Încredere în creativitate
Concursul de design “Cântând sub duș sau în cadă”
Text: Constantin Goagea
Piața românească dedicată designului interior, varii furnizori și comercianţi cu amănuntul se ocupă astăzi doar de importul și de distribuția unor produse din afară. Iar puținele companii de mobilier, cele care produc local cu greu, reușesc să găsească un brand identificabil și mai ales o voce distinctă care să concureze real cu produsele internaționale. Ce e de făcut, într-un moment destul de incert economic, ce e de făcut cu un pedigree atât de puțin nobil cum e cel al producției româneşti de design de produs?
“E o nevoie tot mai mare de proiecte semnate și e o nevoie tot mai mare de semnături de autor. Asta înseamnă design cu adevărat. Avem în țară nu doar talent care se măsoară în selecția unor obiecte spectaculoase de la raft, dar vreau să cred că putem vinde inteligență, creativitate – pe scurt, branduri românești autentice în design.“
Dragoș Bonea, președintele Delta Design, știe că a venit vremea să facă mai mult pentru dezvoltarea designului autohton. Pornind de la o experiență mare în proiectele de design și colaborând cu foarte mulți arhitecți și designeri, el și-a propus să investească într-un produs nou și care a început cu dreptul: un mobilier creativ de baie care să aducă ideea de bun început, de start de succes în casele oamenilor. Deși astfel de demersuri par o adevărată aventură, iar studiourile de design din lumea întreagă de pe lângă marii producători sunt atât de spectaculoase în rezultat că ar descuraja orice neofit să întreprindă ceva, ideea zeppelin a fost de a scurtcircuita procesul și de a lăsa viziunile să se deruleze de la un capăt la altul al problemei: ce produs, ce client, ce nevoi. Am pariat pe ochiul critic și pe intuițiile bine antrenate ale arhitecților și designerilor participanți și a ieșit foarte bine. În căutarea unui brand autentic românesc, Delta Design, împreună cu echipa zeppelin și cu parteneri instituționali și de business a lansat competiţia „Cântând sub duș sau în cadă“, iar acum vă prezentăm primele rezultate. Concursul, pornit în această primăvară, a propus multe soluții și idei spectaculoase și, cum se poate bănui, a suscitat ceva discuții între membrii juriului.
Miza a fost aceea de a defini un produs cu putere de replicabilitate, de serializare, care să poată fi industrializat, dar care în același timp să poată deveni un brand.
Cele trei proiecte pe care vi le prezentăm au fost selectate pentru a intra în faza de producție. De aici înainte, cele trei echipe vor avea de făcut proiectele de execuție, vor lucra în fabrici și vor vizita diverși producători pentru a ajunge la un rezultat final la nivelul așteptărilor. Mai departe, produsul va fi expus în cadrul Delta Concept Store și va fi promovat împreună cu povestea echipei care l-a conceput. O situație „win-win“, cum se spune.
1. Proiectul HEX, pentru rafinamentul slick al echipei Republic of Architects, care rămâne într-un discurs abstract dat de materialul decupat cu hexagoane, dar, totodată, face un rapel la o senzualitate stranie, o trimitere, desigur, la bogatele explozii senzoriale ale hamamurilor și băilor din poveștile orientale.
2. Echipa Bogdan Brandiburg și Olivia Zahalca aduce în discuție ideea unui element tradițional banal, o copaie şi apoi, cu mult rafinament, se joacă în jurul unor clișee de limbaj folcloric, reușind să propună un produs cu umor și cu o marcă foarte personală. Toată lumea a fost de acord că se întrevede o nișă de desfacere foarte bine țintită pentru un astfel de produs.
3. O temă în jurul căreia au gravitat mai multe soluții, dar dintre care a fost aleasă cea a Alexandrei Georgia Zamfirescu, soluție care presupune adunarea într-un singur mobilier/kit de instalare/perete tehnic, care cuprinde de la obiecte sanitare la instalații, dar și rafturi pentru prosoape și multe spații de depozitare incluse. Un design fără vârstă, ce promite un produs foarte bun de adaptat în spații mici, cărora să le confere nu doar echipamentul necesar, ci și o anumită varietate spațială prin fantele libere.
O menţiune specială a fost acordată de către Geberit proiectului Fracture (AA Studio).
Celelalte mențiuni și proiecte participante se pot găsi pe site-ul concursului, la www.deltadesign.ro.
Credite
Juriu: Crina Popescu, Cosmina Goagea, Attila Kim, Marius Marcu si Robert Marin
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.