Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean, a avut astăzi, 23 noiembrie 2012, la sediul MAE, convorbiri cu omologul sloven, Karl Erjavec, în cadrul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România.
În cadrul discuţiilor, cei doi miniştri au analizat stadiul actual al relaţiilor bilaterale şi perspectivele de dinamizare a acestora. Totodată, a fost evaluată cooperarea româno-slovenă într-un context mai amplu, regional şi european, precum şi agenda internaţională, cu accent pe aspectele de securitate.
Ministrul Titus Corlăţean a subliniat că apartenenţa comună a celor două state la Uniunea Europeană şi NATO, precum şi priorităţile, direcţiile şi opţiunile similare de politică externă oferă României şi Sloveniei un spaţiu generos de colaborare şi parteneriat. Şeful diplomaţiei române a reamintit că, în 2012, România şi Slovenia sărbătoresc 20 de ani de relaţii diplomatice, timp în care cele două state au cooperat excelent în procesul de aderare la Uniunea Europeană şi NATO şi au consolidat împreună o relaţie de substanţă.
În ceea ce priveşte cooperarea economică, ministrul Titus Corlăţean a apreciat că schimburile economice foarte bune dintre cele două state pot fi şi mai mult dinamizate: “Am exprimat un sprijin comun pentru o cooperare economică aprofundată. Schimburile economice dintre România şi Slovenia s-au triplat în ultimii zece ani, actualmente sunt la un nivel de 600 milioane de euro, însă potenţialul este mult mai mare”. Posibilităţile de colaborare în acest sens vor fi discutate şi în cadrul Comisiei mixte româno-slovene care se va avea loc la Ljubljana , în prima parte a anului viitor.
Principalele domenii identificate de cei doi miniştri, în care cele două state îşi pot consolida cooperarea economică, sunt energia, turismul, dezvoltarea rurală şi agricultura, domeniul IT, educaţia şi cercetarea, precum şi cooperarea în proiecte concrete sub egida Strategiei Europene a Dunării.
De asemenea, cei doi înalţi demnitari au remarcat că România şi Slovenia au poziţii foarte apropiate în dosare europene de interes comun, cum ar fi Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 şi necesitatea de a menţine alocările pentru politicile de coeziune în vederea atingerii obiectivelor de convergenţă între noile state membre şi cele fondatoare ale Uniunii. “Avem poziţii comune în ceea ce priveşte discuţia în curs, la Consiliul European extraordinar, privind necesitatea alocării unui buget corect pentru capitolul coeziune (…) şi pentru un buget corect în domeniul agriculturii”, a afirmat ministrul Titus Corlăţean.
Partea română a adresat mulţumiri Sloveniei pentru sprijinul şi abordarea constructivă faţă de aderarea României la spaţiul Schengen. “Am adresat mulţumiri pentru sprijinul constant al Sloveniei pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Sperăm într-o decizie favorabilă într-o primă etapă cu frontierele maritime şi aeriene în luna martie, anul viitor, şi ce-a de a două etapă spre finalul anului 2013”, a declarat şeful diplomaţiei române.
Cei doi oficiali au discutat şi despre organizarea unor posibile vizite bilaterale în anul 2013: o vizită la nivel de preşedinte în România, respectiv la nivel de prim-ministru în Slovenia.
În cadrul consultărilor, cei doi oficiali au abordat şi situaţia statelor din Balcanii de Vest şi Parteneriatul Estic şi au căzut de acord că este necesară implicarea mai activă a UE în cele două regiuni. Au reliefat disponibilitatea României şi Sloveniei de a oferi sprijin şi asistenţă statelor candidate, inclusiv prin împărtăşirea expertizei acumulate în cursul propriilor procese de aderare la structurile europene şi euro-atlantice.
Cei doi miniştri au avut şi un schimb de vederi asupra unor teme de actualitate de pe agenda de securitate internaţională, precum criza din Siria, situaţia din Orientul Mijlociu, NATO, situaţia din Afganistan etc.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.