Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a subliniat necesitatea cultivării unui dialog constant cu sindicatele, care să conducă la decizii comune privind calea pe care trebuie să o ia sistemul de educaţie din România. Declaraţia ministrului a venit în contextul prezenţei domniei sale, miercuri, 24 ianuarie, la Sinaia, la Conferinţa Extraordinară a Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret” şi a Federaţiei Educaţiei Naţionale, prin care s-a oficializat procesul de fuziune dintre cele două organisme sindicale.
Cu această ocazie, ministrul a semnalat importanţa rolului jucat de profesori – dascăli, universitari şi savanţi – în procesul de consolidare a „coloanei vertebrale a statului român”, început în perioada de dinainte de 24 ianuarie 1856 şi consfinţit atât de Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, cât şi de momentele ce au urmat până la crearea României Mari.
Ministrul a declarat că repoziţionarea cadrelor didactice, din punct de vedere social şi profesional, este strâns legată şi de calitatea actului educaţional al cărui beneficiari sunt elevii. Această repoziţionare are mai multe direcţii care trebuie gândite în comun. În acest sens, un prim punct propus de ministru a fost posibilitatea organizării unui Congres naţional al profesorilor în care să se dezbată problemele actuale ale şcolii româneşti. De asemenea, ministrul Remus Pricopie a precizat că alte două componente esenţiale pentru definirea poziţiei cadrelor didactice le reprezintă traseul de formare continuă şi salarizarea.
Ministrul Educaţiei le-a promis sindicatelor că şi aceste teme se vor afla pe agenda de lucru. Domnia sa a subliniat importanţa dialogului şi a consensului dintre actorii implicaţi, atunci când se decid schimbări structurale în sistem. Mai important, însă, consideră ministrul, este ca aceste schimbări să fie înţelese integral de către profesori.
„Ne-au trebuit o sută de ani să înţelegem ceea ce Spiru Haret a spus-o deja: poţi avea o reformă superbă, dar dacă aceasta nu este discutată, dacă ea nu este înţeleasă de profesori, adică tocmai de aceia care o aplică la catedră, atunci nu văd care este sensul acestei schimbări, iar schimbarea aşteptată nu se va produce niciodată. De aceea, e important să reintroducem instituţia dialogului în sistemul de învăţământ. Ministrul e doar un actor, el nu ia decizii de unul singur, fără să se consulte cu sindicatele, cu universitarii, cu părinţii, elevii şi studenţi”, a spus ministrul Educaţiei Naţionale.
Ministrul Remus Pricopie şi-a arătat îngrijorarea pentru nivelul ridicat al ratei de părăsire timpurie a educaţiei (18-19%) în rândul tinerilor cu vârsta de 16 ani, care nu se pot integra social şi profesional, din cauza lipsei unei specializări. Drept urmare, regândirea învăţământului profesional şi tehnic este o temă de analiză în perioada mandatului. De asemenea, lipsa interesului pentru formarea continuă (doar 2-3% sunt interesaţi de acest aspect) este un alt subiect major. Structura învăţământului preuniversitar şi examenul naţional de bacalaureatul sunt şi ele în atenţia ministrului pentru perioada care urmează.
Ministrul i-a asigurat pe reprezentanţii sindicatelor că problematica pe care o ridică Educaţia este pe agenda săptămânală a Guvernului, iar dialogul cu primul ministru Victor Ponta este constant şi constructiv.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.