În perioada 29-31 august 2014, Parcul Tăbăcărie din Constanţa a găzduit cea de-a treia ediţie a Festivalului Antic Tomis, cu participarea a 120 reenactori din România şi Bulgaria, care au promovat istoria antică a Dobrogei în cadrul unui eveniment major de reconstituire istorică.
Pentru prima dată, la festival au fost prezente 3 asociaţii de reconstituire istorică din Alba-Iulia (Lupii Apoulonului, Legiunea a XIII-a Gemina Apulum, şi Gladiatorii de la Ludus Apoulensis), alături de „veteranii” festivalului – reprezentanţii asociaţiilor Terra Dacica Aeterna (Cluj si filiala Constanţa), România – Dacia Casa Noastră (Danais) şi Legiunea IIII-a Scythica (Dobrici, Bulgaria), care au participat şi la ediţiile anterioare.
Festivalul a fost organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa. Evenimentul a beneficiat şi de sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism, care a organizat, împreună cu Asociaţia Litoral – Delta Dunării, conferinţa cu tema „Istoria antică a Dobrogei – valorificarea turistică a brandului Dobrogea”, la care participanţii au dezbătut teme precum: “Contributia patrimoniului istoric la dezvoltarea potentialului turistic al Dobrogei”, “Coloniile grecesti din Dobrogea, la nord si sud de Dunare”, “Diversiunea moesiană reflectată în metopele monumentului de la Adamclisi”, “Istorie si turism: de la termele antice la spa-urile moderne. Resursele turistice ale Dobrogei in antichitate si azi”.
Festivalul Antic Tomis a fost o idee a agenţiei de marketing cultural Groove Hour, încă din 2006, dar a prins viaţă numai prin parteneriatul cu Asociaţia noastră, care şi-a asumat provocarea organizării unui eveniment istoric în oraşul Constanţa.
Pe parcursul celor 3 zile de festival, vizitatorii au asistat cu interes deosebit la parade ale reenactorilor daci şi romani în Constanţa şi Mamaia, au participat la ateliere de reconstituire istorică (de ceramică şi prelucrarea metalului, gastronomie antică, tehnică militară şi pielărie), au asistat la demonstratii tactice, antrenamente şi demonstratii militare, lupte intre daci şi romani.
Istoria antică a Dobrogei a fost adusă la viaţă de geţii Asociaţiei Danais, care au redat în tabăra lor aşezările antice de la Capidava şi Aliman.
In tabăra dacilor de la Danais şi Terra Dacica Aeterna, copiii au învăţat să tragă cu arcul şi au probat echipamentele militare ale armatelor romane şi dacice. De asemenea, vineri şi sâmbătă copiii au asistat la teatrul de păpuşi “Delfinul Dinu în Cetatea Tomis”, prezentat de Clubul Amicii. În ultima zi a festivalului au avut loc ceremonia de premiere a participanţilor şi piesa de teatru antic în aer liber “Electra” de Sofocle, pusă în scenă de Facultatea de Teatru a Universităţii Ovidius din Constanţa şi urmărită de peste 1500 spectatori.
De asemenea, pe tot parcursul festivalului, au fost alături de noi Cercetaşii Marini din Constanţa, cărora le mulţumim încă o dată pentru sprijinul acordat în promovarea şi organizarea acestui eveniment.
De la aceasta editie, Festivalul Antic Tomis are un imn dedicat reginei masageţilor, Tomiris. Cântecul a fost cedat Festivalului Antic Tomis de către cel care l-a compus, dl. Napoleon Săvescu – specialist în dacologie, şi poate fi ascultat la următoarea adresă: http://www.dacia.org/daciarevival/muzica/155-tomiris .
Declaraţie Corina Martin, Preşedinte Asociaţia Litoral-Delta Dunării: “Cea de-a treia editie a Festivalului Antic Tomis a atras, aşa cum am estimat, un număr foarte mare de vizitatori în cele 3 zile de desfăşurare. Pentru noi, organizatorii, acest eveniment reprezintă o reală provocare, menită să atragă turişti la final de sezon pe Litoral şi să adauge o importantă componentă culturală şi istorică brandului turistic al destinaţiei pe care o reprezentăm. Prin organizarea evenimentului în staţiunea Mamaia – Parc Tăbăcărie, în luna august, vrem să arătăm turiştilor care au ales ca destinaţie de vacanţă Litoralul Românesc, că, pe lângă mare, plajă, evenimente în cluburi, pot să se transpună şi în atmosfera şi istoria vremurilor de naştere a cetăţii Tomis. Am scris o nouă pagină în istoria evenimentelor de promovare a Constanţei şi a Litoralului Românesc. In numele reginei masageţilor, Tomiris, cea despre care istoricul Iordanes afirma, în anul 551 d.H., că „a construit cetatea Tomis pe ţărmul moesian al Pontului, după numele ei”, in numele legiunilor romane şi al asociaţiilor de reenactment istoric participante la această fantastică ediţie de Festival, mulţumim publicului atât de numeros, iubitor de cultură şi istorie, care s-a bucurat alături de noi de o nouă lecţie de istorie. VIVAT TOMIS!“
Detalii suplimentare si galerii foto ale Festivalului Antic Tomis 2014 sunt disponibile pe pagina:
https://www.facebook.com/pages/Festivalul-Antic-Tomis-2014/711167375599679?ref_type=bookmark MULTUMIM PARTENERILOR MEDIA: Agerpres, Am Fost Acolo, Aqui-Ahora, Agerpres, Gazeta de Constanta, Infopress, Kiss FM, Lumea Presei, Media TV, The Money Chanel, Litoral TV, TV Neptun, Observator de Constanta, Radio Vacanta, Radio Constanta, Telegraf de Constanta, Starpress, Urban Constanta.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.