Contractul pentru proiectul “Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Dobrogea-Litoral” a fost incheiat intre ABADL si Romair Consulting SRL in data de 27.12.2011.
Acest proiect presupune realizarea hărţilor de hazard la inundaţii pe tronsoane ale cursurilor de apă principale si ale afluentilor săi. În cadrul acestui proiect, se foloseşte metoda de scanare LIDAR (Light Intensity Detection and Ranging) care constă în efectuarea de zboruri aerospaţiale, în urma cărora se va obtine modelul digital al cursului de apă şi al zonei adiacente.
Obiectivul general al proiectului urmareste reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populaţiei, prin implementarea măsurilor preventive în cele mai vulnerabile zone.
La momentul actual, s-au finalizat in cadrul proiectului urmatoarele activitati :
– Studii topogeodezice – Modelul digital al terenului
Pentru a asigura sistemul de referinta necesar masuratorilor topografice de detaliu, a masuratorilor batimetrice, a zborurilor fotogrametrice si a zborurilor efectuate cu tehnologie Lidar, in conformitate cu solicitarile din Caietul de sarcini si cu prevederile din oferta tehnica, a fost necesara realizarea unei retele geodezice de indesire si ridicare corespunzatoare, ca nivel de precizie si acces usor la puncte. Realizarea retelelor geodezice de indesire si ridicare are ca scop satisfacerea unor cerinte administrative, economice si juridice si reprezinta baza masuratorilor topografice efectuate in diverse scopuri : realizarea zborurilor aerofotogrametrice, avand ca rezultat ortofotoplanul ; realizarea reperajului fotogrametric in vederea producerii ortofotoplanului ; realizarea masuratorilor cu tehnologie LIDAR avand ca rezultat Modelul Digital al Terenului si a derivatelor sale etc.
– Lucrari de aerofotografiere
In cadrul acestei activitati s-a asigurat cadrul legal privind obtinerea Avizelor ANCPI, ORNISS si Directia Topografica Militara si a altor avize necesare realizarii zborurilor pentru aerofotografiere.
– Lucrari de teren (inclusiv topobatimetrii lacuri)
Procesul de masurare a adancimilor se mai numeste si ridicare batimetrica si cuprinde ansamblul lucrarilor de masurare, calcul si reprezentare a reliefului subacvatic al unei zone. In acest scop, s-a urmarit sa se determine un numar suficient de puncte pe suprafata apei, in functie de scara planului ce se va redacta si precizia urmarita. Masuratorile adancimii apei constituie problema de baza a lucrarilor hidrografice cu scopul de a determina relieful subacvatic.
A fost realizata reteaua bornata de indesire si recunoastere in teren a existentei bornelor CSA, preluandu-se informatiile, inclusiv prelucrarea acestora. S-au realizat lucrarile de batimetrie si prelucrarea lor, executandu-se masuratori topo batimetrice si altimetrice prin intermdiul survolarii si scanarii laser cu LIDAR batimetric a anumitor obiective.
– Realizarea modelului digital al terenului
Modelul digital al terenului este o reprezentare digitala a reliefului in spatiu, tinandu-se cont atat de coordonatele orizontale x, y, cat si de altitudine, z. Se realizeaza in urma scanarii laser (tehnologie LIDAR) a suprafetelor din bazinul hidrografic Dobrogea-Litoral, in combinatie cu masuratori topo-batimetrice pe zonele acoperite cu apa. Modelul digital al terenului este un model al terenului care cuprinde si vegetatia si cladirile, acesta pastrand toate detaliile aflate la nivelul terenului, toate detaliile care redau cu exactitate forma planimetrica si altimetrica a terenului, dar si a detaliilor continute de acesta.
Pentru realizarea si generarea modelului digital al terenului (planuri ortofoto, DSM, DEM, DTM, profile topobatimetrice) s-au cules date spatiale prin metode aero-fotogrametrice (LIDAR) si fotogrametrice si prelucrarea lor.
– Studii si modelari hidrologice si hidraulice : includ studii de teren pedologice, hidrologice, meteorologice etc si modelare hidrologica si hidraulica, harti de inundabilitate
Studiul hidrologic al unui bazin permite sa se obtina un raspuns hidrologic sau o hidrograma de debite generata de un anumit fenomen periculos. Aceste fenomene pot sa provina din registre reale sau nu, sau, in cazul in care acestea nu sunt disponibile, poate fi vorba de o situatie sintetica provenita din calcule de tip statistic bazate pe informatii reale.
Informatiile hidrologice selectate in studiul hidrologic au fost utilizate intr-un model hidrologic care va permite obtinerea hidrogramelor de debite produse de precipitatiile luate in considerare. Acest model hidrologic este calibrat si validat pornind de la inregistrari reale.
Dupa etapele de modelare hidrologica si analiza hidrologica a regiunii, s-a procedat la modelarea hidraulica care sa permita cunoasterea comportamentului hidraulic in cursul de apa al debitelor obtinute in studiul hidrologic pentru probabilitatile de : 0,1%, 0,2%, 0,5%, 1%, 5% si 10%. Modelarea hidraulica permite cunoasterea adancimii, vitezei zonei hidraulice etc cu care vor circula aceste debite si prevede toate particularitatile hidraulice existente in cursul de apa sau in campurile de inundatie, cum ar fi constructii, confluente si derivari etc.
Elaborarea acestui proiect este necesară pentru fundamentarea acţiunilor de prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor având la bază principiile cuprinse în Strategia Naţională de management al riscului la inundaţii şi a Directivei 2007/60/CE.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.