Domnule Farmache, domnule Mobius, dragii mei prieteni, ambasadori ai Austriei Ĺźi Poloniei, distinĹźi oaspeĹŁi,
ĂŽntâi de toate, vÄ mulĹŁumesc pentru comentariile amabile. PrezenĹŁa dragilor mei prieteni austrieci demonstreazÄ cÄ aliaĹŁilor occidentali ai României le pasÄ foarte mult de succesul economiei româneĹźti Ĺźi de rolul pe care pieĹŁele de capital Ă®l pot Ă®ndeplini Ă®n obĹŁinerea acestui succes, pentru cÄ el este important pentru vieĹŁile noastre, este important pentru securitatea naĹŁionalÄ.
ĂŽmi face o deosebitÄ plÄcere sÄ mÄ aflu astÄzi aici pentru a sÄrbÄtori listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori BucureĹźti. Acum, la un an de la acel moment, cred cÄ atât evoluĹŁia Fondului administrat de Franklin Templeton, cât Ĺźi cea a Bursei au fost Ă®ncununate de succes. Atât veniturile Fondului Proprietatea, cât Ĺźi cele ale Bursei au crescut Ĺźi, Ă®n acelaĹźi timp s-a demonstrat cÄ existÄ oportunitÄĹŁi de investiĹŁii atractive Ă®n România.
Listarea la BursÄ a Fondului la suma de 1.300.000.000 de euro, cea mai mare valoare de pe Bursa de Valori BucureĹźti, a readus România Ă®n atenĹŁia marilor investitori instituĹŁionali strÄini. AcĹŁiunile Fondului au fost cele mai tranzacĹŁionate de BursÄ Ă®n 2011, dublând valoarea medie zilnicÄ a tranzacĹŁiilor. Acest lucru a dus nu doar la generarea de venituri substanĹŁiale, ci Ĺźi la atragerea interesului mai multor investitori strÄini. La sfârĹźitul anului 2011, acĹŁionarii instituĹŁionali strÄini deĹŁineau peste 40% din acĹŁiunile Fondului Proprietatea, un lucru extrem de important.
ĂŽn ciuda faptului cÄ rezultatele Ă®nregistrate anul trecut demonstreazÄ cÄ investitorii SUNT interesaĹŁi de România, bursa rÄmâne o resursÄ insuficient valorificatÄ.
DeĹźi capitalizarea bursierÄ Ă®n România a Ă®nregistrat o creĹźtere semnificativÄ, ea mai poate creĹźte extrem de mult. ĂŽn Germania, capitalizarea bursierÄ reprezintÄ un procent de 45% din PIB, Ă®n Austria 36%, Ă®n Polonia 40%, Ă®n timp ce Ă®n România, ea reprezintÄ doar 11,9% din PIB.
Dat fiind faptul cÄ atragerea unui numÄr mai mare de investitori strÄini este o prioritate a guvernului, Bursa de Valori BucureĹźti ar trebui folositÄ intensiv ca motor al creĹźterii, generând lichiditÄĹŁi (resurse) pentru toate tipurile de investitori, fie ei investitori interni, strÄini, mari sau mici, Ĺźi chiar pentru sectorul public.
ĂŽn primÄvara anului trecut Ĺźi eu, Ĺźi prietenul meu, ambasadorul Austriei, am vorbit aici despre rolul pieĹŁelor de capital Ă®n consolidarea democraĹŁiei Ĺźi a economiei din România. Am vorbit despre nevoia de a obĹŁine investiĹŁii private Ă®n vederea realizÄrii Ă®mbunÄtÄĹŁirilor vitale necesare Ă®n sectorul energetic Ĺźi cel al transporturilor. Doar pentru modernizarea sectorului energetic sunt necesare 10.000.000 de euro. Dat fiind faptul cÄ unele dintre companiile de stat, predominante Ă®n aceste sectoare, se strÄduiesc din rÄsputeri sÄ obĹŁinÄ profit, o infuzie de capital privat le-ar fi extrem de utilÄ pentru a Ă®mbunÄtÄĹŁi reĹŁelele electrice, pentru a construi autostrÄzi Ĺźi, Ă®n general pentru a oferi servicii mai bune românilor.
