Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea Anului European pentru Dezvoltare în 2015, prilej cu care sunt aduse în atenţia publică subiecte precum rolul şi responsabilitatea României, ca stat membru al Uniunii Europene, în ceea ce priveşte eforturile de dezvoltare globală şi de eradicare a sărăciei.
Astfel, pentru Anul European pentru Dezvoltare – 2015, Ministerul Afacerilor Externe își propune să desfăşoare, alături de partenerii săi, activități de informare a cetățenilor români privind cooperarea internațională pentru dezvoltarea globală şi importanţa acesteia. Totodată, este avută în vedere promovarea contribuțiilor României în cadrul Uniunii Europene pentru dezvoltarea mondială și stimularea interesului și implicării active a cetățenilor români în acţiuni dedicate diminuării gradului de sărăcie la nivel global.
Ministerul Afacerilor Externe va continua să promoveze și pe parcursul Anului European pentru Dezvoltare experiența de tranziţie a României democrație în domenii precum: buna guvernanță, întărirea democrației și a statului de drept, dezvoltare economică, educație, sănătate și protecția mediului.
Ministerul Afacerilor Externe susține solidaritatea faţă de statele în curs de dezvoltare printr-o politică externă responsabilă şi axată pe rezultate şi o abordare integrată şi coordonată a asistenţei pentru dezvoltare la nivel global.
Acesta este primul An European dedicat unei arii relevante de politică externa a Uniunii Europene şi rolului acesteia în context mondial.
Anul 2015 a fost desemnat Anul European pentru Dezvoltare, printr-o decizie a Parlamentului European şi Consiliului, Uniunea Europeană fiind cel mai mare donator de asistenţă pentru dezvoltare din lume şi oferind mai mult de jumătate din asistenţa acordată la nivel mondial.
În contextul aderării la Uniunea Europeană, România s-a angajat să promoveze o politică naţională în domeniul cooperării pentru dezvoltare, care implică sprijinirea eforturilor întreprinse la nivel european şi internaţional pentru eradicarea sărăciei.
Bugetul național al României alocat asistenței oficiale pentru dezvoltare (AOD), raportat de România în 2013, a fost de 444.446.487 RON (echivalentul a 100.87 milioane de Euro), reprezentând 0,075% din Venitul Național Brut. Contribuțiile multilaterale continuă să concentreze cea mai mare parte a fondurilor AOD acordate de România, reprezentând aproximativ 85% din fondurile acordate de România la nivel național. Contribuțiile constau, în principal, în burse și cheltuieli de studii asociate burselor, fapt ce evidențiază că domeniul educației și cercetării continuă să prevaleze între domeniile prioritare pentru asistența acordată de România. La nivel bilateral, statul către care România furnizează ce mai mare parte a contribuţiei sale este Republica Moldova.
Informații adiționale privind contribuția României la dezvoltarea globală pot fi găsite pe site-ul www.aod.ro.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.