Formațiunile de gheață (gheață la maluri, pod de gheață) au fost în diminuare, restrângere și chiar eliminare pe râurile din vestul și sud-vestul țării, iar, pe celelalte râuri, s-au mentinut fără modificări importante. Conform condițiilor hidrometeorologice prognozate, nu există riscul producerii unor fenomene cu risc major, în perioada imediat următoare.
Conform datelor emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitele vor fi staționare, exceptând râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, Someș inferior Crasna, Barcău, Crișuri, unde vor fi în scădere, cursul mijlociu și inferior al Timișului și cursurile inferioare ale Begăi, Bârzavei, Carașului, Cernei și Nerei, unde vor fi în creștere, datorită propagării.
Formațiunile de gheață vor fi în ușoară intensificare pe râurile din nordul, centrul și estul țării și se vor menține fără modificări importante pe celelalte râuri. Izolat, pe unele râuri mici, ca urmare a dislocării și îngrămădirii formațiunilor de gheață, se pot produce blocaje de ghețuri care pot duce la creșteri artificiale însemnate de niveluri, cu atingerea și depășirea COTELOR DE ATENȚIE pe unele sectoare de râu din sudul și estul țării.
În ceea ce privește situația hidrologică de pe Dunăre, debitul, la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere (5000 mc/s) și va ajunge în data de 11 martie până la valoarea de 5600 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii martie (6700 mc/s). Aval de Porțile de Fier, debitele Dunării vor fi în creștere, pe sectoarele Gruia-Oltenița și la Tulcea și în scădere, pe sectorul Călărași-Isaccea.
Există în continuare riscul producerii de blocaje de ghețuri pe Dunăre, unde pot avea loc creșteri și variații însemnate de niveluri, datorită fragmentării, dislocării, îngrămădirilor de ghețuri, în special în zona malurilor, a porturilor și a pontoanelor. Formațiunile de gheață existente pe Dunăre, aval de Cernavodă, se vor menține fără modificări importante. Pe sectorul Cernavodă-Vadu Oii, curg sloiuri pe 10-30% din suprafața apei, pe sectorul Brăila-Isaccea, vor fi în continuare poduri de gheață, iar, pe brațul Chilia și în Delta Dunării, se vor menține blocajele de gheturi. Datorită aglomerărilor de sloiuri, la Isaccea (județul Tulcea), Dunărea se situează peste cota de atenție.
În conformitate cu programul de iarnă, ANAR, prin unitățile sale aflate în subordine (Administrații Bazinale de Apă și Sistemele de Gospodărire a Apelor) asigură monitorizarea continuă a cursurilor de apă și acordă sprijin autorităților responsabile, după caz, cu personal și utilaje, pentru eventualele intervenţii în secţiunile critice cu aglomerări de gheţuri.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.