Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
În continuarea cercetărilor efectuate în cauza privind ,,furturi de maşini de lux,, au fost finalizate de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie percheziţiile din cele 23 locaţii din Bacău, Harghita, Vrancea.
În acest context, au fost identificaţi, până la acest moment al urmăririi penale, învinuiţii LASZLO JOZSEF, BOLDIZSAR-MATYUS BELA, BARABAŞ ROBERT, BARNA CĂTĂLIN-VASILE, PAL DENEŞ, CIORBĂ SZILVESZTER, DENES GABOR, GIDO ZOLTAN, KADAR LEVENTE, IGNAT MARIAN, BERTEA CĂTĂLIN, RUSU AUREL NICOLAE şi ZAMFIROIU CĂTĂLIN, care, prin intermediul unor legături infracţionale din Ungaria, se ocupau de furtul, achiziţionarea şi ulterior, comercializarea unor autoturisme de lux.
Potrivit probatoriului administrat până în acest moment al urmăririi penale, învinuiţii Laszlo Jozsef, Barabas Robert şi Boldizsar-Matyus Bela cumpărau, în schimbul unor sume modice, autovehicule achiziţionate de persoane fizice sau juridice maghiare în sistem leasing sau în baza unor credite bancare, pe care le transportau în România şi le ofereau spre vânzare unor persoane de bună credinţă la preţuri inferioare celor vehiculate pe piaţa de profil.
Astfel, învinuiţii se ocupau cu identificarea persoanelor care deţineau asemenea autovehicule, care nu mai puteau plăti ratele aferente contractelor de leasing sau împrumut şi care erau dispuşi să le înstrăineze în schimbul unor sume modice. De asemenea, se ocupau şi cu falsificarea documentelor de provenienţă ale vehiculelor în cauză, ori ale altor autovehicule furate şi aflate deja în România, atât rolul acestora, dar şi al celorlalţi învinuiţi fiind bine stabilit.
Transportul autovehiculelor din Ungaria în România se realiza de către învinuiţii cu rol de „cărăuşi” sau prin intermediul altor persoane, dispuse ca, în schimbul unor sume de bani, să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun în Ungaria, să preia autoturismele şi să le transporte în România în locaţii prestabilite.
În cazul în care nu se reuşea comercializarea autoturismelor în România, acestea erau transportate în Republica Moldova unde erau comercializate prin intermediul unor cetăţeni moldoveni.
În ambele situaţii, cu privire la aceste autoturisme se făceau reclamaţii de proprietarii de drept, ca fiind furate pe teritoriul Ungariei, după neplata unui anumit număr de rate, în funcţie de prevederile contractelor de leasing sau împrumut. Acest interval de timp era suficient învinuiţilor să comercializate în România sau Republica Moldova respectivele autoturisme.
În plus, unul dintre învinuiţi deţine un atelier auto unde întocmeşte dubluri la cheile de contact ale autoturismelor deturnate, astfel încât cheile originale să fie returnate autorilor de infracţiuni de furt din străinătate.
În cazul în care autovehiculele nu mai puteau fi comercializate întrucât figurau date în urmărire internaţională, acestea erau valorificate prin intermediul învinuitului Bertea Cătălin, acesta deţinând o societate comercială ce are ca obiect de activitate „comerţ cu amănuntul piese şi accesorii pentru autovehicule”.
Audierile învinuiţilor mai sus menţionaţi sunt în derulare urmând ca după finalizarea acestora şi în temeiul analizării probatoriul administrat până în acest moment al cercetărilor să propună măsurile procesuale corespunzătoare.
R E F E R AT
privind solicitarea autorizării efectuării unor percheziţii domiciliare
9 iulie 2012
………- procuror în cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,
Examinând actele de urmărire penală efectuate în dosarul cu numărul de mai sus,
C O N S T A T:
Prin rezoluţiile procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu numerele …/C/2012, …/C/2012, …/C/2012, …/C/2012, …/C/2012 din data de 29.06.2012, …/C/2012 din data de 05.07.2012 şi …/C/2012 din data de 06.07.2012 dosarele penale cu numerele …/P/2012, …/P/2012, …/P/2012, …/P/2012, ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani, …/P/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, …/P/2012 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, …/P/2012 şi …/P/2012 ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, au fost preluate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, în vederea efectuării urmăririi penale.
Pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este înregistrat dosarul penal cu nr. …/P/2012, privind mai multe persoane care se ocupă cu deturnarea unor autovehicule din Ungaria şi ulterior traficarea acestora pe teritoriul României sau Republicii Moldova în scopul comercializării către persoane de bună credinţă.
Până în prezent, au fost identificaţi următorii:
– Laszlo Jozsef,
– Boldizsar-Matyus Bela,
– Barabaş Robert,
– Barna Cătălin-Vasile,
– Pal Deneş, .
– Ciorbă Szilveszter,
– Denes Gabor,
– Gido Zoltan,
– Kadar Levente,
– Ignat Marian,
– Bertea Cătălin,
– Rusu Aurel Nicolae,
– Zamfiroiu Cătălin,
Astfel, prin intermediul unor legături infracţionale din Ungaria, învinuiţii Laszlo Jozsef, Barabas Robert şi Boldizsar-Matyus Bela cumpără, în schimbul unor sume modice, autovehicule achiziţionate de persoane fizice sau juridice maghiare în sistem leasing sau în baza unor credite bancare, pe care le transportă în România unde le indigenizează şi le oferă spre vânzare unor persoane de bună credinţă la preţuri inferioare celor vehiculate pe piaţa de profil.
Legăturile infracţionale din Ungaria ale persoanelor menţionate nu au fost identificate până în prezent, existând însă date despre posturile telefonice şi adrese de e-mail utilizate de aceştia.
Persoanele indicate mai sus se ocupă atât cu identificarea utilizatorilor unor asemenea autovehicule, care nu mai pot plăti ratele aferente contractelor de leasing sau împrumut, şi care sunt dispuşi să le înstrăineze în schimbul unor sume modice, cât şi cu falsificarea documentelor de provenienţă ale vehiculelor în cauză, ori ale altor autovehicule furate aflate deja în România.
Transportul autovehiculelor din Ungaria în România se realizează atât de către cetăţenii maghiari, cât şi prin intermediul unor „cărăuşi” care sunt dispuşi ca în schimbul unor sume de bani să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun în Ungaria, să preia autoturismele şi să le transporte în România în locaţii prestabilite. Dintre persoanele care se deplasează frecvent în Ungaria în scopul aducerii autovehiculelor în România a fost identificat numitul Ciorbă Szilveszter, zis Szili.
În cazul în care nu se reuşeşte comercializarea autoturismelor în România, acestea sunt transportate în Republica Moldova unde sunt comercializate prin intermediul unor cetăţeni moldoveni.
În ambele situaţii, autoturismele sunt reclamate furate pe teritoriul Ungariei de proprietarii de drept după neplata unui anumit număr de rate, în funcţie de prevederile contractelor de leasing sau împrumut, perioadă în care acestea sunt indigenizate şi comercializate în România sau Republica Moldova.
Din analiza materialului probator existent în cauză reiese că învinuiţii menţionaţi mai sus au preocupări cu caracter continuu pe această linie de infracţiuni, multe autoturisme care fac obiectul prezentei cauze fiind identificate de organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare în cursul lunilor mai-iunie 2012.
De asemenea, din analiza convorbirilor şi comunicărilor telefonice interceptate, coroborate cu declaraţiile martorilor şi celelalte mijloace de probă, rezultă că aceştia deţin şi în prezent la locuinţele deţinute autoturisme suspecte a fi deturnate în mod fraudulos din Ungaria sau de pe teritoriul altor state U.E., numeroase documente false referitoare la autoturismele care reprezintă obiectul material al infracţiunilor de înşelăciune, precum şi alte bunuri interzise de lege la deţinere.
