Astăzi, 8 august 2012 Sala Pictată a Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa a găzduit conferinţa de presă de informare cu privire la desfăşurarea primei ediţii a evenimentului cultural “Festivalul Antic Tomis”, ce va avea loc în zilele de 17, 18 şi 19 august 2012. Festivalul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării alături de Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa şi Groove Hour, cu participarea asociaţiilor de reconstituire istorică Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca şi Cohorta I Tracorum din Bulgaria.
Evenimentul se va derula in perioada 17-18-19 august, la Edificiul Roman cu Mozaic, în parcul din faţa boltelor, cu sprijinul asociaţiilor de reconstituire istorică şi va anima centrul istoric al oraşului Constanţa cu activităţi cultural-educative adresate publicului de toate vârstele.
Festivalul Antic Tomis integrează specificul istorico-arheologic şi natural al oraşului Constanţa şi conţine evenimente inter-culturale, artistice, de media. Ne propunem astfel să promovăm potenţialul turistic al oraşului şi al Dobrogei.
Festivalul va demara vineri, 17 august, la ora 17.00, cu o Ceremonie de deschidere, ce va fi urmată de o paradă militară a unei legiuni romane complet echipată de luptă, în Centrul vechi al oraşului Constanţa, urmând a-şi stabili, apoi, tabăra, în Parcul cu Pini, lângă Edificiul Roman cu Mozaic din Piaţa Ovidiu. Urmează prezentarea echipamentului dac şi a celui roman şi marea confruntare între daci şi romani, odată cu prezentarea tacticilor de luptă şi lupta în sine. Ziua se încheie cu o cină romană.
http://www.youtube.com/watch?v=clK0dHxl1E8&feature
În ziua a 2-a, sâmbătă, 18 august, vizitatorii vor avea oportunitatea de a interacţiona cu dacii şi romanii mult mai intens, încă de dimineaţă, în cadrul atelierelor de ceramică, împletituri, ţesătorie de mici dimensiuni şi fierărie. Vor urma jocurile romane autentice de perspicacitate, prezentările de echipament, antrenamentele militare şi concursurile de tir cu arcul şi aruncarea suliţei. La ora 18.00 va avea loc o masă rotundă, cu tema „Cetăţile pontice, o prioritate naţională”.
Pe toată durata festivalului, într-una din boltele Edificiului Roman cu Mozaic vor rula proiecţii de film – Reconstituire 3D a cetăţilor Tomis, Histria şi Adamclisi, filmul documentar “Pe urmele Argonauţilor” – prezentarea traseului turistic Constanţa-Histria-Cheile Dobrogei.
Ziua a 3-a, duminică 19 august, va începe la ora 10:00, cu parada cuceritorilor romani, ce se va derula prin oraşul Constanţa, urmând apoi ceremonia de încheiere a Festivalului Antic Tomis.
Prin organizarea Festivalului Antic Tomis, organizatorii îşi propun să readucă în memoria colectivă perioada de glorie a cetăţii antice Tomis şi a întregii regiuni Dobrogea, atât de bogată în evenimente şi obiective istorice. Odată cu prima ediţie a evenimentului, vor fi demarcate şi alte activitati de colaborare in reenactment istoric, pentru a putea imbogăţi, pe viitor, oferta turistică, inter-culturală şi artistică a ediţiilor sale ulterioare.
“Orice destinaţie turistică se pune în valoare prin evenimente . Cu cât acestea sunt mai vizibile, inedite şi atractive, destinaţia va atrage mai mulţi turişti şi o imagine pozitivă, atât de necesară Litoralului românesc. Litoralul românesc şi în mod special Mamaia au câştigat, în acest an, o excelentă imagine şi un plus consistent de valoare. Este acum momentul să atragem evenimente şi către Constanţa, ca şi capitala urbană a Litoralului, iar Festivalul Antic Tomis , aflat la prima sa ediţie, va reprezenta un extraordinar moment pentru constănţeni şi mai ales pentru turişti, care vor putea astfel să intre în atmosfera şi istoria vremurilor de naştere a cetăţii Tomis . Sunt absolut convinsă că evenimentul va atrage un interes fantastic şi va reprezenta o nouă pagină în istoria evenimentelor de promovare a Constantei şi a destinaţiei turistice Litoral Românesc”, a spus Corina Martin, Preşedinte Asociaţia Litoral- Delta Dunării si ANAT
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.