Ministerul Educaţiei Naţionale doreşte continuarea şi definitivarea procesului de modernizare a manualelor şcolare prin diversificarea formelor şi revizuirea conţinutului acestora. În acest sens, a fost iniţiată procedura de evaluare şi licitaţie pentru manualele de clasa I şi a II-a, în baza Metodologiei privind evaluarea/reevaluarea, aprobarea, achiziţionarea şi gestiunea manualelor.
Noile manuale vor fi adaptate nevoilor elevilor şi ale societăţii secolului al XXI-lea, pe baza unui proces demarat în premieră în România, şi vor asigura creşterea calităţii procesului educaţional, prin respectarea standardelor europene şi racordarea la exigenţele societăţii contemporane.
Pentru clasa Işi a II-a vor fi asigurate manuale noi la materiile Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă şi Religie.
Manualele şcolare vor avea atât o variantă tipărită, cât şi o variantă digitală, iar elevii vor primi ambele formate. Acestea vor fi realizate în două volume, structurate astfel încât să acopere întreaga programă şcolară, fiecare însoţit de un CD/DVD cu formatul digital.
Varianta digitală a manualelor va fi accesibilă şi pe platforma www.manuale.edu.ro. Platforma va conţine o aplicaţie software dedicată, care va cuprinde, într-o bibliotecă virtuală, variantele online ale manualelor şcolare pentru toate disciplinele şi modulele de pregătire.
Manualele vor fi valabile timp de 4 ani, începând cu primul an de după încheierea sesiunii de evaluare, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani şcolari, cu condiţia reevaluării lor. Acestea vor fi supuse unui proces periodic de analiză pe perioada viabilităţii acestora.
La licitaţia pentru selectarea proiectelor de manuale pot participa ca ofertanţi autori individuali, grupuri de autori şi unităţi economice care au capacitate de realizare şi distribuție a manualelor şcolare.
Transparenţa procesului de modernizare a manualelor este asigurată de procedurile şi metodologia pe care MEN le-a discutat public cu toţi actorii interesaţi.
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), aflat în coordonarea MEN, este instituţia responsabilă de procedurile de organizare, desfăşurare, selectare şi achiziţionare a manualelor şcolare.
Selectarea și conținutul manualelor școlare pentru învățământul preuniversitar – licitație pentru manualele de clasa I și clasa a II-a
I.Pentru ce discipline de clasa I și a II-a se asigură manualele și când vor putea fi utilizate?
Începând cu anul şcolar 2014/2015, Ministerul Educaţiei Naţionale va asigura elevilor claselor I și a II-a următoarele manuale noi:
-Comunicare în limba română;
-Comunicare în limba maternă;
-Matematică şi explorarea mediului;
-Limba modernă;
-Religie.
I.Cum vor arăta manualele școlare?
În sistemul de învăţământ preuniversitar manualele şcolare se prezintă în fiecare din următoarele forme:
a) varianta tipărită;
b) varianta digitală, accesibilă pe dispozitiv de stocare extern și pe platforma www.manuale.edu.ro.
Elevii vor primi ambele formate.
Manualul va fi realizat în două volume, structurate astfel încât să acopere întreaga programă şcolară, fiecare însoţit de un CD/DVD cu forma digitală.
În baza libertății inițiativei profesionale, cadrele didactice selectează și recomandă elevilor, pentru utilizarea în procesul de predare-învățare-evaluare, doar manuale școlare aprobate de MEN.
Viabilitatea manualelor este de patru ani şcolari, începând cu primul an şcolar de după încheierea sesiunii de evaluare, cu posibilitate de extindere pentru încă doi ani şcolari, cu condiţia reevaluării lor.
II.Cine este responsabil de procedura de organizare, desfășurare, selectare și achiziționare a manualelor școlare?
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, aflat în coordonarea MEN.
III.Cine poate participa la licitație?
