Nutriţionista Oana Tirpan ne spune care sunt cele mai bune alimente de consumat în timpul postului şi ne face câteva propuneri de meniuri.
“Ne aflăm în Postul Paştelui şi mulţi dintre noi ne folosim de această perioadă pentru a ne purifica corpul şi spiritul. Ce înseamnă postul? O abţinere voită de la alimentele de natură animală (carne, ouă, lactate) pentru a-i da corpului posibilitatea să se cureţe de toxine, iar, în plan spiritual, o perioadă de abţinere de la gânduri şi fapte rele, negative. În ceea ce priveşte alimentaţia în Postul Paştelui, avem marele avantaj că pieţele s-au umplut deja cu verdeţuri diverse specifice primăverii din care ne putem pregăti zilnic salate mari, ciorbe, ghiveci de legume, nectaruri verzi etc. Aşadar, verdeţurile primăverii ar trebui să fie baza meniului nostru zilnic în post. Acestea nu numai că detoxifică organismul încărcat de toxine de la mâncărurile grele din timpul iernii, dar au un aport uriaş de clorofilă care curăţă sângele, antioxidanţi, minerale şi vitamine. Şi mai sunt şi săţioase datorită fibrelor pe care le conţin în cantitate mare. Alte alimente pe care ar trebui să le consumăm zilnic sunt leguminoasele (fasole, mazăre, năut, linte) pentru aportul lor de proteine de care avem neapărată nevoie. Acestea se pot consuma ca atare, cu legume sau, şi mai bine, în combinaţie cu cereale integrale (orez, paste, hrişcă, quinoa, fulgi de ovăz şi secară, pâine integrală). Combinaţia dintre leguminoase şi cereale este una reuşită nutriţional pentru că împreună formează proteine complete ceea ce e de mare folos atunci când nu se consumă produse de origine animală. Să nu uităm de oleaginoase (nuci, migdale, seminţe de susan, de floarea soarelui, de cânepă) pentru aportul lor de grăsimi sănătoase absolut lapte delicios care să înlocuiască laptele animal şi care să poată fi folosit dimineaţa cu fulgi integrali de cereale, câteva fructe uscate şi câteva nuci (sau migdale, seminţe, sâmburi cruzi). Alte surse de grăsimi bune mai sunt avocado şi nucă de cocos. Din avocado se poate face foarte simplu celebrul guacamole sau se poate adăuga în salate, iar uleiul (untul) de cocos poate fi uns pe pâine în loc de untul animal la micul dejun cu dulceaţă fără adaos de zahăr. Evident că trebuie consumate cât mai multe legume şi fructe, în special acum, şi într-o proporţie mai mare crude decât gătite!
Ca înlocuitor de brânză, vă recomand tofu (din soia nemodificată genetic) şi neafumat, dar nu prea des, de 2-3 ori pe săptămână. În schimb, nu recomand laptele de soia (din cauză că, nefiind fermentat, conţine nişte substanţe toxice pentru organismul uman). Atunci când poftiţi ceva dulce, bucuraţi-vă de varietatea de prăjituri vegane (fără ou, unt sau lapte) pe care le puteţi prepara în casă după reţete din cărţile de bucate pentru vegetarieni sau vegani. Sunt delicioase! În zilele cu dezlegare la peşte, consumaţi peşte neprăjit, la cuptor, pe grill sau fiert. Chiar şi cel în conservă e bun. Ocoliţi pangasius-ul şi căutaţi să consumaţi, pe cât se poate, peşte sălbatic, nu din acvacultură. Peştele trebuie consumat pentru aportul de grăsimi sănătoase omega 3 şi proteinele necesare. Încercaţi să ocoliţi margarina, produsele procesate de soia (în afară de tofu), pateul vegetal, cremwuştii vegetali şi staţi cât mai departe de patiserii, brutării şi cofetării. Mizaţi cât mai mult pe combinaţii cât mai simple intre legume, verdeţuri, fructe, cereale integrale, leguminoase, oleaginoase şi peşte (când e cazul). Luaţi-vă cărţi de bucate cu preparate de post şi veţi descoperi o lume nouă de gusturi şi arome, simplă şi hrănitoare. Dacă veţi mânca cât mai diversificat, din toate alimentele de mai sus, vă veţi acoperi toate nevoile de vitamine, minerale, fibre, proteine, glucide, lipide şi antioxidanţi, veţi elimina din toxine, veţi avea energie şi chef de viaţă. Un post uşor şi gustos!”, spune Oana Tirpan, prima nutriționistă din România care, mânată de pasiunea de a cuceri cele mai înalte culmi, a “pășit” anul trecut pe Kilimanjaro.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.