Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, domnul Stelian Fedorca, va participa vineri, 9 noiembrie, la dezbaterea prilejuită de lansarea studiului „Remigraţia copiilor români”. Evenimentul se va desfăşura la sediul Ministerului Afacerilor Externe, Sala Gafencu, începând cu ora 12.00. Vor participa reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, ai Ministerului de Externe, societăţii civile şi mass-media.
Studiul „Remigraţia copiilor români’’ este realizat de Asociaţia Alternative Sociale din Iaşi, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi al Ministerului Afacerilor Externe. Una dintre problemele majore ale ultimilor ani şi a anilor ce urmează o reprezintă reinserţia multor copii care se reîntorc în ţară. În perioada ianuarie 2008 – mai 2012, 21.325 de copii reveniţi din Italia şi Spania au solicitat echivalarea studiilor pentru reînmatricularea în sistemul educaţional românesc. Nu întâmplător, Ministerul Educaţiei şi-a asumat cercetarea acestui fenomen pentru a găsi cele mai bune politici educaţionale privind (re)adaptarea acestora în comunitatea şcolară din România.
Una dintre măsurile prin care Ministerul Educaţiei a anticipat acest fenomen a fost reprezentat de proiectul pe care l-a demarat începând din anul şcolar 2007-2008: cursurile opţionale de limbă, cultură şi civilizaţie românească în state ale Uniunii Europene. Acesta a avut drept obiective atât promovarea valorilor şi culturii româneşti în randul diasporei şi a membrilor comunităţii europene, cât şi facilitarea reinserţiei în mediul şcolar autohton a elevilor de naţionalitate română. Programul a început în 2007 şi a fost adoptat în 150 de unităţi de învăţământ din Spania şi Italia. În anul şcolar 2007-2008, aproximativ 1.500 de elevi din Spania şi 500 din Italia au frecventat aceste cursuri. La absolvirea cursului, elevii sunt certificaţi de Ministerul Educaţiei, prin Institutul Limbii Române. În anul şcolar 2008-2009, s-a alăturat programului Belgia, iar din 2012 şi Olanda
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.