Atragem atentia ca Delta Dunarii – un produs turistic exclusiv al Romaniei si care ne-ar diferentia fata de restul destinatiilor turistice europene- este o zona turistica abandonata din punctul de vedere al autoritatilor publice centrale, in ciuda repetatelor noastre apeluri catre acestea.
Operatorii privati din Delta Dunarii ( hotelieri, proprietari de pensiuni, pontoane dormitor, ambarcatiuni de agrement si touroperatorii care promoveaza si vand acest produs) nu beneficiaza, din pacate, de sprijin din partea autoritatilor publice centrale, pentru dezvoltarea investitiilor in turism in aceasta zona, si pentru sistematizarea, organizarea si dezvoltarea durabila a acestei regiuni .
Ministerul de resort nu a avut si nu are in plan, in prezent, nici o strategie speciala pentru dezvoltarea si promovarea Deltei Dunarii, in ciuda apelurilor noastre repetate de a lucra, impreuna, la o strategie speciala a Deltei.
In acelasi timp, se acorda finantari unor ONG-uri nereprezentative, care nu au o activitate reala sau una relevanta, dar care beneficiaza de granturi exorbitante, cu mult mai mari decat orice profit ar putea obtine investitorii ce detin active de milioane de euro si zeci de angajati . Nu exista nici o monitorizare a utilitatii folosirii acestor fonduri, in realitate, ci numai un dezinteres generalizat si permanent asupra dezvoltarii turismului in acesta regiune.
In ciuda declaratiilor publice facute de-a lungul anilor, Delta Dunarii ramane o regiune abandonata de catre autoritatile centrale in timp ce operatorii
privati , autoritatile locale si organizatiile din turism nu au resursele si prerogativele legislative necesare pentru a schimba conditiile in care se deruleaza acest produs turistic.
Declaratie Corina Martin, Presedinte Asociatia Litoral – Delta Dunarii:
„La acest moment, nivelul vanzarilor de vacante turistice in Delta Dunarii este foarte mic, cu mult sub pragul care sa permita o rentabilitate eficienta a structurilor de cazare care lucreaza legal. E adevarat ca, pe alocuri, tarifele de cazare si masa nu sunt foarte accesibile, tocmai pentru ca nivelul de taxare fiscala este supra incarcat prin taxe si supra taxe pe care turistul este supus sa le plateasca de mai multe ori pentru aceeasi noapte de cazare in aceasta zona.
Pentru Delta Dunarii, ca si pentru sudul Litoralului, e nevoie de o strategie durabila, coerenta si eficienta, la care sa se lucreze in sistem de parteneriat public-privat, si care sa aduca dezvoltarea infrastructurii turistice specifice, sistematizare o taxare fiscala inteligenta, modificarea legislatiei pentru a stimula investitiile de cazare si agrement in aceasta zona, o strategie de promovare specifica zonei, pe pietele externe etc. Din pacate, la nivelul autoritatilor publice centrale, o asemenea strategie nu exista, pana la acest moment. „
Declaratie Daniel Ilusca, Presedinte Asociatia Patronatului in Turismul din Delta Dunarii : “ Consider ca pentru a putea sa investim in continuare in zona de Delta avem nevoie de cateva masuri primordiale pe care le solicitam de ani de zile, precum : posibilitatea achizitiei de combustibil fara plata accizei si a taxei de drum pentru posesorii de barci si hoteluri plutitoare, prin autorizarea unuia sau mai multor agenti economici in Tulcea si Delta Dunarii, care sa livreze combustibil pe apa si posibilitatea platirii taxei de acces in Rezervatie la locatiile turistice autorizate. Este nevoie de o aliniere a taxelor, de clasificarea corecta a unitatilor de cazare din zona, precum si de organizarea in aceasta zona a unor evenimente specifice de promovare a Deltei Dunarii. Odata cu realizarea acestor probleme, zona de Delta va putea deveni un produs turistic mai accesibil, deci implicit mai cautat si de interes pentru toate categoriile de turisti romani si straini.”
Mihaela Ilie
Consilier Turism
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.