Inca de la inceputul anului 2010, Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica din România (FAPT) a sustinut public, in repetate ocazii, necesitatea implementarii unei taxe de promovare la nivelul consiliilor locale, care sa fie platita de catre toti agentii economici ce isi deruleaza activitatea in statiunile turistice.
Veniturile incasate prin aceasta taxa locala aveau sa fie utilizate cu destinatie speciala, respectiv „promovarea turismului“, de catre Asociatiile de Dezvoltare si Promovare a Turismului din regiunile respective, unde consiliile locale si judetene sunt membre, alaturi de patronatele hoteliere, de cel al agentiilor de turism, si de alti agenti economici cu activitate in turism sau domeniile conexe.
Incepand cu luna aprilie 2013, dupa aproximativ 3 ani in care s-a analizat oportunitatea introducerii acestei taxe speciale, Asociatia Litoral – Delta Dunarii a reusit sa convinga autoritatile locale din Municipiul Constanta de necesitatea introducerii acestei taxe pentru derularea de actiuni de promovare a statiunii Mamaia si Sat Vacanta.
Corina Martin, Presedinte FAPT Romania si Asociatia Litoral – Delta Dunarii:
„Inca de la inceputul anului 2010 pledez, in numele asociatiilor de promovare turistica regionale, pentru necesitatea implicarii operatorilor economici privati in promovarea unei destinatii, prin parteneriat public – privat, pentru ca nu ne mai putem permite sa cerem si sa asteptam, an dupa an, sprijinul statului sau pe cel al autoritatilor locale. Veniturile din taxa hoteliera au scazut consistent, fiind plafonate la numai 1% dintr-o noapte de cazare, si, de foarte multi ani, statul nu aloca bugete pentru promovarea statiunilor turistice .
Am realizat acum un pas urias, un model ce va deschide o noua pagina in istoria dezvoltarii turismului din Romania – Municipiul Constanta a acceptat implementarea taxei de promovare , pentru statiunea Mamaia, la cererea Asociatiei Litoral-Delta Dunarii. Voi propune ca acest model sa fie implementat si la nivelul altor destinatii turistice din
Romania, prin celelalte Asociatii de Promovare membre ale Federatiei FAPT”.
Principiul care a stat la baza acestei taxe a fost ca fiecare agent economic care activeaza intr-o statiune turistica – hoteluri, restaurante, terase, cluburi, beach-baruri, magazine, etc. – care beneficiaza de actiunile de promovare derulate in statiunea Mamaia si incaseaza venituri din activitatea de turism si activitatile conexe, trebuie sa contribuie la bugetul de promovare al destinatiei.
Conform Hotararii de Consiliu Local, taxa de promovare va fi colectata de catre Serviciul de Impozite si Taxe al Municipiului Constanta, urmand ca 80% din aceste fonduri sa fie transferate catre Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral – Delta Dunarii, iar 20% sa ramana la bugetul local.
Corina Martin, Presedinte Asociatia Litoral – Delta Dunarii si FAPT Romania:
“Toate aceste venituri vor fi utilizate exclusiv pentru actiuni de promovare ale statiunii Mamaia si Sat Vacanta, fiind gestionate distinct de catre o comisie formata din reprezentanti ai Asociatiei Litoral – Delta Dunarii, Consiliul Local Constanta si mai multe asociatii patronale ce activeaza in statiunea Mamaia si Sat Vacanta. Printre actiunile de promovare pe care ni le propunem se numara participarile la targurile de turism nationale si internationale, realizarea unui imn de provare a statiunii Mamaia, realizarea de materiale de promovare turistica dedicate, campanii de promovare media si organizarea de evenimente care creasca traficul turistic in statiunea Mamaia”.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.