În marja rundei de consultări pe teme europene cu partea austriacă din data de 23 februarie 2012, secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a participat, în calitate de vorbitor principal, la conferinţa internaţională „România şi Bulgaria: 5 ani în UE”, care a avut loc la Viena.
Conferinţa a fost organizată de Ambasadele României şi Bulgariei la Viena, cu sprijinul Institutului pentru Regiunea Dunării şi Europa Centrală (IDM) şi găzduită de Academia Diplomatică din Viena.
În intervenţia sa, diplomatul român a făcut o trecere în revistă a beneficiilor, a oportunităţilor şi a lecţiilor învăţate, precum şi a provocărilor la adresa României la 5 ani după aderarea la Uniunea Europeană.
Secretarul de stat a subliniat că, prin aderarea la UE, România a avut o serie de oportunităţi, începând cu dezvoltarea fără precedent a schimburilor economice cu statele europene, libera circulaţie a cetăţenilor şi posibilităţile de a lucra în state membre, utilizarea fondurilor europene pentru proiecte de modernizare a infrastructurii şi administraţiei, de dezvoltare socială. A apreciat că, alături de avantajele de ordin economic şi politic, un important câştig al aderării României la UE este sentimentul legitim de apartenenţă la o comunitate de valori comune şi principii democratice.
De asemenea, reprezentantul român a evidenţiat că „aderarea la UE a însemnat pentru România o confirmare a eforturilor sale de a se regândi şi de a se moderniza în conformitate cu standardele şi valorile europene. Acesta a fost un proces complex, care a remodelat societatea în ansamblul său.”
Bogdan Aurescu a accentuat asupra contribuţiei ţării noastre la consolidarea politică, economică şi socială a Uniunii Europene, precum şi prin expertiza regională de care România dispune în Balcanii de Vest şi în vecinătatea estică a UE.
În plan regional, a apreciat că „eforturile României pentru definitivarea şi promovarea unei Strategii Europene privind Dunărea oferă o excelentă ilustrare a angajamentului european al ţării noastre. Regiunea Dunării este conectată direct la zona Mării Negre şi, împreună, oferă o axă importantă de dezvoltare strategică pentru Europa”.
Informaţii suplimentare:
Fondat în 1953, cu sediul la Viena, Institutul pentru Regiunea Dunării şi Europa Centrală (IDM) este unul dintre cele mai importante institute din Austria. Organizaţia este finanţată de Cancelaria federală, Ministerul Afacerilor Europene şi Internaţionale, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Economiei şi Muncii, Camera de comerţ, Banca Centrală a Austriei.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.