Consiliul Național al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor din Romania la nivel național, trage un semnal de alarmă în legătură cu incidentul desfășurat la Şcoala nr. 10 “Maria Rosetti” din București. În cadrul instituţiei, un cadru didactic le-a reproşat unor părinţi faptul că au strâns prea puțini bani pentru cadourile profesorilor de la clasă, oferite de sărbători, fiind contrariat că aceştia nu se supun unui “sistem românesc, balcanic”. Totodată, Consiliul Naţional al Elevilor, atrage atenţia asupra acţiunilor profesorilor şi ale părinţilor de strângere de fonduri în mod ilegal, în vederea achiziţionării unor bunuri pentru angajaţii din învăţământul de stat, deoarece, conform art. 256 din Codul Penal, acestea sunt considerate foloase necuvenite. De asemenea, conform articolulului 32, aliniatul 4 din Constituția României şi articolului 9, aliniatul 3 din Legea Educaţiei Naţionale, elevii beneficiază de educație gratuită în cadrul unităților de învățământ de stat. Atât timp cât profesorii şi părinţii permit asemenea nereguli, se încurajează corupţia în sistemul de învăţământ, educația elevilor fiind grav afectată.
Astfel de evenimente sunt răspândite la nivelul întregii țări, fiind o consecinţă a lipsei informării cetățenilor cu privire la drepturile lor, dar şi a subfinanţării sistemului educaţional, în special în ceea ce priveşte salariile profesorilor care sunt de 15 sau de 20 de ori mai mici decât cele ale dascălilor din ţările dezvoltate din Europa.
Anul 2014 trebuie să fie, în viziunea Consiliului Naţional al Elevilor, un an al reformelor substanțiale în educație. O finanțare corectă, salarizarea corespunzătoare a profesorilor și majorarea alocațiilor pentru elevi ar diminua considerabil corupția din sistemul educațional. Este îngrijorător faptul că sistemul educațional încurajează profesorii să recurgă la astfel de gesturi pentru a compensa un salariu infim.
Consiliul Naţional al Elevilor solicită Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti luarea unei decizii corecte, în urma desfăşurării anchetei din cadrul unităţii de învăţământ şi îndeamnă Ministerul Educaţiei Naţionale să ia măsuri ferme, care să prevină astfel de incidente. De asemenea, Consiliul Naţional al Elevilor va monitoriza prezentul caz şi orice altă situaţie asemănătoare din ţară pentru a eradica acest fenomen din învăţământul preuniversitar.
Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Iulia-Flavia MIRON declară:
“Astfel de incidente, devenite obiceiuri în şcoala românească, reprezintă un pericol pentru sistemul educaţional din Romania. Profesorii, părinţii şi elevii au responsabilitatea de a se informa corespunzător cu privire la drepturile lor şi de a denunţa astfel de abuzuri în vederea desfăşurării unui act educaţional corect şi transparent”
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.