Ziua de 9 mai, zi cu triplă semnificație în istoria națională, a fost marcată la Mangalia printr-un ceremonial militar și religios, la care a luat parte primarul Mangliei, Mihai Claudiu Tusac. Manifestarea a avut loc la ora 10.00, la Complexul Monumental dedicat eroilor din Piața Centrală a Mangaliei. Referitor la acest moment deosebit din istoria națională, părimarul Mihai Claudiu Tusac a declarat: ”Astăzi avem onoarea de a participa la o triplă sărbătoare: Ziua Independenței de Stat, Ziua Victoriei și Ziua Uniunii Europene. Sunt trei sărbători care definesc atât trecutul, dar mai ales prezentul și viitorul României. Viitorul unei țări s-a bazat mereu pe sacrificiul tăcut al celor mulți, care nu au ezitat să ofere totul, inclusiv propria viață, pentru libertatea și bunăstarea celorlalți semeni. Suntem astăzi aici pentru a onora acest sacrificiu. Suntem astăzi aici pentru a mulțumi celor care au făcut gestul suprem în trecut pentru ca România să poată avea un viitor. Sunt foarte mulți eroi în România. Mulți sunt militari, care poartă steagul românesc cu mândrie și patriotism și care ne reprezintă cu demnitate pe teatrele de operațiuni. Însă sunt și foarte mulți eroi civili în România, care sunt eroi prin ceea ce fac zi de zi: prin modul în care își cresc copii, prin modul în care își ajută părinții, prin modul în care se poartă cu alți oameni, acești eroi de lângă noi trec de multe ori neobservați. Eu doresc ca astăzi, de Ziua Victoriei, să onorez și sacrificiul acestor eroi civili, al acestor oameni care reprezintă modele și să le dedic și lor această Sărbătoare. Până la urmă, Ziua Victoriei este ziua tuturor, este ziua militarilor și civililor, este ziua femeilor și a bărbaților, este ziua tinerilor și a pensionarilor. Este ziua în care cu toții sărbătorim posibilitatea unui viitor așa cum ni-l dorim și așa cum îl merităm.”
Programul a respectat momentele tradiționale: salutul comandantului Garnizoanei Mangalia, cmdr. Vasile Chirilă, intonarea imnului național și a imnului Europei Unite, ridicarea drapelului național și a drapelului Uniunii Europene, oficierea serviciului religios de către preot Puiu George, citirea mesajului ministrului Apărării Naționale, Corneliu Dobrițoiu, depunerea de coroane și jerbe de flori în memoriam de către organizațiile politice, nonguvernamentale, instituții din localitate și defilarea gărzii de onoare în aplauzele cetățenilor.
Activități deosebite au fost organizate și de instituțiile de învățământ din localitate, în parteneriat cu Muzeul de Arheologie ”Callatis” și Primăria Municipiului Mangalia, manifestări la care primarul Mihai Claudiu Tusac a insistat pe rolul istoriei în școală și al pregătirii tinerei generații în spirit patriotic și pentru un viitor european: ”În unitățile de învățământ se simte spiritul Europei Unite. Copiii creează desene, poezii, realizează panouri tematice despre ce înseamnă Europa pentru ei încă de la această vârstă fragedă. Am încercat să fiu prezent la majoritatea evenimentelor la care am fost invitat pentru a mulțumi organizatorilor pentru tot ceea ce fac pentru pregătirea generației României de mâine și pentru a marca momentul așa cum se cuvine.”
INFO: Ziua de 9 mai are pentru poporului român o triplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, dar şi Ziua Europei. În urmă cu 132 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi.
Mai bine de o jumătate de secol mai târziu, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european.
Pe 9 mai este serbată şi Ziua Europei. În urmă cu 58 de ani, ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, să pună ?bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii?. Pe 18 aprilie 1951, şase state – Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda – au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului. Ulterior, cele şase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor şi, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985.
Dep. Mass-media
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.