Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi , a deschis astÄzi, 15 decembrie, conferinĹŁa TechCamp, cu tema “Accesul la tehnologie pentru roma Ĺźi alte categorii de populaĹŁie dezavantajate din punct de vedere socio-economic”, alÄturi de ministrul ComunicaĹŁiilor Ĺźi SocietÄĹŁii InformaĹŁionale, Valerian Vreme, Ĺźi de ambasadorul SUA la BucureĹźti, Mark Gitenstein.
ConferinĹŁa are loc pe durata a douÄ zile Ĺźi este organizatÄ de Ministerul Afacerilor Externe, Ă®mpreunÄ cu Ministerul ComunicaĹŁiilor Ĺźi SocietÄĹŁii InformaĹŁionale Ĺźi Ambasada SUA la BucureĹźti, cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare  “Carol I” din BucureĹźti.
Ministrul Teodor Baconschi  a evidenĹŁiat, Ă®n intervenĹŁia sa, importanĹŁa tehnologiei informaĹŁiei Ĺźi a competenĹŁelor digitale Ă®n societatea actualÄ: „În era globalizÄrii, accesul la Internet Ĺźi la alte instrumente de tehnologie a informaĹŁiei reprezintÄ o condiĹŁie pentru deplina realizare a libertÄĹŁii de opinie Ĺźi expresie Ĺźi, indirect, a unei Ă®ntregi game de drepturi Ĺźi libertÄĹŁi fundamentale …”. ĂŽn ceea ce priveĹźte impactul lor civic „ ne-am convins de acest lucru recent, când „primÄvara arabÄ” s-a bazat pe faptul cÄ o nouÄ generaĹŁie oprimatÄ, obligatÄ la Ĺźomaj, marginalizatÄ, Ĺźi-a proclamat eficient drepturile Ĺźi s-a apropiat de un alt program politic folosind reĹŁelele sociale.”
Ministrul Baconschi s-a referit Ă®n intervenĹŁia sa Ĺźi la limitele utilizÄrii noilor tehnologii, la „fractura digitalÄ” dintre cei care au acces la IT Ĺźi alĹŁi membri ai societÄĹŁii, precum Ĺźi la imperativul dezvoltÄrii acestor competenĹŁe digitale: „…subiectul rÄspândirii noilor tehnologii Ă®n comunitÄĹŁile rome este mai mult decât actual. Pentru cÄ aceste comunitÄĹŁi  de la noi sau din toatÄ Europa suferÄ de aceastÄ â€žfracturÄ digitalÄ”, iar realitatea acestei fracturi este un factor suplimentar de discriminare. De aceea salut proiectul pe care Ă®l lansÄm astÄzi”.
La rândul sÄu, ambasadorul SUA la BucureĹźti a descris acest proiect ca pe o colaborare a instituĹŁiilor statului cu un grup divers de ONG-uri Ĺźi specialiĹźti IT, pentru a contribui la procesul de incluziune socialÄ a diferitelor categorii de populaĹŁie dezavantajate din punct de vedere socio-economic.
Referindu-se la „ingredientele” care pot contribui la eficienĹŁa TechCamp, diplomatul american a menĹŁionat: o creĹźtere semnificativÄ, mai ales Ă®n BucureĹźti, a utilizÄrii reĹŁelelor sociale, existenĹŁa unui grup demografic (18-35 de ani) de tineri din România care doresc sÄ participe la astfel de proiecte sociale, respectiv calitatea specialiĹźtilor români Ă®n domeniu IT – argumente care creeazÄ premizele pentru succesul unui astfel de proiect. La finalul intervenĹŁiei ambasadorul Gitenstein le-a recomandat tuturor reprezentanĹŁilor societÄĹŁii civice de a colabora atât online Ă®n reĹŁele sociale, cât Ĺźi offline, Ă®n cadrul unor proiecte concrete.
Referindu-se la finalitatea discuĹŁiilor din cadrul TechCamp ministrul ComunicaĹŁiilor Ĺźi SocietÄĹŁii InformaĹŁionale, Valerian Vreme, a  apreciat cÄ â€ždincolo de viziuni strategice, cifre statistice sau proiecte punctuale, la sfârĹźitul zilei trebuie sÄ avem Ă®mpÄcarea cÄ am modificat ceva la nivelul societÄĹŁii.”
„Internetul Ĺźi industria ITC construieĹźte Ĺźi dezvoltÄ lumi, Ĺźi nu este doar o piaĹŁÄ de trilioane de dolari, este un nou mod de viaĹŁÄ. De aceea este esenĹŁial sÄ oferim accesul tuturor cetÄĹŁenilor, indiferent de etnie, grup social, la acest nou mod de viaĹŁÄ” a concluzionat ministrul ComunicaĹŁiilor.
Pe durata celor douÄ zile ale conferinĹŁei sunt programate diferite sesiuni de lucru – discuĹŁii  şi ateliere de lucru Ĺźi de instruire, Ă®n timpul cÄrora participanĹŁii vor avea prilejul sÄ cunoascÄ modalitÄĹŁile de valorificare ale celor mai recente instrumente de tehnologie a informaĹŁiilor (Internetul, reĹŁelele sociale, sms-urile, surse publice de informaĹŁie, activitÄĹŁi precum strângerea de fonduri online, utilizarea noilor tehnologii Ă®n procesul de incluziune socialÄ, metode actuale de implicare civicÄ/crowdsourcing, instruire IT pentru grupuri dezavantajate, comunitÄĹŁi online…).
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.