În anul 2011, a fost semnat Contractul de Finanţare nr. 121298, pentru proiectul “Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Dobrogea-Litoral”, de Ministerul Mediului şi Pădurilor – reprezentat prin domnul ministru Borbély László, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial “Mediu” şi Administraţia Naţională “Apele Române” Bucureşti reprezentata prin domnul Director general Dávid Csaba, precum şi de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral reprezentata prin domnul Director Marian Mitrea, în calitate de beneficiari.
Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu”- Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 1 „Protecţia împotriva inundaţiilor”, iar derularea sa incepe cu data de 16.01.2012 si se inchie in trimestrul al IV-lea 2012, avand o valoare de 16.131.209 lei (fără TVA), respectiv 3.783.471,51 Euro.
Proiectul presupune realizarea hărţilor de hazard la inundaţii pe tronsoane ale cursurilor de apă principale si ale afluentilor săi. În cadrul acestui proiect, se foloseşte metoda de scanare LIDAR (Light Intensity Detection and Ranging) care constă în efectuarea de zboruri aerospaţiale, în urma cărora se va obtine modelul digital al cursului de apă şi al zonei adiacente. Pe lângă zborurile aerospatiale, se vor efectua si lucrări de teren, respectiv ridicări topografice convenţionale, care constau în realizarea bazei de date topografice si care au ca rezultat editarea de hărţi în format GIS, precum şi efectuarea de studii hidraulice, hidrologice şi de management al spatiului hidrografic Dobrogea Litoral.
Obiectivul general al proiectului urmareste reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populaţiei, prin implementarea măsurilor preventive în cele mai vulnerabile zone.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
• elaborarea planului de prevenire, protecţie şi diminuare a efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Dobrogea-Litoral
• intocmirea hartilor cu limitele zonelor inundabile, detalierea hartii de hazard natural la nivelul localitatilor unde sunt promovate lucrari de investitii
• revizuirea Planurilor de aparare impotriva inundatiilor, fenomenelor meteorologice periculoase si accidentelor la constructiile hidrotehnice din administrare, a celor locale judetene si pe bazine hidrografice (functie de aria si importanta lucrarii), si prezentarea acestora inclusiv in format electronic (baze de date, GIS, imagini raster, imagini vectorizate, procesare texte, tehnologii web)
Elaborarea acestui proiect este necesară pentru fundamentarea acţiunilor de prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor având la bază principiile cuprinse în Strategia Naţională de management al riscului la inundaţii şi a Directivei 2007/60/CE.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.