MECTS continua implementarea PETI (Program pentru educatie timpurie incluziva) prin abordarea unui proiect amplu „Implementarea de soluČ›ii alternative bazate pe comunitate pentru educaČ›ia timpurie a copiilor de la 3 la 6/7 ani”. Acest proiect se desfasoara in 4 judete: Constanta, Iasi, Brasov si Caras Severin, iar comunitatea selectata din judetul Constanta este cea de la Carpinis-localitatea Baneasa Scopul proiectului este de a Ă®mbunÄtÄČ›i rata de participare la educaČ›ie a copiilor care provin din comunitÄČ›i dezavantajate Č™i vizeazÄ pregatirea copiilor pentru viaČ›a Č™colarÄ, prin crearea unor grÄdiniČ›e alternative . Din analiza nevoilor comunitatilor s-a constatat ca majoritatea copiilor din aceste comunitati dezavantajate au dificultati in momentul scolarizarii, confruntandu-se cu lipsa unor abilitati de viata, de comunicare si adaptare sociala. Copiii de varsta prescolara din aceste comunitati provin din familii care se confrunta cu probleme sociale si financiare, cu carente in educatia elementara privind comunicarea si comportamentul social (salutul, modalitati de adresare, relatiile cu ceilalti copii). Lipsa acestor abilitÄČ›i de viaČ›Ä a dus la eČ™ecul integrÄrii sociale Č™i la un abandon Č™colar crescut Ă®n rândul copiilor rromi.
Activitatile cu copiii se vor derula cate trei(3) zile pe saptamana, iar la doua (2) saptamani vor fi organizate, pe intreaga durata a proiectului cu copiii, activitati de mobilitati, in sensul efecturii unor deplasari cu copiii prescolari, insotiti de mamici-educatoare, mediatori scolari, voluntari, animatori , in alte locatii decat cea din zonaĂ‚Â de domiciliu (scoli, gradinite, primarii, camine culturale, biblioteci, dispensare, politie comunitara, zone de agrement, etc). Activitatile zilnice vor avea o durata ce circa 4 ore, timp in care copiii vor sosi la „gradinita din vecini”Âť unde vor intra in progamul prestabilit.
Educatoarea „mamica” va fi persoana resursa din gradinitÄ, Â cea care va organiza si desfasura intreaga activitate de invatare, va distribui materialele si hrana copiilor, va asigura legatura cu familiile copiilor , frecventa consecventa a copiilor la gradinita, legatura cu reprezentantii comunitatii.
Aspectul inedit al acestui program este implicarea unor gradinite si scoli constantene care, cu sprijinul direct al Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, pot sa sustina acest program prin organizarea unor actiuni de colectare de materiale, jucarii, caiete si carti pentru  copiii din gradinita alternativa .
Gradinita numarul 3 Constanta este unul din partenerii de nadejde  ai proiectului deoarece prescolarii de aici au primit o scrisoare din partea „Gradinitei din vecini”Âť prin care li se solicita ajutorul si erau invitati sa faca un schimb de viziteze . Drept raspuns  copiii, parintii , alaturi de educatoare  au realizat un adevarat „tur de forta”Âť pentru colectarea jucariilor pentru noii lor prieteni.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.