Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu , Ă®n calitate de co-preĹźedinte al pÄrĹŁii române al Comitetului româno-ungar de colaborare Ă®n domeniul minoritÄĹŁilor, a avut astÄzi, 13 februarie 2012, o Ă®ntrevedere cu sub-secretarul de stat Latorcai Csaba, responsabil pentru relaĹŁiile cu minoritÄĹŁile Ĺźi organizaĹŁiile non-guvernamentale din Ministerul AdministraĹŁiei Ĺźi JustiĹŁiei al Ungariei.
ĂŽntrevederea a avut loc Ă®n contextul modificÄrilor legislative din statul vecin de la sfârĹźitul anului 2011, cu implicaĹŁii asupra situaĹŁiei minoritÄĹŁilor naĹŁionale din aceastÄ ĹŁarÄ.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a arÄtat cÄ partea românÄ a urmÄrit cu deosebitÄ atenĹŁie procesul legislativ din Ungaria, subliniind imperativul ca modificÄrile aduse la legislaĹŁia ungarÄ sÄ contribuie Ă®n mod real la Ă®mbunÄtÄĹŁirea situaĹŁiei comunitÄĹŁii româneĹźti, cu accent mai ales pe eliminarea fenomenului de etno-business, Ă®mbunÄtÄĹŁirea accesului la educaĹŁie, asigurarea condiĹŁiilor corespunzÄtoare de funcĹŁionare a mass-media Ă®n limba românÄ.
ĂŽn cadrul discuĹŁiilor, demnitarul ungar a prezentat succint modificÄrile legislative adoptate de cÄtre guvernul ungar, arÄtând cÄ obiectivul acestora este de a elimina problemele evidenĹŁiate de reprezentanĹŁii minoritÄĹŁilor de-a lungul timpului. ĂŽn acest sens, a evidenĹŁiat schimbÄrile Ă®n sistemul de alegere a conducerii autoguvernÄrilor, preluarea administrÄrii instituĹŁiilor de Ă®nvÄĹŁÄmânt la nivel central Ĺźi posibilitatea ca acestea sÄ fie gestionate de cÄtre autoguvernÄrile minoritare sau de BisericÄ, reprezentarea parlamentarÄ a minoritÄĹŁilor naĹŁionale, Ă®n lumina noilor prevederi ale Legii electorale.
Demnitarul român a salutat modificÄrile la Legea naĹŁionalitÄĹŁilor, arÄtând cÄ acestea ar putea contribui la reducerea fenomenului de etno-business, testul real al eficacitÄĹŁii acestora urmând sÄ aibÄ loc cu prilejul viitoarelor alegeri locale din 2014.
De asemenea, secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat poziĹŁia pÄrĹŁii române faĹŁÄ de soluĹŁia identificatÄ de partea ungarÄ pentru asigurarea reprezentÄrii parlamentare a naĹŁionalitÄĹŁilor. Astfel, a arÄtat cÄ, Ă®n lumina noilor prevederi, comunitÄĹŁile reduse numeric, aĹźa cum este cazul celei româneĹźti, nu vor beneficia de reprezentare parlamentarÄ adecvatÄ, fiind necesar Ă®n opinia pÄrĹŁii române ca reprezentantul minoritÄĹŁii Ă®n Parlamentul ungar sÄ aibÄ inclusiv drept de vot. Sub-secretarul de stat Latorcai Csaba a indicat cÄ sunt Ă®ncÄ Ă®n discuĹŁie, Ă®n Ungaria, competenĹŁele, printre care Ĺźi dreptul de vot, pe care le va avea „purtÄtorul de cuvânt” din Parlamentul ungar al minoritÄĹŁii care nu reuĹźeĹźte sÄ obĹŁinÄ un numÄr suficient de voturi pentru a avea un deputat.
ĂŽn ceea ce priveĹźte preluarea instituĹŁiilor de Ă®nvÄĹŁÄmânt de cÄtre autoguvernÄrile minoritare, partea românÄ a arÄtat cÄ impactul unui astfel de proces trebuie evaluat din perspectiva imperativului asigurÄrii unui proces educaĹŁional de calitate. Pe de altÄ parte, a subliniat necesitatea creĹźterii numÄrului de angajaĹŁi ai redacĹŁiilor Ă®n limba românÄ ai secĹŁiilor de radio Ĺźi TV din Ungaria, aĹźa cum prevede Protocolul sesiunii a Ĺźaptea, semnat Ă®n 2009, al Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare Ă®n domeniul minoritÄĹŁilor, Ă®n condiĹŁiile Ă®n care aceste redacĹŁii au fost afectate de comasarea Ĺźi reducerea personalului Ă®n urma intrÄrii Ă®n vigoare a legii ungare a presei.
Secretarul de stat român a mulĹŁumit pÄrĹŁii ungare pentru recunoaĹźterea Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria prin noua lege a cultelor, precum Ĺźi pentru disponibilitatea primÄriei Budapesta de a oferi un spaĹŁiu pentru construirea unei biserici ortodoxe. A subliniat totodatÄ problemele cu care se confruntÄ Episcopia OrtodoxÄ RomânÄ din Ungaria Ĺźi a exprimat speranĹŁa cÄ cele douÄ pÄrĹŁi vor gÄsi soluĹŁiile cele mai potrivite.
Bogdan Aurescu a mai menţionat şi necesitatea punerii în aplicare a deciziilor anterioare ale şedinţelor comune de guvern privind, printre altele, itinerariul cultural al românilor din Budapesta şi amplasarea statuii mitropolitului Andrei Şaguna la Jula.
Demnitarul român a reiterat interesul pÄrĹŁii române pentru organizarea, cât mai rapidÄ, a unei noi reuniuni a celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare Ă®n domeniul minoritÄĹŁilor Ĺźi pentru finalizarea Ĺźi semnarea Protocolului acestuia. A arÄtat cÄ acest instrument este, Ă®n continuare, cea mai bunÄ modalitate de evaluare a progreselor Ĺźi de stabilire de noi prioritÄĹŁi Ă®n domeniul protecĹŁiei drepturilor minoritÄĹŁii româneĹźti din Ungaria.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.