Teatrul de Stat Constanţa vă invită sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 19.00, la cea de-a doua premieră a stagiunii, „DIONYSOS”, după tragedia „Bacantele” de Euripide. Spectacolul este realizat în parteneriat cu Teatrul „Vascello” din Roma. Regia este semnată de Daniele Salvo din Italia, costumele sunt create de Daniele Gelsi, iar decorul, de Michele Ciacciofera. Muzica îi aparține lui Marco Podda, iar videoproiecțiile sunt realizate de Aquamicans / Paride Donatelli. Traducerea textului, Anei Maria Afteni.
Din distribuție fac parte Marius Bodochi – Dionysos, Andu Axente – Penteu, Iulian Enache – Cadmos, Dana Trifan Enache – Agave, Alexandru Mereuță – Tiresias, Dorin C. Zachei – primul mesager, Ionuț Alexandru – al doilea mesager, Marian Adochiţei – paznicul. Bacantele sunt interpretate de Georgiana Mazilescu, Maria Lupu, Laura Iordan Adrian, Lana Moscaliuc, Mirela Pană, Cristina Oprean, Turchian Nasurla, Ana Maria Ștefan, Luiza Martinescu, Florina Stănculeț, Georgiana Rusu și Arina Cojocaru.
Avanpremiera spectacolului a avut loc în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional „Miturile cetăţii”, organizat în iunie a.c. de TSC, cu susţinerea Consiliului Judeţean Constanţa şi Primăriei Constanţa.
„Bacantele” este considerată a fi nu numai cea mai bună tragedie scrisă de Euripide, dar una dintre cele mai valoroase scrise vreodată, în antichitate sau modernitate. Se evidenţiază prin faptul că introduce un personaj colectiv, corul bacantelor, iar zeul nu mai este o prezență îndepărtată, ci personajul principal.
Tragedia are ca temă mitul regelui Penteu al Tebei și mamei sale Agave, pedepsiţi de zeul Dionysos pentru că îi neagă calitatea de zeu, pretinzând că mama sa, Semele, nu l-ar fi zămislit cu Zeus, cum pretindea ea, ci cu un om .Dionysos, văr cu Penteu, vine în Teba pentru a introduce riturile dionisiace în cetate şi a demonstra că este, într-adevăr, fiul lui Zeus. Răzbunarea sa ia proporţii nebuneşti, Penteu ajungînd să fie canibalizat de chiar mama sa, cuprinsă de delirul dionisiac al bacantelor. Dionysos este în mitologia greacă zeul vegetației, al pomiculturii, al vinului, al extazului și fertilității, denumit la romani Bacchus sau Liber.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.