„Dobrogea, un festival de obiceiuri, tradiții și gusturi”, 15 -17 noiembrie, Pavilionul Expozițional din Mamaia
Evenimentul organizat de Primăria Municipiului Constanța împreună cu Instituția Prefectului – Județul Constanța, Instituția Prefectului – Județul Tulcea și Consiliul Județean Constanța debutează astăzi, începând cu ora 15:00. Timp de 3 zile, vizitatorii se pot bucura de standuri culinare din cele două județe componente ale regiunii Dobrogea. Experiențele gastronomice vor fi completate de activități antrenante de oină, baseball și sporturi tradiționale. La târg vor participa meșteșugari, purtători de obiceiuri populare și producători agricoli dobrogeni. În fiecare zi, ansambluri etnice dobrogene vor urca pe scena festivalului pentru a oferi un show de excepție.
Expoziție fotodocumentară și numismatică „Vestigii dobrogene”, 16 noiembrie – 23 noiembrie, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța
Instituțiile de cultură din oraș se alătură inițiativei de a sărbători 141 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria – mamă. Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 10:00, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța va găzdui vernisajul expoziției fotodocumentare și numismatice „Vestigii dobrogene”. Expoziția va rămâne pe simeze până în data de 23 noiembrie. În cadrul evenimentului, va avea loc prezentarea de carte „Dobrogea, edificii cu mozaic – credința, cultura, cetatea”.
Expoziția „Dobrogea-Multiculturalitate etnică”, 13 noiembrie – 1 decembrie, Muzeul de Artă Populară din Constanța
Evenimentul surprinde specificul multietnic al teritoriului dintre Dunăre și Mare. Până pe 1 decembrie, inclusiv, publicul vizitator este invitat la o incursiune în universul multietnic dobrogean, format din români, aromâni, turci, tătari, ruși lipoveni, greci, armeni, bulgari și germani.
În prima sală de la etajul I al Muzeului de Artă Populară, alături de costumele românilor dobrogeni sunt prezentate costume femeiești de aromâncă, grecoaică și bulgăroaică.
În cea de-a doua sală sunt reconstituite costumele turcilor și tătarilor, un costum de armeancă și unul de lipoveancă. Un spațiu special este dedicat broderiilor și țesăturilor tătărești.
Expoziția este completată cu țesături și obiecte de cult aparținând bulgarilor și rușilor lipoveni, precum și cu o colecție de podoabe din argint aparținând aromânilor și etniilor. De asemenea, sunt prezentate și câteva piese din portul de femeie al germanilor.
Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 11:30, va avea loc festivitatea de premiere a celor mai vârstnici reprezentanți ai minorităților, dar și a celor mai în vârstă persoane născute pe 14 noiembrie.
Eveniment sportiv „Alerg pentru Unirea de la Marea Neagră”, sâmbătă, 16 noiembrie, ora 15:30
Cursa de alergare se va desfășura pe un traseu ce va începe din orașul Cernavodă și va avea ca punct de sosire Pavilionul Expozițional din stațiunea Mamaia. Evenimentul atletic este inițiat de echipa CARPII(căpitan echipă Cristi Bălan) și de Laurențiu Cobzariu și se înscrie în seria de activități dedicate Unirii Dobrogei cu România(14 noiembrie).
„Diagnostic rezervat”, vineri, 15 noiembrie, ora 19:00, Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța
O producție a Teatrului Globe București, piesa de teatru regizată de Anca Sigartău după un text de Jean Pierre Martinez promite două ore de râs, într-un carusel al schimbărilor de situație și al evenimentelor neprevăzute. Pregătiți-vă de un text savuros și de un recital actoricesc pe măsură, care va aduce râs, voie bună și multă poftă de viață. În distribuție: Anca Sigartău, Claudiu Bleonț, George Ivașcu, Costel Cașcaval, Cătălina Grama (Jojo) și 1Q Sapro.