Mai mult, învinuitul Denes Gabor este asociat şi administrator al societăţii comerciale …. S.R.L. cu obiect de activitate „activităţi de tipărire”, având sediul social şi punct de lucru la ….., jud. Harghita, existând date că în cadrul societăţii acesta întocmeşte acte false de înmatriculare.
De asemenea, învinuitul Kadar Levente deţine un atelier auto în mun. Odorheiu Secuiesc unde întocmeşte dubluri la cheile de contact ale autoturismelor deturnate, astfel încât cheile originale să fie returnate autorilor de infracţiuni din străinătate.
În ceea ce-l priveşte pe numitul Gido Zoltan, acesta îl sprijină pe învinuitul Boldizsar-Matyus Bela să păstreze legătura prin intermediul internetului cu legăturile infracţionale din Ungaria, sens în care se ocupă de gestionarea corespondenţei electronice a acestuia, postează fotografii ale autoturismelor pentru a fi vizualizate de potenţialii cumpărători, etc.
Totodată, s-a stabilit că autovehiculele care nu mai pot fi comercializate către persoane de bună credinţă întrucât figurează date în urmărire internaţională, sunt valorificate prin intermediul numitului Bertea Cătălin, acesta deţinând societatea comercială …. S.R.L. cu obiect de activitate „comerţ cu amănuntul piese şi accesorii pentru autovehicule”, care are punctul de lucru în mun. Bacău, …
Prin activităţile specifice, organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigaţii Criminale, au identificat până în prezent în posesia învinuiţilor mai multe asemenea autoturisme, după cum urmează:
1. VW TOUAREG … reclamat furat din Ungaria la data de 01.10.2009, …
2. VW PASSAT … – plângere penală a SC … Leasing … SA, deturnată pe teritoriul Italiei;
3. SUZUKI GRAND VITARA … reclamat furat 09.07.2011 din UNGARIA;
4. AUDI A 3 ….– reclamat furat 24.01.2011 din UNGARIA;
5. Seat Leon ….. – reclamat furat 31.08.2007 din UNGARIA;
6. OPEL CORSA ….– reclamat furat 24.01.2010 UNGARIA;
7. KIA PICANTO …. reclamat furat 31.03.2010 UNGARIA;
8. MERCEDES BENZ 180 CDI … reclamat furat la data de 09.04.2009 din UNGARIA;
9. VW PASSAT ….. – reclamat furat la data de 03.03.2010 din UNGARIA;
10. RENAULT MEGANE ….. – reclamat furat la data de 09.12.2009 din UNGARIA;
11. NISSAN NAVARRA …. introdusă în aplicaţia SIS la data de 12.06.2012 ca reclamat furat din UNGARIA;
12. OPEL ZAFIRA …. – reclamat furat la data de 10.05.2011 din UNGARIA;
13. AUDI A6, …. reclamat furat din România în data de 22 iunie 2012;
14. PEUGEOT 207 CC, ….reclamat furat la data de 10.05.2011 din UNGARIA;
15. VW TIGUAN cu ….. având seriile de identificare contrafăcute, identificat în data de 15 iunie 2012 în posesia învinuitului Laszlo Jozsef.
Prin rezoluţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău nr. …/P/2011 din data de 17.02.2011, s-a dispus, în temeiul art. 228 alin. 1 C.pen., începerea urmăririi penale faţă de învinuitul LASZLO JOZSEF, pentru săvârşirea infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, prev. de art. 323 al. 1 C.p., constând în aceea în perioada noiembrie 2009 – ianuarie 2011, învinuiţii Laszlo Jozsef, Mihăilă Ion şi S. C. s-au asociat în vederea valorificării mai multor autoturisme de mărci diferite care au fost sustrase din Ungaria. De asemenea, a rezultat ca învinuiţii Laszlo Jozsef, Mihăilă Ion .şi S. C., deşi aveau cunoştinţă despre situaţia juridică a autoturismelor, nu au anunţat organele de poliţie, ci le-au înstrăinat, îngreunând în acest fel efectuarea cercetărilor.
