Joi 17 iulie se va desfasura pe plaja din Vama Veche, zona Salvamar, conferinţa de presă de lansare a etapei a 2-a a campaniei de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri „Fără riscuri în plus – safe parties!”.
Această campanie, organizată de Agenţia Naţională Antidrog în parteneriat cu Asociaţia Carusel este cea de a 8-a campanie estivală iniţiată pe Litoralul Mării Negre şi cea de a 5-a campanie de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri în Vama Veche.
Anul acesta campania se implementează în 3 etape:
Etapa 1 . Campania a debutat la data de 01 mai 2014, la Vama Veche, având o durată de 5 zile.
Etapa 2. Campania continuă în perioada de vârf a sezonului estival, 16 iulie – 17 august, locaţia fiind tot în Vama Veche, locaţie în care au fost implementate cu succes în anii trecuţi astfel de campanii, în prezent această intervenţie reprezentând totodată şi răspunsul la feed-back-urile grupului ţintă şi ale comunităţii locale.
Etapa 3. Ca element de noutate, în acest an, campania se extinde şi în zona organizării de evenimente adresate adolescenţilor şi tinerilor, respectiv concertele de muzică electronică şi rock, devenite deja tradiţionale în perioada de vară (festivalurile Summer Well, Artmania şi Rockstadt Extreme).
Necesitatea realizării campaniei este fundamentată din punct de vedere al prevalenţei consumului de droguri la nivel naţional şi al studiilor referitoare la comportamentele vizând HIV şi hepatitele virale de tip B şi C în rândul consumatorilor de droguri injectabile .
Vama Veche este cunoscută pentru atmosfera sa, care atrage un număr mare de tineri, creându-se astfel condiţiile unui consum riscant de droguri legale şi ilegale.
„FĂRĂ RISCURI ÎN PLUS! – safe parties” este o campanie de prevenire şi de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, adresată în primul rând persoanelor care deja au iniţiat consumul. Conceptul de reducere a riscurilor este o abordare de sănătate publică, care se concentrează mai mult pe reducerea consecinţelor nefavorabile (negative) ale consumului de droguri decât pe abstinenţă.
Campania are următoarele obiective:
1.reducerea riscurilor asociate consumului de droguri în rândul tinerilor aflaţi pe litoral;
2.promovarea serviciilor pentru tratamentul dependenţei de droguri;
3.promovarea conceptului de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, ca abordare de sănătate publică şi de destigmatizare a consumatorilor de droguri.
Din punct de vedere al conceptului de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, activităţile desfăşurate în această campanie sunt următoarele:
– Informare, educare şi consiliere în vederea reducerii riscurilor asociate consumului de droguri;
– Schimb de seringi;
– Distribuire de prezervative;
– Referiri către servicii de asistenţă medicală, psihologică şi socială.
Echipa de implementare a campaniei, compusă din psihologi, asistenţi sociali, medici şi jurişti, va amplasa un cort ca punct fix de lucru pentru desfăşurarea activităţilor de consiliere şi reducere a riscurilor. Demersurile de prevenire vor presupune inclusiv activităţi de teren, cu distribuţie de pliante, discuţii interactive referitoare la consumul de droguri şi riscurile asociate, distribuţie de prezervative.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.