La începutul acestui an, a fost anunţat că patru elemente noi au obţinut un loc permanent în tabelul periodic, cu numerele 113, 115, 117, 118. Echipele de cercetători din SUA, Rusia şi Japonia au fost acreditate pentru descoperirea acestor noi elemente, astfel încât acei cercetători au primit dreptul de a le denumi.
Denumirile propuse pentru noile elemente chimice descoeprite: nihonium (Nh, pentru elementul cu Z = 113), moscovium (Mc, pentru elementul cu Z = 115), tennessine (Ts, pentru elementul cu Z = 117) şi oganesson (Og, pentru elementul cu Z = 118).
Nihonium este derivat din „Nippon”, cuvântul japonez pentru Japonia, iar moscovium onorează capitala rusească, Moscova. Tennessine este numit după statul Tennessee, cunoscut pentru cercetarea sa de pionierat în domeniul chimiei.
„Tennessine este în semn de recunoaştere a contribuţiei regiunii Tennessee, inclusiv Laboratorul Naţional Oak Ridge, Universitatea Vanderbilt şi Universitatea Tennessee din Knoxville la cercetarea acestui element super greu”, a anunţat IUPAC.
Numele au fost propuse de echipele de cercetare şi acceptate de IUPAC, iar acum trebuie supuse unei revizuiri publice de cinci luni, care expiră la 8 noiembrie 2016. În cazul în care nimeni nu se plânge, numele vor primi apoi aprobarea formală.
După cum este prevăzut de Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată (IUPAC) – organizaţia responsabilă de confirmarea descoperirii unor elemente noi – orice element nou trebuie să fie numit după următoarele criterii: un concept sau caracter mitologic (inclusiv un obiect astronomic); un mineral sau substanţe similare; un loc sau o regiune geografică; o proprietate a elementului; un om de ştiinţă.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.