Ministrul afacerilor externe, Andrei Marga, l-a primit în vizită de curtoazie, pe Jiři Schneider, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, aflat în vizită la Bucureşti.
Au fost discutate subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, ca follow-up la întâlnirea celor doi miniştri de externe în marja Summit-ului NATO de la Chicago (20 – 21 mai 2012). A fost confirmată cooperarea foarte bună între cele două ţări, fiind reiterat sprijinul constant acordat României de către Cehia privind aderarea la spaţiul Schengen.
Totodată, părţile au subliniat, în context, sprijinul pentru dezvoltarea cooperării economice, creşterea investiţiilor şi a schimburilor comerciale, cooperarea în domeniul cultural şi educaţional.
Programul vizitei oficialului ceh a inclus şi consultări cu Luminiţa Odobescu şi Bogdan Aurescu, secretari de stat.
În cadrul discuţiilor cu secretarul de stat Luminiţa Odobescu au fost abordate principalele dosare aflate pe agenda europeană, cu accent pe procesul de extindere a Uniunii Europene şi pe evoluțiile recente din Parteneriatul Estic. Astfel, cei doi oficiali au reiterat sprijinul puternic pentru continuarea procesului de extindere, cu respectarea criteriilor de aderare, și pentru susţinerea pentru reforme în statele candidate.
În ceea ce priveşte Parteneriatul Estic, au fost salutate progresele înregistrate, cei doi oficiali evidențiind importanta promovării de proiecte, concrete cu beneficii directe, care să corespundă necesitaţilor şi aşteptărilor statelor partenere. În context, a fost subliniat şi rolul important care revine societăţii civile în dinamica transformărilor de la nivelul societăţilor respective. Părţile au agreat necesitatea susţinerii, în continuare, a progreselor importante realizate de Republica Moldova în parcursul european.
Cei doi oficiali au mai abordat și chestiuni legate de măsurile de creștere economică la nivel european și de coordonarea în ceea ce privește pozițiile celor două state în cadrul negocierilor privind noua perspectivă a UE.
În cadrul întrevederii cu secretarul de stat Bogdan Aurescu, cei doi demnitari au apreciat că recentul Summit al NATO de la Chicago a marcat un moment important în procesul de adaptare a Alianţei la mediul de securitate actual, în spiritul Conceptului Strategic adoptat la Lisabona in 2010. În opinia celor doi interlocutori, deciziile Summit-ului vor marca pe termen lung evoluţiile pozitive din cadrul Alianţei. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a apreciat că, după Summit-ul de la Chicago, nivelul de securitate al întregii Alianţe, inclusiv al Romaniei, a crescut.
Ambele părţi au exprimat satisfacţia pentru declararea, la Chicago, a capabilităţii interimare a apărării antirachetă a Alianţei, un prim pas important pe linia asigurării protecţiei antirachetă a tuturor teritoriilor, populaţiilor şi forţelor europene ale NATO. Oficialul român a informat interlocutorul ceh cu privire la stadiul implementării Acordului bilateral cu SUA, care reglementează participarea României la dezvoltarea, în etape, a sistemului de apărare antirachetă în Europa.
Cei doi demnitari au avut şi un schimb substanţial de evaluări pe tematica regională, cu un accent special pe problematica estică. Cu acest prilej, au abordat şi posibilităţile concrete de cooperare în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), inclusiv în ceea ce priveşte identificarea unor proiecte pe linia PSAC la care să participe şi partenerii UE.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.