ĂŽn prezent, profiturile companiilor de stat sunt prea des direcĹŁionate spre bugetul de stat sau spre buzunarele unor persoane cu relaĹŁii influente. DeĹźi, evident, este dreptul statului sÄ transfere aceste venituri cÄtre bugetul propriu, acest lucru lipseĹźte companiile de stat de fondurile de care au nevoie pentru a face investiĹŁii Ĺźi, Ă®n cele din urmÄ, pentru a genera creĹźtere economicÄ.
Salut cu entuziasm ofertele publice iniĹŁiale de vânzare de acĹŁiuni ale Romgaz, Hidroelectrica Ĺźi Nuclearelectrica, anunĹŁate de guvern pentru acest an, precum Ĺźi ofertele publice secundare de vânzare de acĹŁiuni ale Petrom, Transelectrica Ĺźi Transgaz. Guvernul ar trebui sÄ considere aceste oferte nu doar ca fiind modalitÄĹŁi de privatizare a respectivelor companii Ĺźi de umplere a conturilor statului, ci Ĺźi ca fiind modalitÄĹŁi ca aceste companii sÄ obĹŁinÄ capitalul necesar pentru realizarea de investiĹŁii. De exemplu, Zeta Petroleum, companie australianÄ de explorare Ĺźi producĹŁie de petrol Ĺźi gaze naturale, a programat Ă®n luna martie realizarea unei oferte publice iniĹŁiale pe piaĹŁa de capital australianÄ pentru a finanĹŁa investiĹŁiile din domeniul gazelor naturale din România.
ĂŽn situaĹŁia Ă®n care Ă®n România existÄ 760 de companii de stat, cu o valoare de 11% din PIB, aceste companii ar putea proceda la fel cum a procedat Zeta Petroleum, devenind un motor al redresÄrii economice a României prin fructificarea finanĹŁÄrilor private pe care le poate oferi piaĹŁa româneascÄ de capital.
Dar piaĹŁa de capital nu va genera creĹźtere pe termen lung singurÄ. Pentru a fi Ă®ncununate de succes, ofertele publice iniĹŁiale trebuie sÄ câştige Ă®ncrederea investitorilor. Orice companie, fie ea de stat sau nu, trebuie sÄ demonstreze responsabilitate faĹŁÄ de acĹŁionari (Ĺźi sÄ reacĹŁioneze rapid la sugestiile acestora!). Directorii companiilor trebuie sÄ demonstreze cÄ prioritatea lor este succesul companiei, nu profitul personal.
Gradul de entuziasm cu care vor rÄspunde investitorii la ofertele publice iniĹŁiale româneĹźti va indica nivelul de Ă®ncredere de care se bucurÄ guvernul Ă®n calitate de partener. Investitorii vor aĹźtepta cu nerÄbdare sÄ se realizeze progrese Ă®n sectoare cheie precum sectorul energetic, atât Ă®n ceea ce priveĹźte elaborarea clarÄ de politici, cât Ĺźi Ă®n ceea ce priveĹźte asigurarea stabilitÄĹŁii Ĺźi sustenabilitÄĹŁii.
Nou Cod de Guvernare CorporatistÄ aprobat Ă®n decembrie 2011 este un pas Ă®nainte Ă®n creĹźterea Ă®ncrederii investitorilor Ĺźi promovarea reformei companiilor de stat. Listarea publicÄ la bursÄ a companiilor de stat cheie, asigurarea respectÄrii prevederilor Codului de Guvernare CorporatistÄ de cÄtre acestea Ĺźi introducerea conducerii private vor Ă®mbunÄtÄĹŁi performanĹŁele Ĺźi eficienĹŁa acestor companii Ĺźi, Ă®n definitiv, vor asigura o creĹźtere a profitului net al acestora. ToĹŁi reprezentanĹŁii guvernului, din toate partidele, ar trebui sÄ transforme aceste reforme Ă®ntr-o prioritate.
