Marți, 30 iulie, 2019, de la ora 17.00 la cafeneaua tătărească Jade Oriental Café din Constanţa se va desfățura evenimentul “Poveștile Mamaiei”. Evenimentul face parte din Experienţe Dobrogene, proiect iniţiat de Inomar Cluster, în colaborare cu Asociaţia Culturală Wild Art și Ţăranii Dobrogeni.
Povestea frumoasă a stațiunii Mamaia a reînceput într- o zi de miercuri, 13 august, 2014, ora 13, la Galeria Subacvatică de Artă Aqua Magic e Wild Art, din incinta parcului Aqua Magic, Mamaia, unde a avut loc evenimentul „108 ani de la inaugurarea Staţiunii Mamaia”.
Pe 13 august 2014, Asociatia Culturala Wild Art impreuna cu , regretatul Virgil Coman, istoric și director al Arhivelor Nationale, Constanta, au organizat pentru prima data, dupa multi ani…Ziua Statiunii Mamaia in parcul Aqua Magic. A urmat anul 2015,aceiasi echipa frumoasa, Wild Art si Virgil Coman, la care s-au alaturat Asociatia de Promovare si Dezvoltare Turistica Aqua Magic si VisitMamaia.ro., apoi în 2016 Caruselul Cooltural. În anul 2016, stațiunea Mamaia a fost sărbatorită…fara Virgil Coman dar promisiunea de a- i respecta și promova activitatea cultural-stiintifica însoțită de ideea sa de a reînvia sărbătoarea stațiunii Mamaia va fi an de an dusă la bun sfârșit.
În cadrul evenimentului “Poveștile Mamaiei” se va (re)lansa cartea autoarei Maria Cica, “Poveștile Mamaiei. Stațiunea Mamaia-111 ani”, iar gazda evenimentului Enise Ali alături de invitata sa, Mirabela Burrichter, fiica Picurarlui din Stejaru vor oferi publicului spre degustare, cu multă savoare, bucate tradiționale tătărești și produse armânești preparate în gospodăria picurarlui din satul Stejaru, Tulcea. “Poveștile Mamaiei”vor fi însoțite și de vinurile parfumate ale cramei Histria care vor oferi publicului prezent o adevărată experiență susținută de Mădălina Tănase.
Maria Cica, autoarea monografiei “Poveștile Mamaiei. Stațiunea Mamaia-111 ani”, care nu este la prima sa carte, a adunat laolaltă poveștile și realitățile stațiunii Mamaia, devenită în timp un reper al litoralului românesc. A legat de acest loc numele unor personalități proeminente, Regina Maria fiind una dintre cele mai importante personaje.
“Numele stațiunii Mamaia este de origine tătărească și vine de la Mamailî care însemnă ceata lui Mamai. În iulie 2016 am lansat volumul “Poveștile Mamaiei”, în inima stațiunii Mamaia la Hotel Condor. În septembrie, la Palatul Suțu în București, iar în preajma Crăciunului la Muzeul de Artă din Constanța. De data aceasta vă dăm întâlnire la Cafeneaua Jade din Constanța, pentru o ultimă lansare în cadrul comunității tătărești din Constanța. Va fi ultima căci au rămas mai puțin de 100 de bucăți din această ediție”, a declarat Maria Cica.
Cartea “Poveștile Mamaiei. Stațiunea Mamaia-111 ani” va fi prezentată de criticul și istoricul de artă, Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanța care afirmă despre autoare că “a înțeles și prezentat pe larg, în scris și prin imagini, caracterul multietnic și multicultural al urbei, rolul dobândit prin poziția geostrategică, acela de a fi poarta deschisă a României către lume, dar și funcțiile pe care le îndeplinea inițial modesta așezare marină”.
Evenimentul “Poveștile Mamaiei” va fi moderat de dr. Laura Stroe, președinte Asociația Culturală Wild Art, unul dintre inițiatorii proiectului Experiențe Dobrogene care, prin inițiativa sa îmbină încă o dată trecutul cu prezentul, transpunând vechiul în nou, recreând un fapt istoric într-o experiență dobrogeană.
De unde se poate cumpăra cartea? Multumesc
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.