Luna Mai, ultima lună a primăverii, se dovedește a fi o lună plină pentru locuitorii județului Tulcea și pentru vizitatorii acestuia, interesați să descopere tradițiile Dobrogei de Nord și să profite de peisajele și gastronomia pe care această zonă le oferă.
Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, în calitate de partener în organizarea evenimentelor, îi invită pe toți cei care își doresc câteva zile de vacanță și relaxare, să participe la sărbătorile și festivalurile care au loc în județul Tulcea în această lună.
Între 9 și 13 mai are loc la Tulcea și Sarighiol de Deal ediția a XVI-a a Festivalului Internațional Multietnic al Păstoritului.
Festivalul reunește ansambluri folclorice și ale minorităților din România, Republica Moldova și din Macedonia, ansambluri ce vor oferi recitaluri atât în Sarighiol de Deal, cât și pe scena teatrului Jean Bart din Tulcea.
Sâmbătă, 11 mai, începând cu ora 14, la Sarighiol de Deal va fi prezentată o expoziție gastronomică, vizitatorii putând încerca gustul bucatelor specifice zonei precum și preparate tradiționale legate de obiceiul păstoritului.
Pe 17 mai, la Cerna, are loc „Coșia de la Cerna“.
Coșia este un obicei tradițional bulgăresc, ce avea loc anual în Comuna Cerna, până în 1940, când a avut loc schimbul de populații în Cadrilater, între România și Bulgaria. Tradiția a fost reluată în 2013, după 73 de ani.
Coșia este o întrecere între cai, ce se organiza, tradițional, în ziua de Sfântu Toader, sfânt despre care, în credința populară, se spune că se putea transforma în cal.
Comuna Cerna este situată în vestul județului Tulcea, are o importanță comunitate meglenoromână, mai păstrează, încă unele tradiții ale minorității bulgărești și este un loc de unde se poate pleca în drumeții în munții Măcinului.
Anul acesta, Coșia de la Cerna începe la ora 10.00, în ziua de 17 mai, iar întrecerea cailor va avea loc în zona noului stadion din Cerna.
18 mai, Săbătoarea Scrumbiei Albastre, la Sulina
Iubitorii gastronomiei deltaice pot participa, pe 18 mai, la Sărbătoarea Scrumbiei Albastre de la Sulina, eveniment ajuns la a III-a ediție.
Migrația bancurilor de scrumbie din Marea Neagră în amonte, pe fluviul Dunărea, este un eveniment important al fiecărei primăveri pentru locuitorii de la gurile de vărsare ale Dunării.
Oraș cosmopolit și multietnic, Sulina a marcat mereu momentul migrației scrumbiei, acesta însemnând atât o importantă sursă de hrană și de venituri pentru locuitori, dar și un motiv de sărbătoare.
Sărbătoarea Scrumbiei Albastre este, în același timp, o sărbătoare gastronomică, în timpul căreia sunt puse în valoare rețetele tradiționale deltaice, dar și o sărbătoare a tradițiilor culturale ale minorităților din Delta Dunării.
25 mai, JCI PLAY 4×4 Experience, la Jurilovca-Enisala
JCI PLAY 4×4 Experience este un eveniment de networking organizat anual de către Junior Chamber International și a fost premiat la nivel european cu distincția „Best Local Growth & Development Program”.
Anul acesta, a XIII-cea ediție a JCI PLAY 4×4 Experience are loc pe traseul Jurilovca, Enisala, Slava Rusă, Camena, Vișina, pe parcursul întregii zile de sâmbătă, 25 mai, iar startul va fi dat de către campioana olimpică la gimnastică, Cătălina Ponor.
La JCI PLAY 4×4 Experience participă echipaje în mașini de teren, iar traseul presupune o serie de activități antrenante, dar și descoperirea atracțiilor din zona străbătută.
Destinația finală va fi Gospodăria Tradițională “Suvenir din Dobrogea” de la Vișina unde participanții și membrii JCI vor petrece la o masă câmpenească iar promoter-ul de tradiții autentice Bianca Folescu va fi gazdă primitoare și ne va arăta cum a pus bazele unui model de business rural cu specific local.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.