Secretarul de stat pentru afaceri europene Luminiţa Odobescu a participat, la 23 aprilie 2012, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).
Miniştrii de externe din statele membre UE, reuniţi la Luxemburg au analizat evoluţiile din Vecinătatea sudică a Uniunii (cu accent pe Siria şi Procesul de Pace din Orientul Mijlociu), situaţia din Afganistan, Birmania/Myanmar, Africa (în special situaţiile de criză din Mali, Guineea Bissau şi Sudan/Sudanul de Sud) şi dosarul nuclear iranian.
În ceea ce priveşte Siria, miniştrii de externe au agreat impunerea de sancţiuni suplimentare în domeniul exporturilor de bunuri şi tehnologie care pot fi utilizate pentru represiune şi au decis interzicerea exporturilor de bunuri de lux către Siria, în contextul importanţei unui răspuns ferm al UE la actele de represiune şi gravele încălcări ale drepturilor omului. În cadrul intervenţiei sale, secretarul de stat Luminiţa Odobescu a reafirmat sprijinul pentru eforturile emisarului Kofi Annan îndreptate către reglementarea paşnică a actualei crize. În context, a arătat că regimul de la Damasc trebuie să îşi onoreze angajamentul de a implementa planul agreat cu emisarul Annan, în totalitate şi fără precondiţii. De asemenea, a exprimat îngrijorarea faţă de deteriorarea continuă a situaţiei umanitare şi accesul limitat al ajutorului umanitar către populaţia siriană aflată în zonele de conflict. A accentuat importanţa ca autorităţile de la Damasc să asigure accesul imediat şi neobstrucţionat a organizaţiilor umanitare pe teritoriul sirian.
Referitor la Afganistan, oficialul român a exprimat sprijinul pentru un angajament pe termen lung al UE în zonă şi a subliniat necesitatea unei corelări a asistenţei UE şi a altor donatori internaţionali cu angajamentele asumate de autorităţile afgane. De asemenea, a exprimat disponibilitatea României de a contribui la procesul de construcţie instituţională în Afganistan prin intermediul unor proiecte axate pe componenta civilă a procesului de stabilizare.
Miniştrii au avut, de asemenea, un schimb de opinii asupra perspectivelor negocierilor privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, ca urmare a reuniunii Cvartetului din 11 aprilie 2012. A fost reiterată importanţa reluării negocierilor directe, a identificării şi aplicării unor măsuri de creştere a încredere între părţi. Totodată, a fost subliniată necesitatea evitării unor iniţiative unilaterale care ar putea avea un impact negativ asupra reluării negocierilor directe.
Referitor la dosarul nuclear iranian, miniştrii de externe UE au exprimat speranţa că negocierile recent reluate vor beneficia de cooperarea părţii iraniene şi vor conduce la rezultate concrete în vederea soluţionării acestui dosar.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.