În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
În intervalul menţionat, au fost constatate 9 infracţiuni astfel:
Unelte de pescuit interzise de lege confiscate
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul executării unor acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, au depistat 11 cetăţeni români care pescuiau folosind 23 unelte de pescuit interzise de lege, respectiv transportau cantitatea de aproximativ 150 kilograme de peşte proaspăt din diferite specii, 3 exemplare sturion şi 2,6 kilograme de icre.
Poliţiştii de frontieră au desfăşurat mai multe acţiuni în zilele de 23 şi 24.03.2012, în zona de competenţă a Sectoarelor Poliţiei de Frontieră din Cernavodă, Tulcea şi Isaccea, ocazie cu care au despistat mai mulţi cetăţeni români care pescuiau cu unelte interzise de lege.
Astfel, pe fluviul Dunărea, în dreptul localităţii Hârşova, au fost depistaţi A.C. de 43 ani, V.B. de 42 ani şi S.N. de 52 ani, domiciliaţi în localitatea Ghindăreşti, care pescuiau dintr-o ambarcaţiune de lemn cu 14 plase de pescuit tip monofilament.
În apropierea localităţii Isaccea au fost depistaţi R.P. de 44 ani şi S.N. de 43 ani care pescuiau dintr-o barcă pescărească tip lotcă, având 4 unelte de pescuit tip avă. Cei doi deţineau şi 3 exemplare de sturion din specia cegă, pe care poliţiştii de frontieră le-au fost redat mediului natural.
În zona localităţii Văcăreni au fost identificaţi B.V. de 56 ani şi M.V. de 66 ani, domiciliaţi în judeţul Galaţi, care transportau 56,5 kilograme de peşte fără a avea documente de provenienţă.
Pe raza municipiului Tulcea a fost verificate două autoturisme în care au fost descoperite cantităţi de peşte de diferite specii pentru care nu au putut fi prezentate documente de provenienţă.
În primul caz, B.D. de 50 ani şi S.G. de 38 ani, domiciliaţi în judeţul Prahova, se deplasau cu un autoturism marca Skoda, în portbagajul căruia se aflau 71 kilograme de peşte din diferite specii, iar în al doilea caz C.D. de 40 ani, domiciliat în localitatea Tudor Vladimirescu, deţinea într-un autoturism marca Dacia 18,5 kilograme de peşte, precum şi 5 plase tip setcă din aţă.
În localitatea Dunavăţul de Jos a fost identificat S.N. de 61 ani, domiciliat în municipiul Tulcea, care transporta 2,6 kilograme de icre de ştiucă şi crap fără a avea documente justificative.
Uneltele de pescuit şi ambarcaţiunile au fost ridicate în vederea confiscării, iar cantitatea de peşte şi icre a fost predată unor societăţi comerciale în vederea valorificării.
Pe numele persoanelor în cauză au fost întocmite lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „deţinere fără documente legale a peştelui, icrelor şi produselor din peşte”, „deţinerea şi utilizarea uneltelor de plasă tip monofilament” şi „nedeţinerea licenţei de pescuit comercial”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. a, k şi m din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
Mii de ţigarete confiscate
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au reţinut în vederea confiscării 9.040 de ţigarete netimbrate de provenienţă duty-free care erau deţinute de trei cetăţeni români în vederea comercializării pe raza municipiilor Mangalia şi Constanţa.
Poliţiştii de frontieră au verificat în data de 25.03.2012, în jurul orei 06.00, pe raza municipiului Mangalia un autoturism marca Dacia Logan, condus de C.N. de 27 ani.
În urma controlului au fost descoperite în interiorul autoturismului şi în portbagaj, 6.600 de ţigarete netimbrate de diferite mărci, ascunse în mai multe genţi.
Cel în cauză nu a putut prezenta documente de provenienţă a ţigaretelor, fapt pentru care întreaga cantitate, în valoare de aproxiamativ 3.000 lei, a fost ridicată în vederea confiscării.
Şoferului i-au fost întocmite actele premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „colectare, deţinere, producere, transport, preluare, predare, desfacere şi vânzare a bunurilor sau mărfurilor care trebuie plasate sub regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 270. alin 3. din Legea 86/2006 modificată şi completată de O.U.G. 54/2010.
În acelaşi municipiu a fost depistat şi S.A. de 31 ani, domiciliat în municipiul Mangalia, care încerca să comercializeze 800 de ţigarete netimbrate.
Într-o piaţă din municipiul Constanţa a fost identificat E.N. de 34 ani, domiciliat în comuna Cerchezu, care oferea spre comercializare 1.640 de ţigarete de provenienţă duty-free fără a deţine documente de provenienţă.
Cantitatea de ţigări, în valoare de 1.180 lei, a fost ridicată în vederea confiscării, iar pe numele celor doi au fost aplicate amenzi contravenţionale în cuantum de 1.000 lei fiecare conform art. 2, pct. 1, lit. c din Legea 12/1990 republicată.
Fier transportat fără documente de provenienţă
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în Portul Constanţa un cetăţean român care transporta cu o autoutilitară 440 kilograme de fier, ce fuseseră colectate de pe platforma portuară.
Poliţiştii de frontieră au verificat în data de 24.03.2012, în jurul orei 15.00, o autoutilitară marca Dacia, condusă de I.R. de 43 ani, domiciliat în oraşul Băneasa.
În urma controlului, în interiorul autoutilitarei au fost descoperite mai multe componente din fier pentru care nu au putut fi prezentate documente justificative.
Cel în cauză a declarat faptul că a colectat cele 440 kilogame de fier din Portul Constanţa cu scopul de a le valorifica la un centru de profil din municipiul Constanţa.
Cantitatea de fier a fost ridicată şi predată pe bază de proces verbal unei societăţi comerciale de profil, iar autoutilitara a fost indisponibilizată la sediul Grupului de Nave Constanţa în vederea continuării cercetărilor.
Pe numele persoanei în cauză au fost întocmite actele premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de transport deşeu feros fără a deţine documente de provenienţă, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 1, lit. e din Legea 12/1990 cu aplicarea prevederilor art. 33, lit. a din Codul Penal.
Infracţiune pe drumurile publice
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul desfăşurării activităţilor de supraveghere şi control în zona de frontieră, au constatat următorul caz sancţionabil de O.U.G. 195/2002 republicată.
În zona de competenţă a P.T.F. Midia a fost verificat în trafic, în data de 25.03.2012, în jurul orei 07.30, un autoturism marca Dacia, condus de S.A. de 36 ani, domiciliat în oraşul Ovidiu, care nu poseda permis de conducere.
Şoferul este cercetat penal sub aspectul săvărşirii infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a deţine permis de conducere”.
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.