În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
În intervalul menţionat, au fost constatate 6 infracţiuni astfel:
Ţigarete nedeclarate la bordul unei nave
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, în sala maşini a unei nave ancorate în Portul Constanţa, ascunse şi nedeclarate 9.600 de ţigarete netimbrate.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu reprezentanţi ai D.J.A.O.V. Constanţa şi ai Căpităniei Zonale Constanţa, au efectuat în data de 12.05.2012, în jurul orelor 09.30, controlul de intrare în ţară pentru o navă sub pavilion Sierra Leone care sosise în Portul Constanţa din direcţia Grecia.
În urma controlului au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, 9.600 de ţigarete netimbrate, care erau depozitate în doi saci de plastic în sala maşini a navei.
Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar organele vamale au aplicat o sancţiune contravenţională de 5.000 lei comandantului navei.
Transporturi ilegale de peşte şi plase monofilament
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, în urma cărora au identificat 13 cetăţeni români care transportau şi comercializau aproximativ 250 de kilograme de peşte fără documente de provenienţă, precum şi 62 unelte de pescuit interzise de lege în lungime de 1.300 metri.
În data de 13.05.2012, în jurul orei 07.00, pe comunicaţia Năvodari – Corbu, poliţiştii de frontieră din cadrul P.P.F. Midia au verificat în trafic un autoturism marca Dacia, înmatriculat în Constanţa şi în care se aflau M.F. de 38 ani şi M.S. de 45 ani, domiciliaţi în localitatea Năvodari.
În portbagajul autoturismului au fost descoperiţi 3 saci din rafie în care se aflau aproximativ 80 de kilograme de peşte din specia crap şi o plasă din nylon tip monofilament în lungime de 50 metri.
În data de 12.05.2012, în jurul orei 13.00, în zona de competenţă a P.P.F. Midia a fost verificat în trafic un autoturism marca Dacia, în care se aflau B.I. de 44 ani, B.D. de 41 ani, B.M. de 47 ani, C.R. de 38 ani şi M.P. de 43, domiciliaţi în localitatea Sinoe, care transportau un năvod de 60 metri.
În aceeaşi zi, în jurul orei 09.00, în localitatea General Scărişoreanu din judeţul Constanţa a fost identificat M.D. de 56 ani, domiciliat în mun. Mangalia care comercializa 20 de kilograme de peşte din specia guvid fără a avea documente justificative.
În data de 11.05.2012, în jurul orei 07.00, pe raza localităţii Baia din judeţul Tulcea a fost verificat un autoturism marca Dacia, în care se aflau P.N. de 27 ani, T.C. de 21 ani, F.P. de 34 ani şi C.F. de 20 ani.
În urma controlului au fost găsite în interiorul autoturismului 60 de plase monofilament în lungime de 1.200 metri şi 65 de kilograme de peşte din specia caras.
În aceeaşi zi, pe raza localităţii Dunavăţu de Jos din judeţul Tulcea, a fost efectuată o acţiune comună a poliţiştilor de frontieră cu reprezentanţii A.R.B.D.D. Tulcea, în urma căreia a fost identificat D.M. de 42 ani, domiciliat în mun. Bucureşti, care deţinea într-un adăpost improvizat 80 de kilograme de peşte din specia scrumbie.
Cantitatea de peşte a fost predată spre valorificare unor societăţi comerciale de profil, iar plasele au fost ridicate în vederea confiscării.
Cei 13 cetăţeni români vor fi cercetaţi sub aspectul săvârşirii infacţiunilor de „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor sau produselor din peşte obţinute din pescuit” şi „producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. j şi m din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
Infracţiuni pe drumurile publice
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul desfăşurării activităţilor de supraveghere şi control în zona de frontieră, au constatat următoarele cazuri sancţionabile de O.U.G. 195/2002 republicată şi Codul Penal.
În data de 11.05.2012, în jurul orei 06.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Negru Vodă a fost verificat, pe sensul de ieşire din ţară, un autoturism marca Rover, înmatriculat în Olanda şi condus de M.V. de 24 ani domiciliat în mun. Suceava.
În urma controlului a rezultat faptul că respectivul autoturism fusese radiat din circulaţie din data de 01.10.2011, astfel încât pe numele şoferului au fost întocmite actele premergătoare sub aspectul săvărşirii infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat”.
În data de 12.05.2012, în Punctul de Trecere a Frontierei Ostrov, a fost verificat, pe sensul de ieşire din ţară, un autoturism marca Fiat, înmatriculat în R. Bulgaria şi condus de O.L. de 34 ani, domiciliat în mun. Călăraşi.
În urma verificărilor a rezultat faptul că certificatul de înmatriculare al autovehiculului era fals, faptă pentru care şoferul este cercetat penal pentru săvărşirea infracţiunii de „complicitate la fals material în înscrisuri oficiale”.
P / Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa
Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.