O delegaţie a Ministerului Afacerilor Externe participă astăzi, 25 aprilie 2012, la reuniunea Grupului Internaţional de Contact (ICG) privind Afganistanul. Reuniunea se desfăşoară la Abu Dhabi/Emiratele Arabe Unite şi are ca obiectiv analizarea ultimelor evoluţii înregistrate în procesul de stabilizare şi reconstrucţie a Afganistanului, în perspectiva pregătirii Summit-ului NATO de la Chicago şi a Conferinţei donatorilor de la Tokyo.
La reuniune participanţii vor discuta aspecte privind viitorul Forţelor Naţionale Afgane de Securitate, perspectivele procesului de reintegrare şi reconciliere inter-afgană, modalităţile de impulsionare a cooperării politice şi economice între statele din regiune, precum şi strategia de soluţionare a problemelor refugiaţilor afgani.
România participă pentru prima dată la activitatea ICG, fiind interesată să menţină un contact permanent cu celelalte state şi organizaţii care îşi asumă un rol activ în promovarea procesului de stabilizare şi reconstrucţie a Afganistanului.
Informaţii suplimentare
Grupul Internaţional de Contact (ICG) a fost constituit în aprilie 2009, la propunerea Germaniei. În prezent, ICG este principalul forum de dezbatere şi coordonare a iniţiativelor comunităţii internaţionale având ca obiectiv identificarea unor soluţii politice pentru problemele specifice stabilizării şi reconstrucţiei Afganistanului.
Pe lângă Reprezentanţii Speciali pentru Afganistan şi Pakistan desemnaţi la nivel guvernamental, la ICG participă delegaţi ai organizaţiilor internaţionale care derulează programe de sprijin în această ţară, inclusiv Reprezentantul Special al ONU pentru Afganistan, Înaltul Reprezentant Civil al NATO pentru Afganistan şi Reprezentantul UE pentru Afganistan. În mod curent, la activităţile ICG participă un număr de 50 de înalţi oficiali, precum şi reprezentanţi ai Guvernului afgan.
Activitatea forumului se bucură de recunoaştere la nivel internaţional, în acest cadru fiind negociate principiile generale de implicare a comunităţii internaţionale în sprijinul statului afgan. În cadrul ICG au fost elaborate concluziile preliminare ale Conferinţei internaţionale privind Afganistanul, adoptate ulterior de către cele peste 90 de delegaţii oficiale prezente la evenimentul din 5 decembrie 2011, de la Bonn.
Luând în considerare creşterea importanţei programelor civile destinate statului afgan, precum şi rolul ICG în stabilirea obiectivelor politice ale comunităţii internaţionale, România analizează posibilitatea desemnării unui Reprezentant Special pentru Afganistan. După deschiderea misiunii diplomatice a României la Kabul, în august 2011, desemnarea unui înalt oficial va facilita aprofundarea dialogului politic bilateral cu autorităţile statului afgan.
În cursul anului 2012 vor avea loc o serie de activităţi internaţionale la nivel înalt, cu prilejul cărora se preconizează adoptarea unor decizii politice privind continuarea angajamentului comunităţii internaţionale în Afganistan. Astfel, la Summit-ul NATO de la Chicago (20-21 mai) se vor analiza obiectivele strategice ale misiunii ISAF pentru următoarele etape ale tranziţiei, vor fi stabilite principiile fundamentale ale relaţiei NATO-Afganistan după 2014 şi se vor discuta aspecte privind viitorul Forţelor Naţionale Afgane de Securitate.
La 8 iulie 2012 va avea loc Conferinţa donatorilor pentru Afganistan (Tokyo), cu prilejul căreia comunitatea internaţională va evalua activităţile şi nivelul de angajare a autorităţilor afgane, prin prisma progreselor înregistrate în domeniul guvernării. Se urmăreşte, totodată, mobilizarea comunităţii internaţionale pentru alocarea de asistenţă financiară Afganistanului după finalizarea tranziţiei.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.