Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, între 25 februarie și 15 martie, expoziția temporară „Mărțișoarele Societăților de Caritate din perioada Regalității (1910-1945)”, realizată cu piese aparținând colecționarului Georgian Anghel. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 27 februarie, de la ora 16.00.
Expoziția reunește mărțișoare ale principalelor organizații cu profil filantropic ale vremii: Societatea „Principele Mircea”, Organizația Internațională de Cruce Roșie, Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române. Aceasta din urmă își desfășoară activitatea și în prezent, păstrându-și specificul caritabil.
Mărțișoarele sunt realizate din materiale diverse: alamă, alamă aurită, alamă argintată, alamă emailată, bronz și cupru. Banii obținuți din vânzarea acestor „bijuterii” vestitoare ale primăverii, însoțite de firul alb-roșu, erau destinați copiilor orfani și nevoiașilor.
Cel mai vechi mărțișor are formă de cruce și a fost realizat în anul 1910 de către Robert Fessler, gravor al Casei Regale. Sunt prezentate și creații ale altor gravori cunoscuți în epocă, precum: Theodor Radivon, un alt gravor al Casei Regale, care avea ateliere în București, dar și la Brașov sau gravorul Saraga din Iași, cel care a realizat „Mărțișorul Dezrobirii 1918”.
Alături de mărțișoare sunt expuse și Proiectul de Statut al Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române din 1909, Statutul din 1910 și Darea de Seamă din 1911.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.