Misterioasa cetate a lui Vlad Ţepes îşi aşteaptă vizitatorii
Sâmbătă, 7 iulie, începȃnd cu ora 15:00 la Căpătâneni, sub Cetatea Poienari – Judeţul Argeş va avea loc festivalul „Ziua Lacului Vidraru”, eveniment finanţat din fonduri europene care are ca obiectiv atragerea unui număr cât mai mare de turişti într-o zonă cu peisaje desprinse din poveşti, unde priveliştea este unică iar culoarea cerului te lasă fără cuvinte.
Cunoscută sub numele de Cetatea lui Vlad Ţepeş, fortăreaţa de la Poienari, se află pe un mic platou în vârful Muntelui Cetatea, la care se ajunge urcând 1.480 de trepte de beton zidite în coama dealului, ce şerpuiesc printr-o pădure deasă de fag. De la ruinele cetăţii se pot admira: oraşul Curtea de Argeş, Cheile Argeşului, Munţii Făgăraş şi drumul spre Barajul Vidraru.
Fascinaţi de cetate şi de peisajele mirifice care o înconjoară au fost şi mari oameni de cultură, precum Alexandru Odobescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Vlahuţă, Nicolae Iorga şi multi alţii, care şi-au aşternut ideile şi impresiile în scris.
Turiştii de weekend care aleg să viziteze zona de nord a Argeşului fac o alegere foarte bună, deoarece peisajele şi obiectivele turistice sunt impresionante iar locurile de cazare sunt pe alese.
Lacul Vidraru este un lac de acumulare, creat de barajul Vidraru pe râul Argeş pentru producţia de energie electrică. Situat în spatele barajului Vidraru, între munţii Frunţii şi Ghiţu, lacul adună apele râurilor Capra, Buda şi ale câtorva afluenţi direcţi (Râul Doamnei, Cernatul şi Vâlşanul, Topologul, Râul Valea lui Stan şi Limpedea).
Evenimentul „Ziua Lacului Vidraru” va fi prezentat de Bogdan Nicolai – realizatorul matinalului Alarma de la Pro FM, iar participanţii la festival vor avea parte de multe surprize, jocuri şi concursuri şi vor avea posibilitatea să descopere legendele, tradiţiile şi obiceiurile din zona lacului Vidraru, chiar de la oamenii locului.
Începand cu ora 16:00, publicul se va răcori cu o ploaie de acorduri muzicale marca Direcţia 5, iar de la ora 19:00, turiştii vor avea posibilitatea să fredoneze melodii de suflet alături de trupa Compact.
Nu vor lipsi de la eveniment nici ansamblurile locale care prin muzică, joc şi voie bună, vor încerca să prezinte publicului tradiţiile, legendele şi obiceiurile zonei.
Barajul Vidraru este traversat de Transfăgărăşan, un drum ce străbate Munţii Făgăraș, cel mai înalt lanţ muntos din țară noastră, făcȃnd din acesta un areal turistic important.
Barajul Vidraru nu este numai un important punct de producție a energiei electrice. Acesta a devenit şi locul preferat al doritorilor de senzaţii tari, deoarece acolo s-a amenajat cea mai înaltă pistă de lansare pentru bungee jumping, unde, pasionaţii acestui sport pot sări cu coarda elastică de la 166 m. Cei care nu sunt pasionaţi de sporturi extreme şi doresc să profite din plin de frumuseţile zonei, pot opta pentru călărit, plimbări cu trăsura, pot pleca într-o croazieră, se pot plimba cu hidrobicicleta sau pot închiria bărci cu vâsle pentru pescuit.
Judeţul se poate mȃndri şi cu o serie de edifici religioase şi culturale: Mănăstirea Cotmeana, Mânăstira Glavacioc, Mănăstirea Curtea de Argeş, Mănăstirea Negru Vodă, Mausoleul Eroilor, etc., rezervaţii naturale şi monumente ale naturii: Parcul Naţional „Piatra Craiului”, Poienele cu Narcise de la Negraşi, Valea Vâlsanului, Peştera de la Uluce, Punctul Fosilifer Suslăneşti, Lacul Iezer, Lacul Valea Rea şi Granitul de la Albeşti.
Turiştii se pot abate din călătoria lor spre Lacul Vidraru la Conacul de la Goleşti – Muzeul Goleşti, la Casa Memorială Liviu Rebreanu de la Ştefăneşti sau se pot opri în Piteşti, unde pot vizita Muzeul Judeţean Argeș, Planetariul Piteşti, Grădina Zoologică din Pădurea Trivale sau Piaţa Vasile Milea.
Un loc important de vizitat este Curtea de Argeș unde se pot vizita vestigiile medievale ale Curţii Domneşti, în interiorul căreia se află Biserica Domnească, cel mai vechi ansamblu de artă feudală, dar şi Cetatea Poienari, aflată la ieşirea din comuna Arefu.
De asemenea, pasionaţii de drumeţii pot urca la platforma de lângă Statuia lui Prometeu, spre Casa Argeşeană sau spre complexul turistic Piscul Negru.
Organizatorul evenimentului este Asociaţia Eco-Natura, iar proiectul este finanţat prin Regio – Program Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, 53 – Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.