În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
În intervalul menţionat, au fost constatate 9 infracţiuni astfel:
Intervenţie de salvare pe mare
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au fost solicitaţi telefonic să intervină pentru a salva doi cetăţeni români aflaţi într-o ambarcaţiune pescărească pe Marea Neagră.
În data de 18.03.2012, în jurul orei 18.35, la Grupul de Nave Constanţa a fost primită o sesizare telefonică prin care se anunţa pericolul de scufundare al unei ambarcaţiuni pescăreşti în care se aflau două persoane.
O ambarcaţiune tip „Rodman” a Gărzii de Coastă a plecat din Portul Constanţa spre locul indicat, zona de nord a staţiunii Mamaia, la aproximativ 1 kilometru travers de plajă, unde o barcă cu doi pescari începuse să se scufunde.
Cele două persoane în dificultate, I.I. de 26 ani, domiciliat în oraşul Ovidiu şi S.I. de 45 ani, domiciliat în oraşul Năvodari, au fost aduse la mal de doi cetăţeni care i-au preluat din apele Mării Negre cu ajutorul unei bărci pneumatice.
Pe mal, cei doi pescari aflaţi în şoc hipotermic dar stabili din punct de vedere al funcţiilor vitale, au fost preluaţi de două echipaje de salvare de la I.S.U. Dobrogea (SMURD) şi S.J.A. Constanţa, care i-au transportat de urgenţă la spital.
Poliţiştii de frontieră aflaţi în ambarcaţiune au constatat ulterior scufundarea ambarcaţiunii pescăreşti nr. 3113.
Unelte de pescuit interzise de lege, descoperite în urma unor percheziţii
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au efectuat în baza autorizaţiilor de percheziţie emise de Judecătoria Municipiului Tulcea două descinderi la patru locaţii aparţinând unor cetăţeni români, în urma cărora au ridicat în vederea confiscării aproximativ 200 de unelte de pescuit interzise de lege, în lungime de aproximativ 6,5 kilometri.
Poliţiştii de frontieră au acţionat în data de 16.03.2012 în zona de competenţă a S.P.F. Isaccea, efectuând simultan patru percheziţii domicilare la patru locaţii din judeţul Tulcea, aparţinând cetăţenilor români G.M. de 53 ani şi M.M. de 38 ani, domiciliaţi în localitatea Niculiţel.
În urma verificărilor au fost descoperite 59 de setci tip monofilament, 22 de setci tip avă, 96 unelte de pescuit tip vintir şi 20 crile talian, în lungime totată de 6.506 metri.
Toate uneltele de pescuit, în valoare de 46.540 lei, au fost ridicate în vederea confiscării.
Pe numele celor două persoane au fost întocmite lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „producere, import, comercializare, deţinere sau folosire la pescuit de către persoane neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, varselor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial” şi „deţinerea şi utilizarea uneltelor de plasă tip monofilament”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. k şi m din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
Peşte transportat fără documente legale
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat patru cetăţeni români care transportau peste 100 kilograme de peşte fără a deţine documente de provenienţă.
Poliţiştii de frontieră au acţionat în data de 16.03.2012, în jurul orei 13.00, pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, verificând pe comunicaţia Agighiol – Sarinasuf din judeţul Tulcea, un autoturism marca Dacia Logan. condus de G.I. de 62 ani, domiciliat în localitatea Frecăţei.
În interiorul autoturismului au fost găsite 64 de kilograme de peşte proaspăt din specia ştiucă, şalău, crap, caras, singer şi biban, în valoare de aproximativ 450 lei, pentru care nu au putut fi prezentate documente de provenienţă.
Întreaga cantitate de peşte care a fost ridicată în vederea confiscării şi predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil.
În aceeaşi zi, în zona Portului Isaccea, în jurul orei 15.30, a fost verificat un autoturism condus de D.P. de 44 ani, care transporta în doi saci de rafie cantitatea de 42,5 kilograme de peşte din specia somn şi cegă fără documente de provenienţă.
Cantitatea de peşte din specia somn a fost ridicată în vederea confiscării şi predată spre valorificare, iar bucăţile de sturion din specia cegă au fost redate mediului natural în prezenţa unui reprezentant ANPA.
Pe numele persoanelor în cauză au fost întocmite actele premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „procurare şi transport a peştelui fără documente legale” şi „pescuitul sturionilor în alt scop decât repopularea apelor”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. d şi j din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.