În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
În intervalul menţionat, au fost constatate 3 infracţiuni astfel:
Marinari ucraineni cercetaţi pentru trecere frauduloasă a frontierei şi activitate de contrabandă cu motorină
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat şi reţinut o ambarcaţiune sub pavilion România, la bordul căreia se aflau 5 cetăţeni ucraineni, care a fost surprinsă alimentând 5 tone de motorină de la un tanc petrolier aflat în apele teritoriale ale R. Ucraina. În data de 16.05.2012, în jurul orei 22.20, în zona de competenţă a S.P.F. Isaccea, în dreptul milei marine 61 a fluviului Dunărea, poliţiştii de frontieră au monitorizat în baza analizei de risc activiteatea unei nave şlep motor sub pavilion România, care a acostat lângă un tanc petrolier aflat în apele teritoriale ale R. Ucraina, unde a demarat activităţi de alimentare cu combustibil. După terminarea alimentării cu combustibil, nava şlep motor sub pavilion România a revenit în apele teritoriale româneşti continuându-şi deplasarea spre Tulcea. O ambarcaţiune a Gărzii de Coastă a plecat în urmărirea navei şlep, reuşind să o reţină în dreptul milei marine 57 pe fluviul Dunărea, unde o echipă de abordaj a urcat la bordul ei. Verificările au stabilit faptul că la bord se aflau 5 marinari cetăţeni ucraineni, cărora nu li s-a efectuat controlul la ieşirea şi intrarea în ţară, iar în cele două tancuri de combustibil s-a descoperit o diferenţă de 5.000 de litri de motorină pentru care comandantul nu a putut prezenta documente justificative. Cantitatea de motorină descoperită a fost evaluată la o valoare de aproximativ 30.000 lei. Cei cinci marinari ucraineni vor fi cercetaţi pentru săvărşirea infracţiunilor de „intrare sau ieşire din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat” şi „colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 70, alin .1 din O.U.G. 105/2001 cu aplicarea art. 33 Cod Penal, respectiv art. 270, alin. 3 din Legea 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei modificată şi completată de O.U.G. 54/2010.
Evaziune fiscală cu cantităţi de peşte
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul desfăşurării activităţilor de supraveghere şi control în zona de frontieră, au constatat un caz de evaziune fiscală la o societate comercială care are obiect de activitate desfăşurarea operaţiunilor de vânzare-cumpărare a peştelui. În perioada 25.04. – 16.05.2012, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, cu sprijinul Gărzii Financiare Tulcea, au demarat o serie de verificări la o societate comercială cu sediul în mun. Tulcea, care are punct de lucru în localitatea Dunavăţu de Sus şi ca ramură de activitate prioritară pescuitul în ape dulci. Verificările au stabilit faptul că respectiva societate a fost implicată prin reprezentanţii şi administratorii săi într-o serie de infracţiuni de evaziune fiscală, prin procedura de efectuare a unor operaţiuni de vânzare – cumpărare a peştelui fara a fi operate în contabilitate şi în gestiune, constatându-se o diferenţă apreciabilă a produselor din peşte între cantităţile înscrise în documentele de transport şi evidenţa contabilă a societăţii. Pe numele persoanei de sex feminin A.A. de 59 ani, domiciliată în mun. Tulcea şi având calitatea de administrator al societăţii în cauză, au fost întocmite actele premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prevazută şi pedepsită de art. 9, alin 1, lit. a, b şi c din Legea 24/2005 actualizată.
Infracţiune pe drumurile publice
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul desfăşurării activităţilor de supraveghere şi control în zona de frontieră, au constatat următorul caz sancţionabil de O.U.G. 195/2002 republicată şi Codul Penal. În data de 16.05.2012, în jurul orei 00.10, în zona de competenţă a P.P.F. Constanţa Sud Agigea a fost verificat în trafic un ansamblu auto format din tractor şi semiremorcă, încărcat cu mai multe tone deşeuri de fier şi condus de G.G. de 36 ani, domiciliat în localitatea Tariverde. Verificările au stabilit faptul că şoferul nu poseda licenţă de transport marfă şi nici copia conformă a licenţei de transport pentru capul tractor. Persoanei în cauză i s-au întocmit actele premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui ansamblu auto fără a deţine licenţă de transport şi copia conformă a licenţei de transport”.
P / Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa
Agent principal de poliţie Marius Ovidiu NICULESCU
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.