Cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor și a Nopții Muzeelor, Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia a primit numeroși vizitatori până la ora 24.00. Specialiștii muzeului au organizat, odată cu lăsarea serii, și un program special dedicat Nopții Muzeelor.
Dr. Tatiana Odobescu, managerul Complexului Cultural „Callatis”, a vorbit despre semnificația Nopții Muzeelor și despre proiectul „Un obiect-o poveste”, care-și propune promovarea, în fiecare lună, a unui exponat din cadrul expoziției permanente. Dr. Mihai Ionescu, responsabilul științific al muzeului, a deschis programul cu o scurtă istorie a cetății Callatis. Dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful muzeului callatian, a prezentat modul în care a luat ființă teatrul în Grecia, în secolul al VI-lea a.Chr., și cum a evoluat această artă în antichitate, după care a prezentat cei mai importanți autori ai tragediei și comediei grecești, precum și principalele lor creații literare.
În continuare, specialiștii muzeului au avut câteva prezentări în PowerPoint, după cum urmează: dr. Tatiana Odobescu și muzeograf Valeriu Maxim – Colecția muzeală a Mănăstirii ortodoxe Dervent, Corina Radu-Iorguș și Laurențiu Radu-Iorguș – Casa Tătăreasca „Zulfie Totay” din Cobadin și Muzeul etnografic al aromânilor „Gheorghe Celea” din Mihail Kogălniceanu, dr. Robert Constantin – Muzeul Arheologic Adamclisi, conservatorii Paula Demit și Daniela Erimia – Muzeul de artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu și Colecția de Artă din Limanu. La final, sculptorul Marin Bălan a prezentat Centrul de artă populară și meșteșugărească din Pecineaga, pe care l-a înființat în urmă cu mai mulți ani și pe care îl administrează și în prezent.
Momentul cel mai important al programului dedicat Nopții Muzeelor a fost însă prezentarea de modă antică grecească. Elevele Școlii Nr. 3 Mangalia, coafate, machiate și costumate de muzeograf Liliana Bădin, au prezentat modul cum se îmbrăcau, cum se machiau și cum își aranjau părul doamnele și domnișoarele în antichitate. Prezentarea de modă s-a făcut pe muzică grecească, iar, la final, toți cei prezenți au dorit să se fotografieze cu tinerele prezentatoare de modă.
După o scurtă pauză, a urmat vernisajul unei expoziții temporare cu tablouri inspirate de exponatele muzeului callatian, dar și peisaje din Mangalia. Au expus artiștii plastici: Luiza Cala, Karl Robert Perko, Gabriel Tora, Nicu Găgeanu și Ion Bălănoiu.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.