Ofertanți – autori individuali/grupuri de autori/unități economice care au capacitate de realizare și distribuție a manualelor școlare
Ofertanții pot participa la sesiunile de evaluare a proiectelor de manuale şcolare cu unul sau cu mai multe proiecte de manuale şcolare pentru aceeaşi disciplină/modul de pregătire pentru o clasă/nivel de studiu, filieră, profil, specializare.
IV.Cine evaluează manualele?
Cadre didactice, selectate de CNEE, conform criteriilor metodologice aprobate, și care se vor constitui în Corpul evaluatorilor de proiecte de manuale școlare.
V.Care sunt criteriile tehnice de calitate după care vor fi selectate manualele școlare?
Corectitudinea conţinutului ştiinţific
-Corectitudinea ştiinţifică a informaţiei oferite explicit prin text/imagine/elemente multimedia;
-Relevanţa informaţiei oferite prin text/imagine/elemente multimedia, raportată la programa școlară;
-Corectitudinea ştiinţifică a itemilor de evaluare/autoevaluare.
Abordarea didactică a conţinutului învăţării
-Coerenţa logică a prezentării conţinutului disciplinei/modulului de pregătire;
-Adecvarea activităţilor practice şi a exemplelor la formarea/dezvoltarea competenţelor din programa şcolară;
-Adecvarea prezentării conţinutului ştiinţific şi a mesajului elementelor multimedia la nivelul de vârstă/de dezvoltare a elevilor şi la specificul disciplinei/modulului de pregătire.
Organizarea conţinutului proiectului de manual şcolar în vederea formării/dezvoltării de competenţe în conformitate cu programa şcolară
-Structurarea conţinutului proiectului de manual şcolar pentru eficientizarea învăţării;
-Formarea/dezvoltarea şi valorificarea competenţelor din programa școlară;
-Utilizarea metodelor/tehnicilor/strategiilor activ-participative.
Contribuţia la optimizarea procesului de predare-învăţare-evaluare
-Ponderea temelor recapitulative/de sinteză;
-Echilibrarea conţinutului disciplinei/modulului de pregătire cu itemii/testele de evaluare şi asigurarea caracterului aplicativ al metodelor complementare de evaluare;
-Gradul de utilizare a achiziţiilor anterioare şi noi, în diferite contexte.
Calitatea şi accesibilitatea limbajului
-Corectitudinea şi coerenţa lingvistică, respectarea normelor de exprimare academică/de referinţă în vederea formării competenţelor de comunicare, de dezvoltare a limbajului de specialitate în contexte noi;
-Utilizarea adecvată a informaţiilor/termenilor/conceptelor în conţinuturi; relevanţa titlurilor/subtitlurilor în cadrul proiectului de manual şcolar.
Calitatea tehnoredactării şi facilitatea utilizării variantei digitale a proiectului de manual şcolar
-Calitatea tehnoredactării și aspectele estetice ale proiectului de manual școlar; calitatea tehnică a elementelor multimedia;
-Aspectul atractiv şi adecvat nivelului de vârstă/de dezvoltare a elevilor şi specificului disciplinei/modulului de pregătire.
Stilul, unitatea proiectului de manual şcolar și calitatea pedagogică a activităților multimedia de învățare interactivă
-Elaborarea proiectului de manual şcolar într-o concepţie unitară, care să stimuleze dezvoltarea de valori şi atitudini în contexte firești, sincretice, adaptate vârstei;
-Menţionarea competenţelor şi a finalităţilor practice grupate pe domenii/teme, precum și prezența cuprinsului;
-Forma de prezentare a textului, a imaginilor și a elementelor multimedia.
VI.Care sunt criteriile de eligibilitate ale unui proiect de manual?
Modul de acordare a punctajului pentru fiecare criteriu tehnic de calitate şi pentru oferta financiară se publică odată cu caietul de sarcini, la momentul postării procedurii de achiziție în SEAP.