Teatrul de Stat Constanța
„Ursul”, vineri, 15 noiembrie, ora 19:00
Farsa cehoviană, pusă în scenă, la Constanţa, de regizorul Teatrului Naţional, Felix Alexa îi aduce în prim plan pe actorii Dana Dumitrescu, Marius Bodochi și Marian Adochiței. Subiectul piesei de teatru redă povestea de dragoste care se naște între un bărbat şi o femeie care au avut experienţe traumatizante cu sexul opus. Cei doi se întâlnesc, se ciocnesc aproape până la a se duela cu pistoalele și sfârșesc prin a se îndrăgosti în cel mai ilogic, dar omenesc fel.
Scenografia este semnată de Carmencita Brojboiu.
„Memoria apei”, sâmbătă, 16 noiembrie, ora 19:00
Piesa de teatru este o comedie tristă despre pierderea ființelor dragi. Trei surori, Teresa, Mary și Catherine, se întâlnesc, după mulți ani în care nu s-au văzut, cu ocazia tristă a înmormântării mamei lor. Momentul întâlnirii scoate la iveală rivalități și certuri vechi, ceea ce dă naștere unor scene de un umor savuros.
„Memoria apei” este primul mare succes al scriitoarei englezoaice Shelagh Stephenson. Spectacolul de la Constanța este montat de Vladimir Anton iar scenografia este realizată de Maria Miu, secondată de Diana Sav. Pe scenă vor evolua actorii: Alina Mantsu, Dana Dumitrescu, Georgiana Rusu, Laura Iordan Adrian, Andu Axente și Liviu Manolache.
„Gaițele”, duminică, 17 noiembrie, ora 19:00
Piesa de teatru „Gaițele” de Alexandru Kirițescu, o comedie celebră din care nu lipsesc replicile savuroase și situațiile comice revine pe scena TSC.
Peripețiile familiale ale clanului Dudulenilor, bârfele suculente dar și viziunea regizorală aduc tot mai mulți spectatori la fiecare reprezentaţie. Montarea de la Constanţa, semnată de Lucian Iancu, poate rivaliza cu cele mai bune versiuni ale acestei piese, care se joacă în multe dintre teatrele româneşti.
Din distribuție fac parte: Dana Dumitrescu, Maria Lupu, Cristina Oprean, Luiza Martinescu, Lana Moscaliuc, Andu Axente, Laura Iordan Adrian, Remus Archip, Adi Dumitrescu, Mirela Pană și Liliana Cazan.
Scenografia îi aparține Lăcrămiorei Dumitrașcu iar coregrafia, Raimondei Potlog.
Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”
„Bal mascat”, sâmbătă, 16 noiembrie, ora 18:30
În cadrul „Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului” este pusă în scenă opera „Bal mascat” a cărei muzică a fost compusă de Giuseppe Verdi pe un libret de Antonio Somma. Opera combină tragismul și comedia, ceea ce i-a făcut pe mulți critici de operă să o eticheteze ca „shakesperiană”.
Regia este semnată de Carmen Dobrescu iar scenografia, de Horia Popescu. Coregrafia este asigurată de Fănică Lupu-Liești și Rodica Raicu Urețu . Sub conducerea muzicală a lui Jan van Maanen, pe scenă vor urca soliștii: Madeleine Pascu, Vasile Chișiu, Răzvan Săraru, Georgeta Grigore, Smaranda Drăghici, Laurențiu Severin, Constantin Acsinte, Cristian Caragea și Andrei Băican.
„Voievodul țiganilor”, duminică, 17 noiembrie, ora 18:30
Seara de duminică este rezervată premierei „Voievodul țiganilor”. Opereta în trei acte de Johann Strauss-fiul, după un libret de Ignaz Schnitzer aduce pe scena TNOB soliștii Doru Iftene, Laura Eftimie, Lucia Mihalache, Smaranda Drăghici, Daiana Gavrilescu, Constantin Acsinte, Mădălin Băldău, Marius Eftimie, Bogdan Ocheșel, Octavian Minea, Cristian Caragea, Cristian Parmac, Ștefan Acsinte, Marian Irimia, Iulian Bratu, Matias Eftimie și David Popescu.
Regia artistică, scenografia şi textul sunt semnate de Lucia Cicoară Drăgan, iar conducerea muzicală este asigurată de Gheorghe Stanciu.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.