Intre 6 si 13 iulie 2012 a avut loc in Bucuresti, la Palatul Parlamentului cea de-a 11-a Conferinta a Partilor la Conventia Ramsar (COP11), intalnire ce are loc o data la 4 ani. Sloganul sub care s-a desfasurat Conferinta a fost “Zonele umede: camin si destinatie”, pentru a atrage atentia asupra rolului pe care il poate avea turismul responsabil in conservarea zonelor umede cum este Delta Dunarii. In Delta Dunarii ajung turisti din Romania si din toate colturile lumii in numar din ce in ce mai mare. Cei mai multi dintre vizitatorii Deltei nu sunt pe deplin constienti de faptul ca se afla intr-o Rezervatie a Biosferei, intr-o zona umeda de importanta internationala si intr-unul dintre cele mai vechi locuri declarate parte din Patrimoniul Universal de catre UNESCO. Implicit, cea mai mare parte a celor care fac turism in Delta Dunarii nu cunosc faptul ca prezenta lor intr-un astfel de loc presupune un comportament responsabil, un grad de atentie deosebit si respectarea unui set de reguli simple dar extrem de importante.
Informarea si educarea turistilor cu privire la valoarea Deltei este una dintre directiile campaniei de constientizare ”Delta Dunarii – paradisul aproape pierdut!”, implementata in perioada ianuarie 2011-decembrie 2012 de catre Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in parteneriat cu ARBDD.Unul dintre grupurile tinta ale campaniei la nivel local este reprezentat de turisti, pentru care vor fi produse materiale de informare (panouri, pliante, autocolante).Au fost tiparite materiale menite sa aduca aminte turistilor ca se afla intr-un loc privilegiat si fragil si ca protejarea si conservarea lui depinde inclusiv de alegerile pe care le fac – tipul de activitati pe care le intreprind, locurile in care se cazeaza, felul in care se deplaseaza, gestionarea deseurilor si comportamentul general pe care il adopta.
S-a a adoptat la Bucuresti Rezolutia privind Zonele Umede si Turismul, care indeamna vizitatorii zonelor umede la bune practici turistice.
Zonele umede, cum este Delta Dunarii, sunt printre cele mai productive ecosisteme din lume, oferind unele dintre cele mai semnificative oportunitati pentru turism si recreere, oportunitati ce se traduc in beneficii economice pentru tara, industria turismului si comunitatile locale.Turismul contribuie la dezvoltare, combaterea saraciei, imbunatatirea sanatatii umane, insa doar in conditiile conservarii zonelor umede si utilizarii intelepte a resurselor acestora. Trebuie avut in vedere ca turismul nesustenabil si necontrolat are de cele mai multe ori un impact negativ asupra serviciilor vitale pe care zonele umede le furnizeaza lumii.
„Delta Dunarii – Paradisul aproape pierdut! Campanie de informare si constientizare cu privire la protejarea biodiversitatii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii” este un proiect implementat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii in perioada ianuarie 2011 – decembrie 2012.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.