Miercuri, 28 martie, a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe o întâlnire de informare privind posibilităţi de accesare a fondurilor NATO prin intermediul Programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate (SPS), la care au participat reprezentanţi ai mediului academic, ai organizaţiilor ne-guvernamentale şi ai instituţiilor administraţiei centrale din România, precum şi experţi din partea Secretariatului Internaţional al NATO.
Obiectivul principal al întâlnirii a vizat familiarizarea participanţilor cu cerinţele şi procedurile specifice pentru dezvoltarea proiectelor finanţate prin SPS, precum şi încurajarea dezvoltării unor iniţiative în domeniile de interes aflate pe agenda curentă a Alianţei.
Reprezentanţii NATO/SPS au prezentat priorităţile programului pentru 2012, precum şi condiţiile de eligibilitate necesare accesării de fonduri NATO. La rândul lor, experţii români au împărtăşit din experienţa acumulată ca urmare a derulării de proiecte finanţate de Alianţa Nord-Atlantică prin programul SPS.
Concluzia întâlnirii a fost că există o serie de teme de interes, printre care securitatea energetică, cooperarea în domeniul apărării cibernetice şi seismologiei pe care mediul academic, organizaţiile ne-guvernamentale, în cooperare cu instituţiile româneşti de stat, le pot avea în vedere pentru promovare în perioada după Summit-ul NATO de la Chicago (20-21 mai 2012) în vederea accesării de fonduri SPS. Prin promovarea obiectivelor Programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate al NATO (SPS) şi a posibilităţilor de accesare a fondurilor NATO, MAE are în vedere creşterea vizibilităţii mijloacelor prin care se pot finanţa proiecte ştiinţifice în domeniul securităţii.
Informaţii suplimentare:
Programul Ştiinţă pentru Pace şi Securitate/SPS al NATO reprezintă un instrument de cooperare între statele membre şi partenere, elaborat la nivelul Comitetului Politic şi Parteneriate al Alianţei Nord-Atlantice.
Comitetul determină programul de lucru al SPS pe baze anuale şi aprobă un set de priorităţi în funcţie de interesele specifice de securitate comună, identificate în Conceptul Strategic al NATO şi corespunzător politicii de parteneriate a Alianţei.
În prezent, există un set de domenii de cercetare care se regăsesc pe lista de priorităţi a Alianţei, printre care: securitatea cibernetică; protecţia mediului; securitatea energetică; gestionarea şi monitorizarea dezastrelor; tehnologiile avansate cu relevanţă pentru mediul de securitate; lupta împotriva terorismului; siguranţa frontierelor.
Mai multe detalii se pot accesa la http://www.nato.int/science/index.html
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.