Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, și ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, i-au acordat fostului ministru al Învățământului, academicianul Mircea Malița, Diploma de excelență pentru contribuțiile deosebite aduse învățământului românesc. În cadrul ceremoniei desfășurate la sediul MEN, joi, 21 februarie, ministrul Remus Pricopie a punctat noutățile pe care fostul ministru Malița le-a adus în timpul mandatului său. Mircea Malița este cel care a permis înființarea claselor de limbi străine, precum cele de rusă, germană, franceză și engleză, dar și a liceelor de informatică și a catedrelor de informatică din facultăți. De asemenea, în mandatul său, s-a creat la București Centrul European de Învățământ Superior pe lângă UNESCO. Un fapt inedit pentru acea perioadă, ministrul Malița a inițiat primul mare seminar internațional în domeniul prospectologiei, „Science of Future”, care s-a desfășurat în România.
Ministrul delegat, Mihnea Costoiu, a menționat importanța acțiunilor academicianului Malița în calitate de ministru al Învățământului, dar și a demersurilor în domeniul cercetării academice pe care domnia sa le-a continuat. Experiența, cunoașterea, valoarea pe care Mircea Malița le reprezintă trebuie cunoscute și utilizate în mod constructiv pentru sistemul de învățământ românesc, a mai precizat ministrul delegat.
La rândul său, Mircea Malița a vorbit despre importanța construirii politicilor publice pentru binele comun, subliniind că, înainte de toate, rolul fundamental al educației este acela de a crea cetățeni. De asemenea, domnia sa a mărturisit că s-a ghidat în mandatul său având în minte personalitatea remarcabilă a lui Spiru Haret care „a fost un noroc pentru învățământul românesc”.
Academicianul Mircea Malița a fost ministru al Învățământului în perioada februarie 1970 – octombrie 1972. De profesie matematician, Mircea Malița a fost recunoscut în lumea academică, dar și în cea a diplomației, unde s-a făcut remarcat prin activitatea sa de ambasador al României în SUA și Elveția.
http://youtu.be/LLa_3g5ogpo
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.