Parlamentul României a adoptat în acest an 13 legi care instituie zile festive sau zile naționale, printre acestea fiind Sărbătoarea Sosirii Primăverii, Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, Ziua costumului tradițional românesc sau Ziua limbii bulgare.
Ziua de 4 februarie a fost declarată prin lege drept Ziua luptei împotriva cancerului.
Printre sărbătorile declarate prin lege se numără ziua de 21 martie — Sărbătoarea Sosirii Primăverii (Nawrez) pentru membrii minorității tătare turco-musulmane din România.
O altă sărbătoare declarată prin lege este Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, marcată la data de 8 mai, având drept scop promovarea egalității de șanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale.
Parlamentul a decis proclamarea zilei de 10 Mai drept sărbătoare națională, iar 14 noiembrie a fost declarată prin lege Ziua Dobrogei.
Ziua Națională a Costumului Tradițional Românesc va fi serbată în fiecare an pe data de 16 mai. Legea spune că, în cadrul curriculei școlare pentru clasele IV — XII, la disciplina educație civică — sau disciplinele echivalente—, vor fi incluse două ore, în luna mai, consacrate tematicii portului tradițional al zonei și portului tradițional al minorităților naționale din România, precum și semnificației acestora în conturarea și păstrarea identității naționale etnice.
Ziua Limbii Bulgare este sărbătorită la data de 24 mai. Cu această ocazie, conform legii, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității bulgare se pot organiza manifestări culturale specifice, care pot fi susținute financiar și logistic de către autoritățile centrale și locale.
Ziua Românilor de Pretutindeni se va sărbători, în fiecare an, în ultima duminică a lunii mai. O lege în acest sens a fost adoptată în acest an de către Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Parlamentarii au legiferat, de asemenea, Ziua Națională a Ambulanței, la data de 28 iulie, pentru recunoașterea contribuției serviciilor de Ambulanță în asigurarea și menținerea stării de sănătate a cetățenilor.
O altă lege adoptată de parlamentari prevede că data de 28 noiembrie este declarată Ziua Bucovinei, dată la care s-a proclamat alipirea acestei provincii la Patria Mamă.
Un proiect de lege care instituie zile festive se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și urmează să fie votat la începutul sesiunii viitoare, care începe în februarie. Este vorba despre proiectul privind declararea zilei de 19 noiembrie drept Ziua Bărbatului.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.