195 de state au adoptat sâmbătă, la Paris, primul acord universal, cu caracter constrângător, în lupta împotriva încălzirii globale. Acordul vizează atât o transformare, în următoarele decenii, a economiei mondiale bazate pe combustibili fosili, cât şi o încetare a ritmului încălzirii globale.
Ministrul francez de Externe Laurent Fabius, preşedintele COP21, a marcat anunţul cu o lovitură de ciocan în pupitru, semnalând astfel ajungerea la un acord între cele 195 de naţiuni, după 13 zile de negocieri.
Documentul prevede menţinerea creşterii temperaturii globale „sub 2 grade Celsius” şi o continuare a eforturilor de limitare a acesteia la 1,5 grade Celsius, atingerea unui vârf al emisiilor cu efect de seră cât mai curând posibil, dar şi a unui echilibru între surse şi absorbanţi de gaze cu efect de seră în a doua jumătate a acestui secol, revizuirea progreselor înregistrate la fiecare cinci ani si finanţarea cu fonduri de mediu în valoare de 100 de miliarde anual a ţărilor în curs de dezvoltare, până în 2020, şi un angajament în vederea continuării finanţării în viitor.
Documentul va intra în vigoare în 2020.