În Departamentul de Chimie Analitică din Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, colectiv în care lucrează, din 1993, şi doamna Aurelia Cristina Nechifor, au fost abordate, în cercetarea ştiinţifică, teme legate de particule feromagnetice şi ferofluide, încă din 1991.
Teza de doctorat elaborată de doamna Aurelia Cristina Nechifor şi coordonată de către doamna Ecaterina Andronescu, a avut drept temă „Sinteza şi aplicaţiile particulelor feromagnetice şi ale ferofluidelor”. Teza a dezvoltat acest domeniu, aducând numeroase contribuţii originale.
În anii 1991-1994, au fost stabilite relaţii de colaborare ştiinţifică cu laboratorul de profil al Universităţii din Utrecht, condus de profesorul Albert P. Philipse. Ca urmare a acestei colaborări, pe probe sintetizate în laboratorul din România de către doamna Aurelia Cristina Nechifor, au fost realizate determinări prin microscopie electronică de transmisie în universitatea parteneră. Imaginile de microscopie, în original, se află şi astăzi în posesia doamnei Aurelia Cristina Nechifor. Acest lucru este certificat prin scrisoarea ataşată, datând din 1994, semnată de profesorul Albert P. Philipse. În concluzie, imaginea de microscopie invocată aparţine doamnei Nechifor.
Lucrarea menţionată de FAZ tratează obţinerea unui nou tip de ferofluid, pe bază de tributil fosfat (TBP), sulfat feros, sulfat feroamoniacal, hidroxid de sodiu şi acid percloric. Autorul Gerard Antonie van Ewijk foloseşte, în articolul de unde se afirmă că s-ar fi copiat, o cu totul altă gamă de reactivi – clorură feroasă, clorură ferică, amoniac şi acid azotic, care nu au nici o legătură cu cei folosiţi în sinteză de către doamna Aurelia Cristina Nechifor. Ca urmare, considerăm că este inacceptabilă asocierea celor două lucrări, precum şi suspiciunea de plagiat pentru articole ştiinţifice care au în comun doar exprimări în limba engleză specifice domeniului chimiei.
Este de menţionat, de asemenea, că Frankfurter Allgemeine Zeitung, preluând informaţiile de pe un site, afirmă că nu a fost citat corect articolul „Static and dynamic characteristics of magnetized journal bearings lubricated with ferrofluid” al autorilor T.A. Osman, G.S. Nada şi Z.S. Safar. Afirmăm, cu dovezi concrete, că şi autorii români, ca şi autorii de mai sus, i-au citat pe cei care au scris anterior pe subiectele respective, respectiv: Rosensweig RE, Kaiser R., Miskolczy G, Viscosity of magnetic fluids in a magnetic field, J Colloid Interface Sci, 1969, 29(4): 680-6 (citat în articolul de mai sus la poziţia 2, şi în lucrarea autorilor români la poziţia 5), şi Moskowitz R, Ezekiel FD, Magnetic fluids – something to consider. Instruments Control Syst, 1975, 48:41-5 (citat în articolul autorilor străini la poziţia 6, şi de autorii români de asemenea la poziţia 6).
În concluzie, considerăm că opinia publică a fost dezinformată cu rea credinţă, având în vedere modul în care a fost denaturată realitatea, dar şi pentru că nu a fost solicitat şi punctul de vedere al persoanelor incriminate.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.