Având în vedere complexitatea cauzei, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat mai multe dosare penale înregistrate la unităţile de parchet teritoriale, iar la data de 06.07.2012 a fost extinsă urmărirea penală împotriva învinuiţilor Laszlo Jozsef, Boldizsar-Matyus Bela, Barabaş Robert, Ignat Marian, Varga Marinela, Denes Gabor, Pal Denes, Barna Cătălin Vasile, Rusu Aurel Nicolae, Gido Zoltan, Kadar Levente, Zamfiroiu Cătălin şi Mihăilă Ion pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune, tăinuire, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, favorizare a infractorului, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, prev. de art. 215 alin. 1, 3 si 5 C.p. ( învinuitul Laszlo Jozsef), art. 215 alin. 1, 2 şi 3 C.p., art. 221 C.p., art. 290 C.p., art. 264 C.p. şi art. 323 C.p.
Din verificările efectuate de organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare, s-a stabilit că învinuiţii deţin mai multe imobile pe care le utilizează succesiv, unde sunt depozitate autoturisme şi documente de înmatriculare falsificate, sau societăţi comerciale folosite pentru falsificarea elementelor de identificare şi a documentelor autoturismelor, precum şi pentru valorificarea acestora pe piaţa auto.
Un caz particular îl reprezintă înv. PAL DENES, cu privire la care s-a stabilit că foloseşte un imobil situat în mun. Miercurea Ciuc, neidentificat prin număr poştal.
Din verificările efectuate de organele de poliţie a reieşit că acest imobil este situat pe …. terenul fiind împrejmuit cu un gard din plasă, în interior fiind vizibil un imobil tip magazie din cărămidă.
Toate detaliile identificării imobilului sunt cuprinse şi în schiţele anexate proceselor verbale la care am făcut referire.
Având in vedere cele prezentate mai sus, apreciem că în cauză se impun efectuarea unor percheziţii domiciliare la adresele învinuiţilor mai sus menţionaţi, în vederea descoperirii şi strângerii probelor necesare documentării activităţii infracţionale, pentru identificarea tuturor participanţilor la comiterea faptelor si pentru completarea probatoriului în cauză, cât şi pentru recuperarea prejudiciului creat,
Drept pentru care, în temeiul art.100 Cod procedură penală,
SOLICIT TRIBUNALULUI BUCUREŞTI
Eliberarea unor autorizaţii de percheziţii domiciliare la următoarele adrese:
1. ……….. înv. Boldizsar-Matyus Bela, ..
2. …….. înv. Boldizsar-Matyus Bela, .;
3. ……înv. Boldizsar-Matyus Bela, .;
4. ……… înv. Barabaş Robert, zis VERSACE, .
5. ……. înv. Barabaş Robert, zis VERSACE, .;
6. …… înv. Barabaş Robert, ….;
7. …….. înv. Barabaş Robert, zis VERSACE, ..;
8. ………. înv. Denes Gabor, .
9. …… înv. Kadar Levente, ..
10. ……….punctul de lucru al societăţii comerciale …
11. …… înv. Gido Zoltan, .
12. ….. înv. Pal Denes, .
13. ….. înv. Pal Denes, .
14. …… înv. Laszlo Jozsef, ….
15. ….înv. Laszlo Jozsef, .
16. . ….înv. Laszlo Jozsef, .
17. …. înv. Varga Marinela.
18. …. înv. Ignat Marian, .
19. ….. Ciorbă Szilveszter, .
20. .Bertea Cătălin, .
21. . ….punctul de lucru al SC … S.R.L., cod unic de înregistrare …
22. ….. înv. Rusu Aurel Nicolae, ..
23. …..înv. Zamfiroiu Cătălin, .
La adresele menţionate nu locuiesc persoane pentru care se impune o autorizare specială.
Solicităm ca autorizarea percheziţiilor să fie dispusă pentru o perioadă de 15 zile , începând cu data acordării.
PROCUROR
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.