Ajung astfel la un rol extrem de important pe care Fondul l-a Ă®ndeplinit Ă®n România: acela de agent al schimbÄrii. Fondul Proprietatea are Ă®n portofoliu acĹŁiuni la optzeci Ĺźi trei de companii private Ĺźi de stat. AĹźa cum am specificat Ă®n discursul meu de la BursÄ din primÄvara trecutÄ, deĹŁinerea acestor acĹŁiuni oferÄ Fondului dreptul legal Ĺźi responsabilitatea de a trage la rÄspundere aceste companii pentru deciziile proaste ori care sunt rezultatul corupĹŁiei. Nu a ezitat sÄ facÄ acest lucru prin mÄsuri ce au variat de la contestarea donaĹŁiei fÄcute de Romgaz cÄtre bugetul de stat, rezultat al unei insuficiente analize, pânÄ la lupta Ă®mpotriva ideii de „campioni energetici” a guvernului. Noul Cod de Guvernare CorporatistÄ Ă®i va oferi mai multÄ putere pentru a responsabiliza aceste companii, drept urmare oferind mai multÄ putere românilor obiĹźnuiĹŁi care fie sunt acĹŁionari ai Fondului, fie sunt acĹŁionari direcĹŁi ai acestor companii de stat Ĺźi ai altora. Vreau sÄ subliniez Ă®n mod deosebit ajutorul oferit de ambasadorul Austriei, care a colaborat cu noi Ă®n eforturile de reformÄ a acestui cod.
Nu pot sublinia Ă®ndeajuns beneficiile rolului de „autosupraveghere” Ă®ndeplinit nu doar de Fond, ci Ă®n general de pieĹŁele de capital. AĹźa cum am menĹŁionat Ă®n martie 2011, adevÄrata schimbare a României constÄ Ă®n crearea de instituĹŁii independente, autosustenabile care susĹŁin transparenĹŁa Ĺźi statul de drept. Instalarea unor manageri independenĹŁi, din afara companiilor la conducerea acestora, manageri ce rÄspund Ă®n faĹŁa unor consilii de administraĹŁie alcÄtuite din oameni competenĹŁi, apolitici, este un exemplu excelent. Este exact ceea ce aĹźteaptÄ investitorii strÄini Ĺźi Uniunea EuropeanÄ sÄ vadÄ Ă®n România. Nu trebuie ca noi, occidentalii, sÄ ne dorim existenĹŁa statului de drept Ĺźi lupta Ă®mpotriva corupĹŁiei mai mult decât voi. Aceste iniĹŁiative trebuie sÄ vinÄ din România. Iar mÄsurile menĹŁionate mai sus constituie un mod de a face acest lucru.
Acum mai mult decât oricând, mai ales Ă®n aceastÄ perioadÄ de dezordine socialÄ, este vital ca România sÄ continue reformele economice. Nu se poate nega faptul cÄ mÄsurile de austeritate, deĹźi necesare, au fost dificil de Ă®ndurat. ĂŽnsÄ ele ar trebui sÄ constituie doar primul pas spre redresare economicÄ. Acesta este momentul potrivit pentru a fructifica mÄsurile deja luate, pentru a aplica noi politici Ĺźi programe care vor aduce creĹźtere economicÄ tuturor companiilor, dar Ĺźi tuturor românilor. Cred cÄ este cel mai probabil mod de a asigura o Ă®mbunÄtÄĹŁire sustenabilÄ a nivelului de trai al românilor obiĹźnuiĹŁi.
Doar reducerea costurilor nu va asigura creĹźtere economicÄ. Ea trebuie Ă®nsoĹŁitÄ de investiĹŁii private Ĺźi de stat, de un parteneriat Ă®ntre guvern Ĺźi companii. Succesul Fondului Proprietatea ne-a arÄtat cÄ acest lucru este posibil Ĺźi sunt nerÄbdÄtor sÄ vÄd mai mulĹŁi investitori, atât strÄini, cât Ĺźi români, profitând de oportunitÄĹŁile oferite de piaĹŁa de capital. Acest lucru este vital nu doar pentru asigurarea unei democraĹŁii Ĺźi a unei pieĹŁe stabile Ĺźi puternice, ci Ĺźi pentru Ă®mbunÄtÄĹŁirea nivelului de trai al fiecÄrui bÄrbat, al fiecÄrei femei Ĺźi al fiecÄrui copil din România.
Â
VÄ mulĹŁumesc.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.