga, care afirmă că ”O identitate nu se pierde atât timp cat le va curge prin vene sange de armân,atât timp cât se vor simți parte integrantă a unui grup. Dansul armânesc se dansează în semicerc și cel mai grandios moment este acela când hora (corlu) are trei „dipli“, trei cercuri deschise, concentrice, când toţi participanţii intră în horă. Momentul în care toţi membrii ansamblului îşi dau mâna reprezintă simbolul înfrăţirii. Conducătorul realizează mişcări virtuoase, învârteli, răsuciri şi îşi prezintă aptitudinile de conducător. Coada – terminaţia horei este activă, dinamică, realizează mişcări de învârtire în mijlocul semicercului şi ultima persoană răsuceşte „nâpârtica“ – un şarpe făcut din mărgele mici, colorate viu. În vremurile de demult chiar se păstra o anumită ordine a celor care erau parte integrantă a acestui dans: primii erau bărbaţii, de la cel mai în vârstă până la cel mai tânăr”.
Expoziția de pictură ”Marea albastră” a artistei Zoița -Nicoleta Panciu va da o notă de culoare contemporană evenimentului. Zoița -Nicoleta Panciu este doctorand al Universității Naționale de Artă ,, George Enescu”, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Iași. cu o activitate de cercetare artistică și un debut profesional impresionant.
La ”Cina cu Eroi pătați” se vor degusta bucate alese, cu tradiție și istorie ale Țăranilor Dobrogeni, armâni din Dobrogea, cu stane de oi și capre, activi în proiectul inițiat de Inomar Cluster, Experiențe Dobrogene. Pasionații de gastronomie etnică se pot bucura de branza de capră a Picurarlui din Stejaru, de pastramă și piperchi făcute în gospodăria acestuia și de brânza de oaie, iaurtul și pastrama provenite de la stâna de oi din Cogealac a Mădalinei Cocheș.
La evenimentul ”Cina cu Eroi pătați” va fi prezentă și Crama Delta Dunării, cu vinuri alese dobrogene și dulceața, siropul și limonada de trandafiri făcute de Mihaela Dumbravă-Cazan din plantația de trandafiri de la Cobadin.
Această experiență dobrogeană dedicată literaturii, artei, istoriei, tradițiilor și gastronomiei armânești este realizată de Inomar Cluster, în parteneriat cu Asociația Identitate Culturală Contemporană, Asociația Țăranii Dobrogeni, Asociația Culturală Wild Art, Comunitatea Armână din Romania, Filiala Constanța și Hotel Nyota, Mamaia.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.