Secretarul de stat Bogdan Aurescu a participat astăzi, 6 iulie, la ceremonia de deschidere a celei de-a 11-a reuniuni a Conferinţei Părţilor la Convenţia de la Ramsar privind protecţia zonelor umede de importanţă internaţională, adoptată la 2 februarie 1971.
Această reuniune este unul dintre cele mai importante evenimente internaţionale ale acestui an, alături de Conferinţa ONU privind dezvoltarea durabilă, cea privind schimbările climatice şi cea privind cursurile de apă transfrontaliere. În acelaşi timp, cea de-a 11-a reuniune a Conferinţei Părţilor la Convenţia de la Ramsar este şi cel mai mare eveniment în domeniul protecţiei mediului organizat în România, fiind aşteptaţi peste 1000 de participanţi.
În intervenţia sa, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa protejării spaţiilor umede şi a mediului în general, inclusiv prin intermediul instrumentelor de drept internaţional, precum Convenţia de la Ramsar şi s-a referit în acest sens la importanţa Memorandumului de Înţelegere privind crearea unui coridor verde al Dunării de Jos, încheiat între ministerele mediului din România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina în anul 2000. Secretarul de stat a mai arătat că protecţia adecvată a Deltei Dunării reprezintă o prioritate zero pentru România.
Conferinţa se desfăşoară la Bucureşti, în perioada 6-13 iulie 2012 şi are, în acest an, ca temă dezvoltarea durabilă a zonelor umede, precum Delta Dunării, prin intermediul turismului.
Informaţii de fond
Convenţia de la Ramsar asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, adoptată la 2 februarie 1971 a fost ratificată de statul român în anul 1991. Convenţia reprezintă un instrument internaţional destinat protejării zonelor umede, în special a celor care constituie habitat pentru păsările acvatice. Importanţa prevederilor acestui act internaţional a făcut ca, în acest moment, 162 de state să fie părţi contractante. În temeiul acestei Convenţii, toate statele părţi au obligaţia să declare cel puţin o zonă umedă ca zonă protejată conform acestui act internaţional. Până în prezent, România a declarat 8 zone umede protejate în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Ramsar, cea mai mare dintre ele fiind Delta Dunării. Având în vedere că şi Ucraina a declarat delta secundară a Braţului Chilia ca zonă protejată conform Convenţiei de la
Ramsar, în prezent, Delta Dunării constituie, în cadrul mecanismelor instituite în temeiul Convenţiei, o zonă umedă transfrontalieră protejată.
Conferinţa Statelor Părţi (organizată o dată la 3-4 ani) analizează modalităţile practice de punere în aplicare a prevederilor Convenţiei şi adoptă recomandări pentru a sprijini statele părţi să asigure protecţia zonelor umede.
Decizia cu privire la organizarea Conferinţei în România a fost luată în anul 2008, cu ocazia celei de-a 10-a reuniuni a Conferinţei Părţilor, care s-a desfăşurat la Changwon, în Republica Coreea.