Ponderea punctajului rezultat în urma evaluării pe baza criteriilor tehnice de calitate este de 50% din punctajul total.
Ponderea punctajului preț rezultat în urma evaluării ofertei financiare de proiecte de manuale școlare este de 50% din punctajul total.
VII.Care este Calendarul privind asigurarea cu manuale şcolare pentru clasele I și a II-a pentru anul școlar 2014-2015?
Data/Perioada
Activitatea
07 martie 2014
Lansarea sesiunii de evaluare și a licitației proiectelor de manuale şcolare pentru clasele I și a II-a, în urma aprobării ordinului ministrului educației naționale privind regimul manualelor şcolare în învăţământul preuniversitar.
15 aprilie 2014
Postarea pe SEAP a documentaţiei de atribuire pentru achiziţia manualelor şcolare pentru clasele I și a II-a.
02 iunie 2014
Termenul limită pentru depunerea de către ofertanţi, la CNEE, a documentelor necesare procedurii de achiziție.
02-20 iunie 2014
Desfășurarea sesiunii de evaluare a ofertelor de proiecte de manuale şcolare pentru clasele I și a II-a.
23 iunie 2014
Comunicarea rezultatelor evaluării ofertelor de proiecte de manuale şcolare pentru clasele I și a II-a.
28 iulie 2014
Comunicarea rezultatelor finale în urma procedurii de licitaţie pentru proiectele de manuale şcolare pentru clasele I și a II-a.
Aprobarea, prin ordin al ministrului educației naționale, a manualelor şcolare pentru clasele I și a II-a.
4– 15 august 2014
Incheierea acordurilor cadru cu câştigătorii licitaţiei de manuale şcolare pentru clasele I și a II-a. Derularea procesului de consultare, de către cadrele didactice, a manualelor aprobate și comunicarea către inspectoratele școlare a listei manualelor școlare selectate pentru a fi utilizate în clasele I și a II-a.
18 – 22 august 2014
Centralizarea, de către inspectoratele școlare, a comenzilor și încheierea contractelor subsecvente de furnizare a manualelor şcolare pentru clasele I și a II-a.
22 august – 10 septembrie 2014
Realizarea tirajului de manuale şcolare pentru clasele I și a II-a.
11 – 15 septembrie 2014
Livrarea tirajului de manuale şcolare pentru clasele I și a II-a către inspectoratele școlare și către unitățile de învățământ.
VIII.Regimul manualelor școlare – baze de date și reevaluări calitative
Se găsesc pe platforma www.manuale.edu.ro – aplicație software dedicată, care cuprinde, într-o bibliotecă virtuală, variantele online ale manualelor școlare pentru toate disciplinele/modulele de pregătire și care oferă posibilitatea accesării publice a acestora, asigurând un mediu unitar de distribuţie pentru varianta digitală a manualului şcolar şi deservind diferite tipuri de utilizatori, cum ar fi: elevi, profesori, părinţi, cadre didactice de specialitate, experţi în formare profesională;
La nivel naţional, CNEE coordonează evidenţa manualelor şcolare aprobate. Acestea sunt disponibile printr-un Catalog și printr-o aplicație electronică, și pe platforma www.manuale.edu.ro. Catalogul cuprinde titlurile de manuale şcolare, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naționale, pe clase/nivel de studiu, filieră, profil, specializare, ofertanți, precum și modul de achiziționare a acestora. Catalogul este actualizat anual.
Manualele şcolare sunt supuse unui proces periodic de analiză pe perioada viabilităţii acestora.
După primul an de viabilitate a manualelor școlare și, opțional, până la expirarea viabilității acestora, cadre didactice selectate într-un eșantion completează Raportul asupra corectitudinii ştiinţifice şi a calităţii metodice a manualelor şcolare utilizate în procesul de predare-învăţare-evaluare, în aplicația electronică disponibilă pe platforma www.manuale.edu.ro.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.