Discursul susţinut de Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, domnul Stelian Fedorca, la festivitatea de deschidere a anului şcolar 2012-2013
Dragi elevi,
Stimaţi părinţi,
Stimaţi profesori,
Anul şcolar 2012 – 2013 aduce cel puţin două noutăţi importante – clasa pregătitoare şi Bacalaureatul profesional. Debutăm cu acest nou proiect, numit clasa pregătitoare, după un efort susţinut pe toată perioada verii, într-un timp relativ scurt, care a presupus pregătirea a peste 8000 de cadre didactice la nivelul întregii ţări, achiziţionarea mobilierului special pentru cei mici, crearea materialelor didactice necesare învăţării. Şcoala a făcut la rându-i eforturi considerabile pentru ca toţi elevii să înveţe în condiţii cât mai bune, sacrificând de multe ori laboratoare sau săli de sport. Părinţii au făcut şi ei efortul de a găsi soluţii convenabile celor mici pentru orele de după şcoală. Ministerul propune extinderea programului after-school sau, acolo unde este posibil, integrarea celor mici în regim de semi-internat. Vă pot asigura că după primul semestru vom avea o analiză clară a punctelor slabe şi a celor pozitive, pentru a putea decide dacă această clasă pregătitoare va rămâne în şcoală sau va trece la grădiniţă. Un lucru este cert însă: ea nu va dispărea! Cu cât copiii sunt integraţi de timpuriu în sistemul de educaţie, cu atât le cresc şansele unei adaptări adecvate la viaţa socială, cu atât le cresc şansele la o utilizare corectă şi productivă a propriei inteligenţe.
Bacalaureatul profesional este gândit ca o şansă în plus pentru ca toţi aceia care doresc să se angajeze să poată fi primiţi cu mai multă deschidere pe piaţa muncii. Elevii care vor opta pentru această formă de examinare – indiferent de la ce profil provin (teoretic, vocaţional sau tehnic) – vor susţine toate probele de competenţe, asemeni celor care susţin Bacalaureatul naţional, dar vor avea două probe de profil specifice şi un examen care va evalua competenţele antreprenoriale. Am gândit la nivelul ministerului şi posibilitatea ca elevii care vor susţine Bacalaureatul profesional să dea, dacă doresc, şi Bacalaureatul naţional, care le dă dreptul de a-şi construi mai departe o carieră academică.
Decizia de a ajusta actuala formă de examinare naţională la sfârşitul celor douăsprezece clase de studiu a venit în urma unei analize profunde legate de rezultatele înregistrare în ultimii doi ani la Bacalaureat. Am constatat cu mâhnire că elevii de la profilul tehnologic au fost discriminaţi în mod constant şi cu bună ştiinţă. În timp ce la profilurile vocaţional şi teoretic rata de promovare a depăşit 80%, la profilul tehnologic abia a atins 25%. Un răspuns clar al acestei situaţii este dat de gradul de dificultate ridicat al subiectelor în raport cu pregătirea elevilor de la profilul tehnologic. Aceştia fac foarte puţine ore de matematică sau fizică, de pildă, dar fac 513 ore din materiile de specialitate. Nici măcar una dintre aceste materii nu se regăsea în lista disciplinelor pe care puteau să le susţină la Bacalaureat. Acesta este un exemplu despre ce înseamnă să iei decizii de sus, arbitrare şi politice, uitând să ţii cont sau nepăsându-ţi de ceea ce se întâmplă, pe termen lung, cu aceşti copii care finalizează un ciclu de studii.
A venit momentul să ne gândim doar la răspunsuri pentru întrebarea Ce destin le oferim copiilor noştri? Dorim să construim pe termen lung şi solid programe adaptate la realitatea lumii în care copiii noştri vor deveni adulţi, evaluări corecte, raportate la un progres educaţional bazat pe reformă adevărată, nu pe peticiri circumstanţiale, cadre didactice respectate şi respectabile, şcoli adecvate şi moderne. Aici e mai ales treaba ministerului. Pentru ca lucrurile astea să se regăsească, însă, palpabil în viaţa de zi cu zi a comunităţii şcolare, avem nevoie de elevi bine pregătiţi, de cadre didactice dedicate, de părinţi implicaţi.
Vreau să urez tuturor un an plin de realizări, succes în examenele şi evaluările pe care le veţi parcurge. Nu uitaţi – părinţi, profesori, elevi – că examenele fac parte din viaţa noastră, sunt etape ale devenirii noastre, iar educaţia reprezintă achiziţia cea mai de preţ a omului. Valori precum prietenia, adevărul şi frumosul, binele şi iubirea sunt cool şi în anul 2013!
Un an şcolar cât mai frumos!
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.